Sayın Yazıişleri müdürlerine
Suriye savaş uçağının düşürülmesiyle ilgili verdiğimiz haberleri son gelişmelere göre toplu halde yeniden veriyoruz.
--------------
YENİDEN

Emek ÇAKILI- Murat KİBRİTOĞLU/YAYLADAĞI (Hatay), () - HATAY'ın Yayladağı İlçesi'nde hava sahamızı ihlal eden Suriye'ye ait MİG-23 savaş uçağı uyarılara rağmen dönmeyince, F-16 savaş açıklarımız tarafından füze ile vurularak düşürüldü. Suriye uçağının düştüğü noktanın, 2 yıl önce Suriye'nin düşürdüğü Türk Fantom uçağının denize düştüğü noktaya kuş uçuşu yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki ormanlık alan olması ve pilotun paraşütle atması nedeniyle can kaybı olmadı.
Suriye'nin Türkiye'ye açılan en hareketli kapılarından biri olan ve iç çatışmalar başladığından bu yana Esad yönetiminin kontrolünde bulunan Yayladağı Sınır Kapısı'nın karşısındaki Keseb Sınır Kapısı, bu sabah şiddetli çatışmaların ardından Özgür Suriye Ordusu'nun kontrolüne geçti. Bu gelişmenin ardından Esad güçleri ile çatışmalar yer yer devam etti. Suriye yönetimine bağlı güçler sınır kapısını tekrar kontrol altına alamayınca hava saldırısı başladı.
UYARI YAPILDI, ARDINDAN VURULDU
Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait iki MİG-23 savaş uçağı öğle saatlerinde çatışmanın sürdüğü bölgeye yaklaşmaya başladı. Lazkiye'nin Keseb Kasabası halkı havadan bir bombardımana maruz kalacağı kuşkusunu yaşarken, devriye görevi yapan Türk F-16'ları bu uçakların sınır ihlali yaptığını bildirerek dönmeleri için uyarıda bulundu. Ancak Suriye uçaklarından biri dönmesine rağmen diğeri sınır ihlalini sürdürünce saat 13.14'de havadan havaya füze ile vuruldu.
Daha önce ilan edilen angajman kuralı gereği sınırımıza 10 kilometreden daha fazla girmemesi gereken Suriye MİG-23'ü havadayken alev alarak bir patlama sesinin ardından sınırımıza 1200 metre uzaklıkta, Suriye topraklarına düştü.
'KARAKOLUMUZUN ÜSTÜNDE DOLAŞTI'
Olayı, Yayladağı ilçe merkezindeki evinden çıplak gözle izleyen emekli işçi Duran Dönmez o anı şöyle anlattı:
"Öğlen saatiydi. Dışarıdan çatışma sesleri geliyordu, dışarı çıkıp yüksek bir noktadan bir süre izledim. O anda uçak sesi de geldi. Suriye uçağı bizim karakolun üstünden geçti. Sonra Türk uçakları Kel Dağları üzerinden geldi, havada bir patlama oldu. Suriye uçağı düştü, sonra dumanlar yükselmeye başladı."
GENELKURMAY DETAYLARI AÇIKLADI
Bölgedeki yetkililer, ilk saatlerde bir uçağın Suriye'de sınırımıza yakın bir noktada düştüğünü söylemekle yetinirken, Özgür Suriye Ordusu çevrelerinde uçağı Türk jetlerinin düşürdüğü konuşulmaya başlandı. Kısa süre sonra da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmit'te miting meydanında, sınır ihlalinde bulunan Suriye uçağını Türk hava Kuvvetleri'ne bağlı uçaklarımızın düşürdüğünü açıklayarak Genelkurmay Başkanı ve pilotları kutladı.
Genelkurmay Başkanlığı internet üzerinden detaylı bir açıklama yaparak, Suriye uçaklarının 4 kez ikaz edildiğini belirtti. Açıklamada şu bilgiler yer aldı:
"Suriye’ye ait iki adet MIG-23 uçağının, Suriye hava sahasında kuzeye doğru uçuşu, 23 Mart 2014 saat 13.01’den itibaren Diyarbakır’daki Birleştirilmiş Kontrol İhbar Merkezi (BİKİM) tarafından 80 deniz mili mesafeden izlenmeye başlanmış ve Suriye uçakları Türk hududuna on deniz mili mesafeden itibaren Türk hava sahasına yaklaştığına ilişkin dört kez ikaz edilmiştir. Yapılan ikazlar üzerine, Suriye uçaklarından birisi hava sahamıza girmeden bölgeden uzaklaşmış; ancak ikinci Suriye uçağı, uyarılara rağmen saat 13.13 sularında Hatay/Yayladağı’na bağlı Çamlı Tepe Hudut Karakolu bölgesinde Türk hava sahasına girerek yaklaşık bir kilometre kadar hava sahamızı ihlal etmiş, daha sonra batıya doğru yönelerek 1.5 kilometre kadar hava sahamızda uçmaya devam etmiştir. Bu esnada bölgede hava devriye görevinde (havada hazır) bulunan iki adet F-16 uçağımızdan birisi, angajman kuralları gereğince saat 13.14’de Suriye uçağına füze atmış ve isabet alan Suriye uçağı hududun 1200 metre güneyinde ve Suriye topraklarında yer alan Keseb bölgesine düşmüştür. Uçağın Keseb bölgesine düşüşü, bölgede bulunan hudut birliklerimiz tarafından gözlemlenmiştir."
MİLLİ SAVUNMA BAKANI'NIN AÇIKLAMASI
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da secim çalışmalarını sürdürdüğü Sivas'ta yaptığı açıklamada, Suriye'ye ait iki savaş uçağının Diyarbakır’daki birleştirilmiş kontrol ikmal merkezi tarafından 80 milden itibaren izlendiğini söyledi. Düşürülen uçağın hava sahasını ihlal ettiğini vurgulayan Yılmaz, "Uyarılara rağmen ihlalde devam eden uçak Çamlıtepe hudut karakolu bölgesinde Türk hava sahasına girerek yaklaşık 1 kilometre kadar hava sahamızı ihlal etmiş daha sonra da Batı’ya doğru yönelerek 1.5 kilometre kadar hava sahamızda uçmaya devam etmiştir. Bu esnada bölgede hava devriye görevinde bulunan havada hazır 2 adet F- 16 uçağımızdan birisi angajman kuralı gereğince 13.16 sularında Suriye uçağına füze atarak, hududun 1200 metre güneyinde Suriye topraklarında yer alan Keseb Bölgesine düşmüştür" dedi.
Türkiye'nin kendi hudutlarını koruma kapasitesine sahip olduğunu belirten Yılmaz, "Türkiye’nin kararlılığının hiç kimse tarafından test edilmemesi gerekir. Türkiye vatan topraklarını ve vatan sahasını korumaya muktedirdir. Bugünkü olayda bunu göstermiştir. Verilen talimatı hakkıyla yerine getiren görevlilerimizi pilotlarımızı takdir edilmesine ve onların amiri hem Hava Kuvvetleri Komutanımız, Genelkurmay Başkanımız da dahil olmak üzere biz görevlerini hakkıyla layıkıyla ve millete layık oldukları için bizde tebrik ediyoruz" diye konuştu.
FANTOM UÇAĞIMIZ DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ
22 Haziran 2012'de bir Türk keşif uçağının Lazkiye'nin güneyinde ve bugün Suriye uçağının düşürüldüğü noktaya 20 kilometre uzaklıkta denizin üzerinde düşürülmesinden sonra, Türkiye Suriye'ye ilişkin 'angajman kurallarını' değiştirmiş, Türkiye sınırına 'güvenlik riski ve tehlikesi oluşturacak şekilde' yaklaşan her Suriyeli askeri unsur, askeri hedef olmuştu.
Bu çerçevede, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F-16 uçakları, 16 Eylül 2013'te Türkiye sınırını 2 kilometre derinlikte ihlal eden M-17 tipi bir Suriye helikopterini vurmuş, helikopter Suriye tarafına düşmüştü.
Son aylarda da sık sık sınırımıza yaklaşan Suriye uçakları püskürtülmüş, ayrıca uçaklarımıza Suriye radarlarının kilitlenmesi olayları da yaşanmıştı.

HA(OA/ESM) (FOTOĞRAFLI)