SARISÜLÜK DAVASI SONRASI KISA SÜRELİ GERGİNLİK
Ankara'da Gezi Parkı protestolarına destek eylemlerinde polis kurşunuyla öldüğü iddia edilen Ethem Sarısülük ile ilgili Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, mahkeme heyetinin davadan çekilmesinin ardından Adliye önünde kısa süreli gerginlik yaşandı. Dava sonrası Sarısülük'ün avukatları, yargılamaya tepki gösterdi.
Kararın açıklanmasının ardından adliye dışında bekleyen grup, polise sopa ve pet şişe fırlattı. Polisin uyarısı üzerine eylemciler geri çekildi. Ethem Sarısülük'ün avukatlarından Kazım Bayraktar, duruşma çıkışı Adliye bahçesinde yaptığı açıklamada, mahkeme heyetinin davdan çekildiğini belirtip, şunları söyledi:
"Bugüne kadar hazırlık soruşturmasında olsun, yargılama aşamasında olsun, o kadar çok hukuksuzluk, o kadar çok yasanın çiğnenmesi ile karşı karşıya gelmiştik ki bunları hepiniz biliyorsunuz. Bu kadar hukuksuzluğun karşısında mahkeme heyeti çekilme kararı verdi. Çekilme kararının gerekçesi olarak tarafsız olmadıklarına, siyasi, iktidar, polis, yargı işbirliğinin devam ettiğine, bu yargılamanın polis ve siyasi iktidar baskısı altında yapıldığına dair iddialarımızı gerekçe göstererek geri çekilme kararı verdi. Mahkeme heyeti o kadar çok hukuksuzluk yaptı ki, o kadar çok yargılama ilkelerini ceza muhakemelerini o kadar çok çiğnedi ki, sanığı sırf polis olduğu için o kadar çok kolladı ki, bunların karşısında sunduğumuz taleplerimizi sürekli reddederek bu güne geldi. Bu gün bu mahkeme sanığın fotoğraflarını dosyaya getirtemedi. Sanığın gizli sanık uygulamasını devam ettirdi. Buna karşı bütün taleplerimizi reddetti ve sonuçta da mahkeme heyeti çekildi. Daha doğrusu kaçtı demek daha doğru olur diye düşünüyorum."
Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz ise 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin usul hükümlerini alt üst ettiğini öne sürerek, mahkemenin 1986 doğumlu bir polisi önüne getirip sorgulayamadığını iddia etti. Yılmaz, davaya 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bakacağını, eğer 7. Ağır Ceza Mahkemesi çekilmenin yerinde olduğuna karar verirse bundan sonraki duruşmanın 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılacağını kaydetti. Daha sonra söz alan Ethem Sarısülük'ün ağabeyi Mustafa Sarısülük; "Katiller korunduğu taktirde özgürlük taleplerimizi daha da yükselteceğiz" dedi.
Yapılan açıklamaların ardından eylemciler ve avukatlar olaysız dağıldı.
Tahsin GÜNER- Kürşat TERCANLI- Muhammet BAYRAM/ANKARA, ()