DİYARBAKIR'da 2006 yılında meydana gelen olaylarda başına gaz fişeği isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden 8 yaşındaki Enes Ata'nın kanıt niteliğindeki elbiselerinin mahkeme kararı olmaksızın polis tarafından imha edildiği ortaya çıktı.  Diyarbakır'da, 28 Mart 2006 tarihinde çıkan olaylarda başına isabet eden gaz fişeği isabet etmesi sonucu 8 yaşındaki Enas Ata ve 14 yaşındaki Mahsun Mızrak'ın ölümüyle ilgili 3 polis memurunun yargılanmasına devam edildi. Diyarbakır 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık polis memurları H.A, N.Ö. ve B.Ö. katılmadı. Duruşmada ifadesi alınan baba Selamettin Ata, oğlu Enes'in 8 yaşında olduğunu ve İlkokul 1'inci sınıfa gittiğini belirterek, şöyle dedi:
"Olay tarihinde okula gitti. Daha sonra öğretmen olmadığını söyleyerek geldi. Enes ile birlikte akraba ziyaretine gittik. Ortada herhangi bir kavga, gürültü, eylem yoktu. Ancak her yer kapalıydı. Enes, benden izin alarak teyzesinin evine gitti. Teyzesini aradığımda gelmediğini söyledi. Sokaklarda aramaya başladım. Sonra teyzesi telefonla arayarak Enes'i birinin kucağında gördüğünü söyledi. Devlet Hastanesi'ne gittiğimde hastanenin etrafı kuşatılmıştı. Teşhis için benim bakamayacağımı söylediler. Savcı otopsiden sonra çıkan kurşunu göstererek, her yolun açık olduğunu söyledi."
Duruşmada daha sonra söz alan Ata ailesinen avukatı Gamze Yalçın, Emniyet Müdürlüğü'nden dava dosyasına gönderilen bir imha tutanağına dikkat çekerek, "Enes'in vurulurken üzerindeki elbiseleri herhangi bir mahkeme kararı olmadan imha edilmiştir. Bu delillerin karartılması anlamına gelir. Bu konuda imha tutanağını düzenleyen kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulması gerektiğini düşünüyoruz. Sanıkların kuvvetli suç şüphesi nedeniyle tutuklanmasını talep ediyoruz" dedi.  Sanık avukatları ise, müvekkillerinin çıkan olaylarla bir ilgisi olmadığını savunurken, "Olayın gerçekleştiği yer ile müvekkillerimin görevli oldukları yer farklıdır. Tutuklama talepleri hukuka aykırıdır" dedi.  Duruşmada ara kararlarını açıklayan mahkeme, yeni bir kanıt olmaması nedeniyle, sanıkların tutuklanması istemini reddetti. Mahkeme, Enes Ata'nın elbiselerinin imha edilmesi tutanağında imzası bulunan görevliler hakkında suç duyurusu yapılması istemini de reddederek, avukatların bunu yapabileceklerini belirtti. Mahkeme, sanık savunmalarının alınması için duruşmayı erteledi.  Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, tutuksuz yargılanan polis memurları H.A, N.Ö. ve B.Ö.'nün 'Olası kast sonucu ölüme neden olmak' suçundan ömür boyu hapis hapis cezası ile cezalandırılmaları isteniyor.    FB(GG/İD) (FOTOĞRAFLI)