ADANA'da geçen yıl 10 Kasım töreninde Vali Hüseyin Avni Coş'un sinirlenerek 'Alın o gavatı' dediği olaylar sırasında kendisine hakaret edildiği ve tehditte bulunulduğu iddiasıyla şikayetçi olduğu stajyer avukat 23 yaşındaki Mustafa Onur K. ile üniversite öğrencisi 21 yaşındaki Sezer Z.'nin, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılamasına başlandı.
Vali Coş adına avukatının katıldığı 8'inci Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki davanın ilk duruşmasında, sanıkları Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık ile birlikte toplam 14 avukat savundu. Stajyer avukatların yanı sıra sanık yakınlarının da büyük ilgi gösterdiği duruşmada, salonun dar olması nedeniyle sıkıntı yaşandı. Vali Coş'un avukatı Veysel Emre Gelibolu, duruşmanın gizli yapılmasını istedi. Mahkeme hakimi ise CMK'nın 182'inci Maddesi'nde öngörülen maddeler oluşmadığı gerekçesiyle talebin reddine karar verdi.
'İSTEMEYEREK SÖYLEDİM'
Hakkındaki suçlamayı kabul etmeyen sanık Mustafa Onur K., 10 Kasım'da tören alanına gittiklerini ve 'Ne Mutlu Türküm' diye sloganı attıklarını söyledi. Polislerin kendilerini aşırı derecede itip kaktığını, ayaklarına tekme vurduklarını söyleyen Mustafa Onur K. şunları söyledi:
"Polislerin bizlere karşı gerçekleştirdiği davranışları protesto ettik. Korumaların ve polislerin bizlere karşı hukuka aykırı davranışlarından ötürü öfkelendik. Valiyle vatandaş arasında geçen o malum olayın ardından, onların yargılanacaklarına ilişkin ifadeler kullandık. Öfkeliydim, tehdit ve hakaret kastım yoktu. İstemeyerek söyledim. Zaten beyanımda geçen sözleri gerçekleştirmeye yetkim de yoktur. CD çözüm tutanağını da kabul etmiyorum. Söylemediğim sözleri de söylemiş gibi göstermişler."
"VALİ GAVAT DEDİ ÖFKELENDİK"
Savunmasında geçen, 'Valiyle vatandaş arasındaki malum olayın ne olduğu' sorusuna ise Mustafa Onur K., "Tören sırasında Vali, basına da yansıyan vatandaşa karşı hakaret teşkil eden 'gavat' kelimesini kullandı. Orada bulunan kalabalık ve ben, bu duruma öfkelendik. Öfkeyle birlikte polisler ve korumaların bize karşı kaba davranışları da eklenince sinirlendik, o sözleri söyledim" diye konuştu.
'AĞZIMDAN KAÇTI'
Tören alanındaki vatandaşların Vali Coş'a karşı tepki gösterdiğini belirten Sezer Z., ise savunmasında şunları söyledi:
"Başbakan'ın öğrencilere yönelik davranış ve sözleri de vardı. Halkta bu duruma karşı bir tepki vardı. Ben de bununla ilgili araştırma yaparken, Adana Valisi'nin yasal düzenleme olmadan olaya müdahil olduğunu öğrendim. Vali tören alanına gelince bizi işaret etti. Polisler üzerimize saldırdı. Olayın heyecanı ile ağzımdan istemeden kaçırdım."
'Hakaret ve tehdit' suçunun oluşmadığını ileri süren Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, "Vali Hüseyin Avni Coş, eylem ve sözleriyle yurttaşı hor görmekte, aşağılamakta ve istenmeyen olayların yaşanmasına bizzat neden olmaktadır. Gerilimi düşürmek yerine gerilimden beslenen bir anlayışı ortaya koymaktadır" dedi.
Vali Coş'un avukatı Veysel Emre Gelibolu da sanıkların suçlarının sabit olduğunu öne sürerek cezalandırılmalarını istedi.
Mustafa Onur K. hakkında 'hakaret ve tehdit' suçlamasıyla 4, Sezer Z. hakkında da 'hakaret' suçundan 2 yıla kadar hapis cezası istenen davada, olaya ilişkin CD'nin yeniden çözümünün yapılmasına karar verilerek duruşma ertelendi.
VALİ HAKKINDAKİ SORUŞTURMA SÜRÜYOR
Vali Coş'un da bu gerginlik sırasında bir vatandaş için ‘Alın o gavatı’ ifadesini kullanması nedeniyle savcılıkça başlatılan soruşturma henüz sonuçlanmadı.
Soruşturma, yasa gereği en yakın il olan Mersin'deki Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülüyor.