Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Manisa Soma'daki kömür ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin açıklama yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı. 
'İstifa etmeyi düşündünüz mü?' sorusuna Bakan Çelik, "İlk olay anından itibaren enerji bakanımız benimle de görüştüler. Benim de gitmem gerekiyordu. Oraya bakan yardımcımız ve tüm teknik heyetleri gönderdik. İlk andan itibaren bakanlık olarak oradaydık" diye yanıt verdi.
Soma'ya gitmeme nedenine ilişkin Bakan Çelik, "Benim gidememe durumum biraz kişisel bir olay olduğu için sağlıkla ilgili bir mesele olduğu için acı bir günde benim kişisel durumumun gündeme gelmesi yakışıksız olurdu. Sürmekte olan bir tetkik için Perşembe günü saat 1'e kadar ayrılama gerektiğini söyledi. Bugün hastaneden ayrılarak bu açıklamayı yapıyorum" dedi.
Bakan Faruk Çelik, "Bahse konu iş yerinde 13 iş sağlığı güvenliği uzmanı olduğu görülüyor ve iş yeri hekimleri olduğu görülüyor. Yeterli rakamlar bunlar. O zaman kaza neden oldu? Yasa var mı var. Denetim var mı var. İş teftiş kurulu başkanımız olmak üzere arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yapıyorlar. Kimsenin şüphesi, olmasın ki en ufak ayrıntılar değerlendirilecek en ufak karanlık nokta kalmayacak" dedi.
İŞ YERİ UZMANLARININ İŞ YERİYLE İLGİLİ RAPOR DEFTERLERİ HER İŞ YERİNDE OLMAK ZORUNDA
İş sağlığı farkındalığını oluşturmak için yapılan çalışmalara değinen Bakan Çelik, "Bir önemli evrakımız daha var. İş yeri uzmanlarının iş yeriyle ilgili rapor defterleri her iş yerinde olmak zorunda. Savcılık da eminim bunu dikkate alacaktır. Teknik nezaretçi olarak bir maden mühendisinin bulunması gerekiyor. Onun da tespitleri önem arz etmektedir. Toplumda iş sağlığı farkındalığını oluşturmak için çok önemli çalışmalar yapıldı. Ama bu olaydan sonra bazı yorumları izliyorum ve Türkiye'de böyle bir yasanın çıktığından haberi olmayan insanların yorumlarını görüyorum" ifadelerine yer verdi.
5 YILLIK BİR İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MÜCADELESİ VERMİŞ BİR BAKAN OLARAK SİTEMİMİ MAZUR GÖRÜN
Bakan Çelik, "Bunları üzücü bizi kahreden bir günde söylemek istemezdim ama 5 yıllık bir iş sağlığı ve güvenliği mücadelesi vermiş bir bakan olarak bu küçük sitemimi mazur görmenizi rica ediyorum" diyerek sitem etti.
"İŞ KAZALARINI SIFIRLAMAK MÜMKÜN DEĞİL"
İş kazalarını sıfırlamanın mümkün olmadığını söyleyen Çelik, "İş kazalarının da yüzde 98'ni önlemek mümkün. İş kazalarını sıfırlamak mümkün değil ama çok çok aşağılarda tutmak mümkün" dedi.
İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ MESLEK YÜKSEKOKULU SAYISI 33'E ÇIKTI
İş sağlığı güvenliği konusunda, işverenlerin maddi hesap yapmaması gerektiğini belirten Bakan Çelik, "İş sağlığı güvenliği meslek yüksekokulu sayısı 33'e çıktı. Ortaokul düzeyinde bu farkındalığın artırılması ile ilgili gerek MEB gerekse YÖK ile ilgili temaslarımız devam ediyor. İşverenlerimize buradan seslenmek istiyorum. İki yıl boyunca iş sağlığı güvenliğini tartıştık. İş sağlığı güvenliğinin maddi hesabı yapılmamalı" diye konuştu.
238 KARDEŞİMİZİ HANGİ SERVET HANGİ İMKANLAR GERİ GETİREBİLİR?
Hiçbir maddi kaygının insan hayatından daha değerli olmadığını söyleyen Bakan Çelik, "İnsan hayatından önemli ne olabilir? 238 kardeşimizi hangi servet hangi imkanlar geri getirebilir? Ama bir can yüzlerce can gidiyor. Temel felsefelerimiz yeniden hatırlamamız gerekiyor. Hiçbir maddi kaygı insan hayatından daha değerli olmamalıdır. Ben bir kez daha kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralılar da inşallah bir an evvel şifa bulurlar" açıklamasında bulundu. 
"İSTİFA ETMEYİ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?"
'İlk açıklamayı faciadan 27 saat sonra yaptınız. Geri planda kaldığınız söylendi. İstifa etmeyi düşündünüz mü?' şeklindeki soruya Bakan Çelik, "İlk olay anından itibaren enerji bakanımız benimle de görüştüler. Benim de gitmem gerekiyordu. Oraya bakan yardımcımız ve tüm teknik heyetleri gönderdik. İlk andan itibaren bakanlık olarak oradaydık" diye yanıt verdi.
SOMA'YA GİTMEME NEDENİM KİŞİSEL SAĞLIKLA İLGİLİ BİR MESELE
Soma'ya gitmeme nedenine ilişkin Bakan Çelik, "Benim gidememe durumum biraz kişisel bir olay olduğu için sağlıkla ilgili bir mesele olduğu için acı bir günde benim kişisel durumumun gündeme gelmesi yakışıksız olurdu. Sürmekte olan bir tetkik için Perşembe günü saat 1'e kadar ayrılama gerektiğini söyledi. Bugün hastaneden ayrılarak bu açıklamayı yapıyorum" açıklamasında bulundu.
MADEN İŞÇİSİ 15 DEĞİL 19 YAŞINDA
Madende kayıt dışı çalışma ve 15 yaşında işçi iddialarını da değerlendiren Bakan Çelik şöyle konuştu: "Konuyla ilgili Enerji bakanımız tam yetkili. Kayıt dışı bir çalışma olduğu ile ilgili herhangi bir bilgi bize gelmedi. 15 yaşında bir çocuğun çalıştırıldığı ile ilgili bir bilgi geldi. Orada bir kriz merkezi kurduk. 15 değil bu delikanlının 19 yaşında olduğunu tespit ettik."
KİMSEYİ TEMİZE ÇIKARMA PEŞİNDE DEĞİLİZ
Evrak ve uygulamaların dikkate alındığını belirten Bakan Faruk Çelik, "Kimseyi temize çıkarma peşinde değiliz. Tam aksine kime gidiyorsa gitsin diyoruz. Şu anda hayatlarını kaybeden kardeşlerimizin acılarıyla doluyuz" dedi.
CHP'NİN SOMA ÖNERGESİ 
CHP'nin Soma'daki maden ocaklarına ilişkin soru önergelerini inceleme imkanı olmadığını belirten Bakan Çelik, "Ancak çalışma hayatıyla ilgili komisyonlar kurulacaksa bunların yararlı olacağı kanaatindeyim. Bu konuların konuşulmasından ben rahatsızlık duymam. Çok da konuştuk tartıştık Meclis'te. Ama halen birçok kesimler iş sağlığı güvenliği yasasının çıkıp çıkmadığı konusunda farkındalık oluşturmakta zorlanıyor. Çünkü gündelik hayatımızı kuşatan çok farklı olaylar var. Önemli olduğunu ancak bu tür olaylarla karşılaştığımızda anlıyoruz" diye konuştu.

Hakime TORUN/ ANKARA, ()

HT (BY/RT)