İZMİR'de, aralarında Münevver Karabulut'u öldürdüğü iddiasıyla yargılanıp ceza alan Cem Garipoğlu'nun iki amcasının da bulunduğu 8 tutuksuz sanık hakkında, 'Sahte fatura ve gümrük çıkış beyannameleri düzenlemek suretiyle teşekkül oluşturarak kaçakçılık yapmak' suçundan açılan kamu davası, zamanaşımından dolayı düşürüldü.
Davaya söz konusu olayda, 1996- 1998 yılları arasında imalatçı şirketler Gördes Tekstil, Görsaş Tekstil, Gidsaş Gediz İplik tarafından imal edilen ve ihracatçı şirketler Öztek Giyim, İTS Ege Tekstil, EGS Ege Giyim, Trisat Dış Ticaret, Evcil Tekstil, İpeks İplik Sanayi, Ceyteks ve Penyelüks AŞ tarafından ihraç değeri 30 cent ile 1 dolar arasında değişen kumaşlar 2.85- 2.86 dolar arasında beyan edilerek İzmir Gümrük Müdürlüğünde işlem yapıldı.
3 MİLYONLUK MALI 10 MİLYON GÖSTERMİŞLER
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanıklar Ergun Evcil, Zafer Evcil, Hayyam Garipoğlu, Nizam Garipoğlu, Aslan Sullam, Sema Konak ve Ahmet Cancı'nın sahibi ya da yöneticisi olduğu şirketlerin, 77 gümrük çıkış beyannamesini, ürünleri gerçek değerinin çok üzerinde kaydederek usulsüzlük yaptığı belirtildi. İddianamede, bu suretle değeri 3 milyon 631 bin 851 TL olan malların 10 milyon 360 bin 250 TL üzerinden ihraç edilmiş gibi işlem yapılarak, imalatçı ve ihracatçı şirketlerin bu miktar üzerinden KDV iadesi aldıkları, bu suretle menfaat sağladıkları ve hayali ihracat suçunu işledikleri ileri sürüldü.
YARGITAY BOZDU, MAHKEME YİNE 'ZAMANAŞIMI' DEDİ
2009 yılında İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, 10 yıllık zaman aşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle davanın düşürülmesine karar verildi. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, 'zaman aşımı nedeniyle verilen hükmün, teşekkülün varlığı nedeniyle zaman aşımı süresinin dolmadığı' gerekçesiyle kararı bozdu.
İzmir 1'inci Ceza Mahkemesinde Yargıtay'ın bozma kararı ardından tekrar görülen karar duruşmasına İzmir Gümrük Müdürlüğü avukatları ve bir kısım sanık avukatı katıldı. İzmir 1'inci Ceza Mahkemesi'nde tekrar görülen davada, sanıkların teşekkül oluşturarak sahte fatura ve gümrük çıkışı beyannameleri düzenlemek suretiyle işledikleri suçun 5607 sayılı yasanın 3 ve 4. maddelerindeki suçu oluşturduğu ve buna göre 3 ile 5 yıl arasında cezanın öngörüldüğü, cezanın üst sınırı nazara alındığında, suçun işlendiği 1996- 98 yıllları arasında yürürlükte bulunan TCK 102 ve 104 maddeleri gereğince 10 ve 15 yıllık zaman aşımı süresine tabi olduğu, bu nedenle sanıklar hakkında açılan davanın düşürülerek ortadan kaldırılmasına karar verildi.
İzmir Gümrük Müdürlüğü avukatları kararı temyiz edeceklerini bildirdi.

BK(İÖ/COŞ)