Bahri KARATAŞ/İZMİR, () - İZMİR'in Bornova İlçesi’nde, 2011 yılı Ekim ayında boşanmak isteyen eşi 28 yaşındaki Ferdane Çöl'ü bıçaklayarak öldürmekle suçlanan 32 yaşındaki Sedat Çöl’ün yargılanmasına devam edildi. Mahkeme heyeti, gizli tanığın dinlenme talebini reddedip, sanığın tutukluğunun devamına karar verip, duruşmayı erteledi. Duruşma öncesi Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, sanık Çöl’ü kınayan açıklama yaptı.
İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 11'inci duruşması görülen davaya, haklarında 'kasten adam öldürme' ve 'azmettirme' suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istenen tutuklu sanık Sedat Çöl ile tutuksuz sanıklar C.İ., B.İ., A.D., H.M., İ.M. ve yaşı küçük M.Ç., ölen Ferdane Çöl’ün annesi Suna, babası Fikret Maviş ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hukuk müşaviri Pınar Melli, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu avukatı Aysun Yazıcıoğlu Çerçe ile platform yöneticisi Sanem Deniz Kural katıldı. Avukatlar ve aile sanığın cezalandırılmasını istedi. Baba Fikret Maviş'in avukatı gizli tanıklarının olduğunu ve dinlenmesini talep etti. Cumhuriyet Savcısı Fatih Genç, mütalasında, sanığın tutukluluk halinin devamına, gizli tanığın dinlenmesinin reddini talep etti.
Mahkeme Başkanı Orhan Kızıltaş, Sedat Çöl, hakkında İstanbul Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu'ndan beklenen raporun geldiğini, raporda sanığın cezai ehliyetinin tam olduğunu belirtti. Sanığın avukatları raporu incelemek için süre istedi. Mahkeme başkanı Kızıltaş, sanık Sedat Çöl’e rapora bir diyeceğinin olup olmadığını sordu. Çöl, "Bir diyeceğim yoktur. Ben beş yıldır tedavi görüyorum. 32 aydır da tutuklu yargılanıyorum. Rapor nasıl bu şekilde verilir anlamıyorum. Ben rahatsızım. Raporu kabul etmiyorum. Olayı da hatırlamıyorum" dedi. Mahkeme heyeti, gizli tanığın dinlenmesinin reddine, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verip duruşmayı erteledi.
KADINLARDAN BASIN AÇIKLAMASI
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na üye bir grup da duruşma öncesi öldürülen Ferdane Çöl'ün babası Fikret Maviş, annesi Suna Maviş ile yaptıkları açıklamada, tüm kadın cinayetleri davalarının takipçisi olacaklarını belirtti. Grup, adına basın açıklamasını okuyan plaform üyesi, "Öldürülen kadınların aileleri ile omuz omuza, katillerin en ağır cezaları almaları için, başka kadınlar öldürülmemesi için mücadele ediyoruz. Kadınlara adalet, katillere müebbet. Kadınların öldürülmediği, mutlu olduğu bir Türkiye mümkün" dedi.

BK(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)