Eyüp KELEBEK/ESKİŞEHİR, ()- ESKİŞEHİRLİ bir grup müzisyen, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'nın etkinliklerde kendilerine yer vermemesini protesto etti. Ajans binası önüne kadar yürüyen müzisyenler, ellerindeki müzik notası ağırlarını yere attı.

Porsuk Bulvarı'nda akşam saatlerinde toplanan Genç Müzisyenler ve Sahne Sanatları Derneği  (MÜSADER) üyeleri, hazırladıkları projelerin Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından kabul edilmediğini söyledi. MÜSADER Başkanı Mustafa Demir, hazırladıkları projelerin kabul etmeyen Ajansın Eskişehirli sanatçılara etkinliklerde de yer vermediğini söyleyerek şöyle konuştu:

"Şehrimiz Türk Dünyası kültür Başkenti olma gibi bir görev üstlendi. 30 Kasım 2012 tarihinde Türk Dünyası Kültür Başkenti Bayrağını teslim aldı. 21 Mart 2014 tarihinde sona erecek olan bu etkinliğin amacı Türk dili konuşan halklar ve ülkeler arasında dostane ilişkiler kurarak ortak Türk kültürünü, dilini, tarihini, sanatını, gelenek ve göreneklerini araştırarak ortaya çıkarmak, gelecek kuşaklara aktarmak ve kalıcı kılmaktı. Bütün bu güzel oluşum faaliyet etkinlikte maalesef ki, Eskişehirli yerel, yöresel sanatçılara sembolik görevler dışında hiçbir görev verilmemiştir. Derneğimize bağlı olan ya da olmayan Eskişehirli sanatçılar da çeşitli projeler sundukları halde hiçbir projeye onay verilmedi. Hangi ruh haliyle etkinlik yapılan bir şehrin sanatçıları yok sayıldı, görev verilmedi. Soruyoruz neden Eskişehirli sanatçılar yok sayıldı?"

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi'nin temizlik işçilerinden oluşan Ekoşov Ritim Grubu Şefi Halil İbrahim Eker de Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'na hazırladıkları projeyi sunduklarını ancak kabul edilmediğini söyledi. Eker, " Ritim grubumuz, Türkiye'ye mal oldu. Ancak kendi şehrimizdeki kültür başkenti etkinliklerinde yer alamadık" dedi.

Müzisyenler 'Bu şehir Türk Dünyası Kültür Başkenti mi? O zaman bu şehrin çocukları nerede?' yazılı pankart açıp yürüyüşe geçti. "Eskişehir uyama müzisyenlere sahip çık" şeklinde slogana atan grup yaklaşık 1 kilo mesafedeki Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı binası önüne kadar yürüdü. Müzisyenler burada yanlarında getirdikleri müzik notası kağıtlarını yere attıktan sonra dağıldı.

EK(EK/SSA) (FOTOĞRAFLI)