İZMİR'de özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam etmesi kararlaştırılan, 10'u muvazzaf asker, 15'i tutuklu 357 sanığın yargılandığı 'Gizli bilgi ve belge bulundurma' davasında yargılanan muvazzaf askerlerin bazıları hakkında TSK'da ilişik kesme ve re'sen emeklilik işlemleri yapıldığı öne sürüldü. Bu durumdaki kişiler arasında rütbeli subayların da bulunduğu öğrenildi.
İddianamede adı geçen 831 mağdurdan, aralarında devlet memuru, asker ve MİT mensuplarının da bulunduğu çok sayıda kişinin suç örgütü tarafından fişlendiği iddia edilmişti. Çete lideri olduğu iddiasıyla suçlanan marina işletmecisi Bilgin Özkaynak ile Narin Korkmaz hakkında, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kişisel verilerin kaydedilmesi, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek' suçlarından müebbet ve 9'ar yıl, sanıklar arasındaki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele hakkında ise 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, yasaklanan bilgileri temin etmek' suçlamasıyla 2 ila 6 yıl hapis cezası talep edilmişti.
Özel yetkili İzmir 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2013 yılı nisan ayında görülmeye başlanan davada bugüne kadar 44'ü Bursa 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından olmak üzere tutuklu 64 kişi tahliye edilmişti. İzmir'de görülmeye devam eden 10'u muvazzaf asker 15'i tutuklu 357 sanığın yargılandığı davada, ek iddianame hazırlanarak 12'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilerek dava dosyasıyla birleştirildi. TMK 10'uncu maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Zafer Kılınç, hazırladığı ek iddianamede, 357 sanığın 134'ü hakkında 'devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme', 'yasaklanan bilgileri temin etme', 'yasaklanan bilgileri açıklama', 'kişisel verileri kaydetme' suçlarından 3 yıldan müebbete ek hapis cezaları istedi.
Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından HSYK tarafından, davanın İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine karar verildi. 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk duruşması 7 Nisan'da yapılacak davada ilginç gelişmeler oldu. İddiaya göre davada tutuklu ve tutuksuz yargılanan askeri personel hakkında 'disiplinsizlik ve meslek kurallarına uymamak'tan ilişki kesme ve re'sen emeklilik işlemleri başlatıldığı ileri sürüldü. Şu ana kadar, aralarında üst rütbeli subayların ve astsubayların da bulunduğu yaklaşık 20 kişiye tebligatların yapıldığı, bunun diğer tüm askeri sanıkları da kapsadığı önü sürüldü.
Davada müvekkili tutuksuz yargılanan avukat Tacettin Üstündağ, tasfiyelerin doğru olduğunu, kendi müvekkiline de emekli olmaları veya ordudan atılma yazılarının tebliği edildiğini söyledi. Üstündağ, gelen kararlara itiraz etmek için Askeri Mahkemede dava açacağını belirtti. Bu davada ilk olarak tutuksuz yargılanan Astsubay Davut Yıldız'ın orduyla ilişiği kesilmişti.

BK(İÖ/AAA) (FOTOĞRAFLI)