SANIKLAR CEPHEDEN VE YANDAN FOTOĞRAFLANDI
Antalya'da 31 Mayıs'ı 1 Haziran'a bağlayan gece Çallı Kavşağı ile Ak Parti il binası arasındaki 1 kilometrelik yolda 3 gün 3 gece süren olaylara ilişkin davanın, Antalya Adliyesi Konferans Salonu'ndaki duruşmasında, sanıkların kimlik tespiti ve iddianame sonuç kısmının okunmasının ardından sanık ifadeleri alınmaya başlandı. '2911 sayılı Toplantı ve Yürüyüş Kanununa Muhalefet' ve 'Görevli memura mukavemet' suçlarını içeren davanın ilk günü saat 14.00 itibariyle alınmaya başlanan ifadeler sırasında, mahkeme hakiminin isteğiyle, polisin kanıt görüntüleriyle karşılaştırılmak üzere bir görevli tarafından ifade vermeye gelen her sanık cepheden, hem yandan fotoğraflandı.
Sanıkların mahkeme salonunda bu şekilde fotoğraflanmasına sanık avukatları itiraz etti. Böyle bir uygulamanın mahkemede ilk kez görüldüğü, adil yargılama ilkesine aykırı, bir nevi fişleme yapıldığını savunan sanık avukatları, bu durumun iddianamenin sakatlığını gösterdiğini de dile getirdi.
AVUKATLARIN İTİRAZI TUTANAĞA GEÇİLDİ
Hakim tarafından ifade veren sanıkların tek tek fotoğraflarının çekilmeye devam ettirilmesi üzerine avukatlar itirazlarının yazılı olarak duruşma tutanağına geçirilmesini istedi. Tüm sanıklar adına yapılan itirazda, sanıkların cephe ve yandan fotoğraflanmalarının adil yargılama hakkı ve masuniyet karinesine aykırı olduğu savunuldu.
HÜKMÜN GERİ BIRAKILMASI KARMAŞASI
Mahkemede hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı isteyip istemedikleri sorulan sanıkların çoğu bilgisi olmadığı için bunun açıklanmasını istedi. Mahkeme hakimi kararı 5 kez açıkladı. Hakim tarafından tüm sanıklara, 'Olaylara katıldın mı? Güvenlik güçlerine direndin mi? Taş attın mı? Görüntü kaydın var mı?' diye sordu.
Saat 16.00 itibariyle 87 sanığın ifadesinin tamamlandığı duruşmada, sanıklardan Mahir Şen'in ifadesi alındığı sırada "Devrimi gerçekleştirmeden ölmek yasak" sözü, salonda bazı sanıklar tarafından alkışlandı. Duruşmada ifade veren sanıklardan üniversite öğrencisi Muratcan Türkmen'in ressam olmak istediğini söylemesi üzerine mahkeme hakimi, “Neden olmasın. Bu memleketin büyük sanatçılara, kültürlü insanlara ihtiyacı var. Türk Milleti bunu hak ediyor" dedi.
Duruşma, 87 kişinin ifadesinin tamamlanmasının ardından 19 Mart çarşamba gününe ertelendi.

MÇ(HA/İD)