KARS'ta aralarında subay, astsubay, polis ve 2 memurun da bulunduğu 'Fuhuş, örgüt üyeliği, rüşvet' suçlarından 21'i tutuklu 32 sanık hakkında hazırlanan 643 sayfalık iddianame tamamlandı. İddianamede, 4'ü tutuklu 5 muvazzaf askerin sorumluluk alanlarındaki gazinolarda suç unsuru bulunmaması için gazino sahiplerine önceden haber verdikleri teknik takip ile ortaya çıktı. Örgütün elebaşı konumundaki 2 astsubay için 87 yıldan 180 yıla kadar hapis cezası istendi.
Arpaçay Cumhuriyet Başsavcılığı'na önceki yıl gönderilen isimsiz ihbarda Taşbaşı Köyü'ndeki gazinoda işletmeci Yunus Daşdemir'in devlet görevlilerinin desteği ile gazinoya yabancı ülke vatandaşı kadınları getirerek fuhuş yaptırdığı, bunun sonucunda bir çok yuvanın yıkıldığı bildirildi. Savcılığa başvuran Arpaçay İlçe Jandarma Komutanlığı'nda Jandarma er Hasan G. ile Osman K., Kıdemli Başçavuş Mustafa Kemal Ö.'nün yabancı uyruklu kadınlara havale gönderdiğini belirtti.
Terörle Mücadele Kanunu'nun 10'uncu maddesi ile görevli Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada, şüpheliler fiziki ve teknik takipe alındı. Yabancı kadınların halk arasında gazino olarak nitelendirilen ve ruhsatlarında alkollü içki tüketimi yapılan lokanta oldukları belirtilen işyerlerinde erkeklerle para karşılığı satıldığı, kontrol ve denetlemeleri jandarma aracılığıyla önceden öğrenip tedbir aldıkları belirlendi. İddialarla ilgili iddianame hazırlandı.
İddianameye göre, örgütün yöneticisi konumunda olan Arpaçay İlçe Jandarma Komutanlığı Merkez Jandarma Karakol Komutanı Başçavuş Mustafa Kemal Ö.'nün sorumluluk alanındaki Taşbaşı gazinosunda yabancı uyruklu kadınların fuhuş yapmasına imkan sağladığı, Doğruyol Jandarma Karakol Komutanı olan Jandarma Başçavuş Erol Mehmet P.'nin de yardım ve destek verdiği belirlendi. Kars İl merkez Jandarma Bölük Komutanı olan Yüzbaşı Mehmet Ö.'nün de yapılacak arama ve kontrolleri Başçavuşlar aracılığıyla gazino yöneticilerine haber vererek kontrolleri boşa çıkardığı saptandı. Jandarma Üstçavuş Gökhan D. ile Jandarma Uzman Çavuş Ali K.'ın da sorumluluk alanlarında olan gazinolarda fuhuş eylemine imkan sağladığı, İl Emniyet Müdürlüğünde görevli Polis memuru Murat E.'nin de gazinolarda fuhuş yapan kadınların sınır dışı edilme, vize alma işlemleri esnasında örgüt yöneticisi olan Mustafa Kemal Ö.'ye yardımda bulunduğu, İl Özel İdaresi ruhsat bölümünde görevli Ahmet B. ve Ahmet G.'nin gazinolara verilen kapatma kararını maddi menfaat karşılığında geciktirdiği, ortaya çıktı. Takipler sonucu evlere ve gazinolara yapılan eş zamanlı operasyonlarda muvazzaf askerler Mustafa Kemal Ö., Erol Mehmet P., Mehmet Ö., Gökhan D. ile birlikte gazino işletmecileri, yabancı uyruklu kadınlarında aralarında bulunduğu toplam 21 kişi tutuklandı. Gözaltına alınan 11 şüpheli ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. TMK ile görevli Cumhuriyet Savcısı Asım Özsaraç tarafından hazırlanan 643 sayfalık iddianame Erzurum 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Özel Yetkili Mahkemeler'in kapatılma yasası çıkmadan önce kabul edildi. Çoğu yabancı 22 kadının 'Mağdur' olarak yer aldığı dosyada sanıklar hakkında 'Para karşılığı fuhuş yapmasına aracılık etme, yer ve imkan sağlama, rüşvet alıp-verme, çıkar amaçlı suç örgütü yöneticiliği ve üyeliği' suçlarından açılan davada rekor cezalar istendi.
Kamu görevlileri Mustafa Kemal Ö. ile Erol Mehmet P. için 87-180, Mehmet Ö. için 15.5-38, Gökhan D. için 8.5-21, Ahmet G. için 4-12, Ali K., Ahmet B. ve Murat E. için ise 1-3 yıl arasında değişen hapis cezası istendi. Diğer 24 sanık hakkında ise, 102 yıla kadar değişen hapis cezaları istendi.Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılması üzerine dosya Kars Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

HP(KS/İD)