GAZİANTEP'te dün 2 kişinin öldüğü, 45 kişinin de dumandan zehirlendiği Hacı Büyükbeşe İşhanı'ndaki yangının izleri silinmeye çalışılıyor. 90 işyerinin kullanılamaz hale geldiği pasajdaki hasarın boyutu ve ihmalin olup olmadığı oluşturulan teknik heyet tarafından araştırılıyor. Yangına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında ise ihmali olabileceği değerlendirilen 2 işyeri sahibi gözaltına alındı.
Alaybey Mahallesi Gaziler Caddesi üzerinde triko ve konfeksiyon üretimi yapılan 90 işyerinin bulunduğu 4 katlı Hacı Büyükbeşe İşhanı'nın zemin katında yangın çıktı. Çıkış nedeni belirlenemeyen yangında konfeksiyon malzemelerinin tutuşmasının ardından işhanı duman altında kaldı. Yangınla birlikte elektriklerin de kesilmesiyle işhanının ilk 2 katındaki işçiler kendilerini güçlükle dışarı atarken, üst katlarda bulunanlar ise yoğun duman ve elektriklerin kesim olmasından dolayı mahsur kaldı.
İhbar üzerine gelen itfaiye, sağlık ve polis ekipleri yangına müdahalenin yanı sıra işhanındakileri tahliye için uğraş verdi. Can pazarının yaşandığı yangında, işyerlerinde mahsur kalanlar güçlükle kurtarılırken, yoğun dumandan etkilenen İsmail Gemci ile Mehmet Alakırık yaşamını yitirdi, 45 kişi hastanelere götürüldü.
TEMİZLİK ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Dün dehşetin yaşandığı işhanına, güvenlik güçleri ile itfaiye ekiplerinin incelemesini tamamlamasının ardından girilmesine izin verildi. Sabah saatlerinden itibaren işhanına gelen işyeri sahipleri, hasar gören dükkanlarını temizlemeye başladı. Camları kırılan ve içerisindeki ürünleri kullanılamaz hale gelen 40 yıllık işhanının esnafı, canlarını kurtardıkları yangında tüm mallarının yandığını ifade etti. Ekonomik kayba uğradıklarını anlatan esnaf, yetkililerin yangınla birlikte oluşan mağduriyetlerinin giderilmesi için kendilerine yardımcı olmasını istedi.
SURİYELİ İŞÇİLER DE ÇALIŞTIRILIYORDU
Esnafın işyerlerini temizlemeyi sürdürdüğü işhanında 300'ü aşkın kişinin çalıştığı da öğrenildi. Çalışanlar arasında Suriyeli işçilerin de bulunduğu, işhanında çalışanların büyük bölümünün asgari ücret aldığı ve çoğunluğunun sosyal güvencesinin bulunmadığı ileri sürüldü.
TEKNİK HEYET ARAŞTIRMASINI SÜRDÜRÜYOR
Yangının çıkış nedeni ve varsa ihmalleri araştırmak amacıyla Cumhuriyet savcısı başkanlığında; itfaiye, sağlık ve çeşitli kurum temsilcilerinin bir araya gelmesiyle teknik heyet oluşturuldu. İşhanında araştırmalarına başlayan heyetin yapacağı inceleme ve araştırma sonrası hazırlayacağı rapor doğrultusunda, kusur ve ihmali bulunanların tespit edileceği ve yasal işlem yapılacağı bildirildi.
2 ESNAF GÖZALTINDA, 13 YARALININ TEDAVİSİ SÜRÜYOR
Soruşturma kapsamında adları açıklanmayan 2 işyeri sahibi gözaltına alındığı bildirildi. İhmale neden oldukları gerekçesiyle gözaltına alınan 2 şüphelinin sorgulanmasına başlandığı öğrenildi. Bu arada, 45 yaralıdan 32'sinin taburcu edildiği, 5'i ağır 13 işçinin ise halen yoğun bakım ünitesindeki tedavilerinin sürdüğü bildirildi.
EMEKLİLİK İKRAMİYESİYLE İŞ YERİ AÇMIŞTI
Olayda yaşamını yitirenlerden İsmail Gemci'nin çalıştığı tekstil fabrikasından bir ay önce emekli olduğu ve bir hafta önce aldığı ikramiyeyle de işhanının 3'üncü katında işyeri açtığı öğrenildi. Yangın sırasında korunmak amacıyla işyerinin kapısını kapatan 6 çocuk babası Gemci'nin dumandan zehirlenerek öldüğü belirlendi. Yangında yaşamını yitiren Mehmet Alakırık'ın ise 2 ay önce askerliğini bitirerek işhanında bir konfeksiyon atölyesinde çalışmaya başladığı kaydedildi.
CENAZELER TOPRAĞA VERİLDİ
İşhanında çıkan yangında yaşamını yitiren 21 yaşındaki Mehmet Alakırık ile 57 yaşındaki İsmail Gemci'nin cenazeleri bugün gözyaşları arasında toprağa verildi. Konfeksiyon atölyesinde işçi olarak çalışan Mehmet Alakırık'ın cenazesi Baheaddin Nakıboğlu Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından Asri Mezarlık'ta toprağa verildi. Emekli ikramiyesi ile 1 hafta önce açtığı işyerinde yangın sonrası dumandan zehirlenerek ölen İsmail Gemci için ise oturduğu Yukarıbayır Mahallesi'ndeki Yukarıbayır Camisi'nde tören düzenlendi. Gemci için kılınan cenaze namazına Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Yakınlarının gözyaşı döktüğü namazın ardından Gemci'nin cenazesi Yeşilkent Mezarlığı'na defnedildi.