Mehmet BULUT/ GAZİANTEP, ()-GAZİANTEP Valisi Erdal Ata, son günlerde kentte yaşayan Suriyeli sığınmacılara karşı oluşan tepkiler ve sosyal medya üzerinden örgütlenerek protesto yapan grupların kentin huzurunu bozmaya çalıştıklarını belirterek, "Yasal olmayan eylemlere müsaade etmemiz mümkün değil" dedi.
Gaziantep Valisi Erdal Ata, son zamanlarda Suriyeli mültecilere karşı yapılan protestoların kentin huzurunu bozmaya çalışan kişilerce yapıldığını söyleyerek, vatandaşları sağduyuya davet etti. Kentte kayıt altına alınan Suriyeli sayınının 200 bini bulduğunu ve kayıt altına alma işlemlerinin devam ettiğini belirten Vali Ata, bu rakamın daha da yukarıya çıkabileceğini söyledi. Vali Ata, "Suriyelilerin karıştığı basit asayiş olaylarını abartan bir takım gruplar sosyal medya üzerinden örgütlenerek kentin huzurunu bozmak istiyor. Basın aracılığıyla bütün vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum; lütfen Gaziantep'imizin, ülkemizin huzurunu bozacak herhangi bir hareketten uzak duralım" dedi.
ULUSLARARASI ANLAŞMALAR VAR
Yoğun nüfuslu yerleşim yerlerinde bazı asayiş olaylarının gerçekleşebileceğini ifade eden Vali Erdal Ata şöyle konuştu:
"200 bin nüfusun yaşadığı bir yerde ister istemez asayişe müessir olaylar olabilir. Bunları abartmamak lazım, büyütmemek lazım. Bizim günlük asayiş olaylarımızın içinde Suriyelilerin karıştığı olayların sayısı abartılacak kadar değil. En yüksek olayların olduğu zamanlarda bile yüzde 4'ü geçmiyor. Bunlara da baktığımız zaman hepsinde sanık durumunda değil, çoğunda mağdur durumdalar. Bir iki tane olay oldu fakat toplumu infiale götürecek durumlardan hem basının, hem vatandaşların uzak durması lazım. Onlar bizim misafirlerimiz, dolayısıyla Suriye'deki hayat normale dönene kadar kısa sürede gitmeleri de mümkün değil. Uluslararası bir takım anlaşmalar sözleşmeler var. Yani biz göndermek istesek bile bu insanları orada savaş sürdüğü müddetçe geri gönderme şansımız yok."
İSLAHİYE'YE YENİ KAMP KURUYORUZ
Kentteki Suriyelilerin yeni kamplara gönderileceği yönündeki tartışmalara da değinen Vali Ata, konuşulan bilgilerin yanlış olduğunu söyleyerek, "İslahiye'de yeni bir kamp kurmak için çalışmalara başlıyoruz. Muhtemelen 2-3 ay içerisinde kurulacaktır bu. Sağda solda, gelişi güzel yerlerde yaşayan Suriyeliler var ise onları bu kampa göndereceğiz. Yani bazı parklarda, cami avlularında, yıkık, virane yerlerde yaşayan Suriyeliler var. Vatandaşların rahatsızlığı da genellikle bunlardan. Onları göndereceğiz kuracağımız kampa. Hedefimiz 20-25 bin kişilik bir kamp kurmak. Arkadaşlarımız çalışmaları yapıyor" diye konuştu.
EYLEMLERE MÜSAADE EDİLMEYECEK
Vali Ata, sosyal medya üzerinden örgütlenen grupların yapacağı eylemlere müsaade edilmeyeceğini de sözlerine ekleyerek,"Bu tür eylemler yasal değil, yasal olmayan eylemlere de müsaade etmemiz mümkün değil. Bu tür eylemler Gaziantep'e bir şey kazandırmaz aksine çok şey kaybettirir" dedi.


FOTOĞRAFLI