ANTALYA'nın Finike İlçesi'nde çok sayıda taş ve mermer ocağının sedir ve kızılçam ormanlarındaki tahribatı sürerken, Finike Başsavcılığı'na yeni bir ağaç katliamı iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu.
Finike İlçesi Alacadağ ve Kızılcık yaylalarında taş ve mermer ocaklarının maden çıkarma faaliyetleri kapsamında binlerce sedir ve kızılçam türü ağaç yok edildi. Bunların birçoğuna ilişkin Finike Cumhuriyet Savcılığı'nın incelemesi sürerken, Orman Bölge Müdürlüğü'nün cezaları ve yine çeşitli firmalara ilişkin davalar devam ediyor. Sözkonusu bölgede bir firmaya ilişkin yeni bir alanda başlatılan kazılarda ağaçların kesilmesi üzerine Antalya Kent Konseyi Tüketici Hakları Çalışma Grubu Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, firma hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.
AĞAÇLAR TOPRAK ALTINA GÖMÜLÜYOR
Ocakların atıkları dere yataklarını doldururken dev kaya parçalarının kızılçamları kökünden kırdığı ve kırılan ağaçların toprak altına gömüldüğünü ileri süren Ali Ulvi Büyüknohutçu, şunları söyledi:
"Daha önce taş ocakları ruhsatlarının iptali için açtığımız dava devam ederken, ocaklar da son hızla ve belki de son demlerinin can havliyle doğa katliamlarını hukuksuz şekilde sürdürüyor. Geçen hafta bir taş ocağı akşam saatlerinde kızılçam katliamlarına son halkayı ekledi ve onlarca ağacı atık taşlarla yıkıp toprak altına gömdü."
ORMAN KANUNUNA MUHALEFET
Büyüknohutçu, molozların dere yatağına ve ormana dökülerek çok açık şekilde çevre suçu işlendi, çevrenin kasten kirletildiği ve 5237 sayılı Orman Kanunu'nun 181'inci maddesine muhalefet edildiği gerekçesiyle bölge sakinleri olarak Finike Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını aktardı. Büyüknohutçu, "Firmanın cezalandırılmasının yanı sıra, kamu davası açılmasını da talep ettik. Önümüzdeki günlerde bu suç duyurusuyla yeni açılacak kamu davasının bilgi ve belgelerini daha önce açmış olduğumuz ruhsat iptal davası dosyasına delil olarak koyacağız" diye konuştu.
KAMYONLARA CEZA
Ali Ulvi Büyüknohutçu, ocaklardan taş taşıyan kamyonların azami yük miktarının en az yarısı kadar daha ağır yük taşıyarak, zaten oldukça dar olan yayla yolundaki evler ve bölgede yaşayanlar için tehlike oluşturduğunu söyledi. Asfalt yolları bozduğu gerekçesiyle 156 Alo Jandarma hattına şikayette bulunulduğunu kaydeden Büyüknohutçu, Finike Bölge Jandarma Komutanlığı ekiplerinin taş taşıyan onlarca kamyon ile ocaklarına trafik kurallarına muhalefetten yüklü miktarda ceza uyguladığını dile getirdi.