Taylan YILDIRIM- Mücahit BEKTAŞ/SOMA (Manisa), () - MANİSA'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciasının 5'inci gününde, ekipler yerlerini tespit ettikleri 15 cesedi, sabaha kadar süren çalışmalar sonunda çıkardı. Faciada hayatını kaybedenlerin sayısı 299'a çıktı. Jandarmanın görüntü alınmaması için perdeleme yaptığı ceset torbaları içerisindeki işçilerin ilk teşhislerini, onları saatlerce battaniyeye sarılarak omuz omuza bekleyen aileler ambulans içerisinde yapmaya çalıştı.
Halen 3 işçinin arandığı ancak, DNA testine göre bunun 2'ye de düşebileceği açıklandı. Madenin en derin bölgesindeki su birikintisi içerisinde bulundukları tahmin edilen işçilerin kurtarma çalışmaları sırasında metan gazından yangın çıkması, çalışmaları durdurdu.
Soma Madencilik A.Ş.'ye ait ocakta geçen salı günü yangınla başlayan facianın ardından, ekipler son iki gündür cesetlere ulaşmak için çalışma yaptı. İlk yangın ve patlamanın meydana geldiği alanda bulunan işçilere ulaşmak için ilk olarak bölgedeki yangını söndürmek amacıyla bu bölgeye azot gazı verildi ve yoğun su akışı sağlandı. Yanan kömürdeki ısının düşüp soğumaya başlamasıyla da dün akşam saatlerinde ekipler aranan işçilerin yerlerini tam nokta olarak tespit etti.
15 MADEN ŞEHİDİ ÇIKARILDI
Bu bölgeye yoğunlaşan kurtarma ekipleri, gece yarısından itibaren de bu işçileri çıkarmaya başladı. İlk olarak o bölgede 14 işçinin cesedinin bulunduğu saptandı. Ancak ekipler, bu alana ulaştıklarında 1 işçinin daha varlığını tespit etti. Toplam 15 işçinin cesedi ölüm ocağından çıkartıldı.
Facianın ilk günlerinin aksine, bu kez hem kurtarma ekipleri madenin giriş bölümünden ambulansların yanaştırıldığı bölgeye kadar çift taraflı koridor oluşturdu, hem de jandarma ekipleri, ceset torbaları içerisindeki işçilerin görüntülerinin alınmaması için perdeleme yaptı.
İşçilerin cesetleri daha sonra, ambulanslarla ve jandarma eskortuyla Akhisar Devlet Hastanesi'ne götürüldü. İşçilerin cenazelerinin, DNA testlerinin adından yakınlarına teslim edilecekleri bildirildi.
OMUZ OMUZA BATTANİYE SARILI BEKLEDİLER
Facianın hemen adından madene gelen ve 5 gündür de biran olsun ocağın kapısından ayrılmayan, içeriden gelebilecek umutlu haber bekleyen aileler, işçilerin cansız bedenlerinin çıkartılmaya başlamasıyla birlikte, gözyaşı döktü.
Günler süren bekleyişten dolayı artık bedenleri soğuğa, yorgunluğa daha fazla dayanamayan aileler, yine ayakta durdular, ama bu kez battaniyeye sarılı ve omuz omuza birbirlerine destek verdiler. Aileler, kurtarma ekiplerinin ikna çabalarına rağmen işçilerin cansız bedenlerine ilk olarak ambulansta bakıp teşhis etmek istedi. Ancak, işçilerin günlerdir maden içerisinde olmaları, aşırı sıcaklığa maruz kalmaları yine sıcaktan dolayı ısınan su içerisinde de bulunmaları nedeniyle bu teşhis gerçekleştirilemedi.
METAN GAZI ÇALIŞMALARI DURDURDU
Bu arada sabah saatlerinde, kurtarma çalışmalarının yoğunlaştığı alanın yaklaşık 300 metre ilerisinde ise, metan gazından yangın çıktı. Bu durumun yeni riskler oluşturmasından dolayı, ekipler işçileri kurtarma çalışmalarını sonlandırdı. Hemen metan gazından kaynaklanan yangını söndürme çalışması başlatıldı.
Yangının söndürülüp, metan gazı seviyesinin normale inmesinin ardından kalan 3 işçi için çalışmaların başlayacağı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından da açıklandı.
ALANA SADECE YAKINLARI ALINDI
Bu arada, dün Soma ilçe merkezinde tırmanan gerginlik çıkan olaylar sonrasında, maden sahasında da jandarma güvenlik önlemlerini arttırdı. İzmir, Ankara, İstanbul, Denizli'den komando birlikleri bölgeye gönderildi. Soma merkezinden madenin bulunduğu alana kadar yaklaşık 30 kilometre boyunca, belli aralıklarla kontrol noktaları kuruldu.
Bu noktalarda yapılan kimlik kontrollerinde, madendeki kurtarma çalışmalarında görev alan kişiler ile basın mensuplarından başka kimsenin, geçişine izin verilmedi. Madene sivil olarak bir tek madende halen kurtarılmayı bekleyen işçilerin yakınlarından başka kimsenin geçişine izin verilmedi.

TY(İÖ/AAA) (FOTOĞRAFLI)