SAMSUN'da 'Gezi Parkı' olaylarına destek vermek için eylem yapanlarla ile ilgili haklarında dava açılan 109 kişinin yargılanmasına başlandı. Mahkemede ifade veren tutuksuz sanıklardan 22 yaşındaki D.T. adlı genç kız, "Polis, müdahale edince dağılmaya başladık. Bu sıra bir polis, 'alın şu fahişeleri' diye bağırdı. Ve bizi yakaladılar" dedi.
Samsun'un Atakum İlçesi'nde, İstanbul Taksim Gezi Parkı’ndaki eylemlere destek amacıyla 1 Haziran 2013 günü düzenlenen eylemlere katıldıkları tespit edilen 109 kişi hakkında, 'kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtira rağmen kendiliğinden dağılmamak', "görevi yaptırmamak için direnme ve kamu mallarına zarar verme' suçlarından 7'nci Asliye Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı.
KISA SÜRELİ GERGİNLİK
Bugün yapılan ilk duruşmaya tutuksuz 109 sanıktan 62'si katıldı. Polis, duruşma öncesi adliye önünde geniş güvenlik önlemi aldı. Yargılanan eylemciler, yakınları ve arkadaşları, adliyeye girerken kimlik kontrolü yaptırmak istemeyince tartışma çıktı. Tartışma kimliklerin verilmesi üzerine sona erdi.
3 SAAT SONRA ARA VERDİ
Duruşma salonunun küçük olması nedeniyle gelen 62 sanık ile bazı mağdurlar kolidorda beklemek zorunda kaldı. Önce kimlik tespit yapıldı. Ardından da tek tek sanıkların ifadeleri alındı. Eylemlerde polis tarafından çekilen fotoğraflarda sanıklara gösterildi. 30 sanığın ifadesi alan mahkeme daha sonra duruşmaya yarım saat ara verdi.
"ALIN ŞU FAHİŞELERİ"
İfade veren sanıklardan bazıları yürüyüşe hiç katılmadığını dile getirirken, bazıları merak için gittiğini, ancak taş atmadığını ve polise direnmediğini söyledi. Kadın bir sanık ise arkadaşlarını beklediği sırada polisin kendisini yakaladığını ileri sürdü. Özel bir hastene de stajer hemşire olduğunu söyleyen 21 yaşındaki G.G. ise, yürüyüşe katılmadığı belirterek, "Hastane çıkışında TOMA'dan su sıkılınca elbiselerim ıslandı. Hastaneye üzerimi değiştirmeye giderken polis yakaladı. Durumu onlara anlattım, ama inanmadılar. Sert müdahale ettiler. Ben de buna gerek olmadığını söyledim. Bir kişinin saçını çekip tekme atıyorlardı. Ona da sözlü müdahelede bulundum. Binalara veya polise taş atmadım, direnmedim de" dedi.
Sanıklardan D.T. ise, "Kimseye taş atmadım. Polis, müdahale edince dağılmaya başladık. Bu sıra bir polis 'alın şu fahişeleri' diye bağırdı. Ve bizi yakaladılar. Polise karşı gelmedim" diye konuştu. Yürüyüşe katıldıklarını kabul eden bir kısım sanık ise anayasal haklarını kullandıklarını dile getirdi.
Duraşma yarım saatlik aranın ardından Saat 13.00'da tekrar başladı.

İA(MS/AAA) (FOTOĞRAFLI)