Eskişehir Barosu Hayvan Hakları Komisyon üyesi avukatlar ile bazı sivil toplum örgütü üyeleri, Eskişehir Adalet Sarayı önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Baro Hayvan Hakları Komisyonu adına basın açıklamasını okuyan avukat Mustafa Çakı, olayın takipçisi olacaklarını söyledi. Bu konuda kamu vicdanını rahatlatacak ve caydırıcı cezaların olması gerektiğini belirten Çakı şöyle konuştu: "Konu incelenmeye alınarak hukuki süreçle ilgili takip başlatılmıştır. Savunmasız bir hayvanın bu şekilde vahşi bir eyleme süje edilmesi açık insanlık suçudur ve yasalar kapsamında en ağır yaptırımların uygulanması gerekmektedir. İnsanların yaşama hakkı ve hayvanların yaşama hakkı arasında fark yoktur. Bu somut olay başta olmak üzere karşı karşıya olduğumuz vakalar 5 bin 199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve diğer yasal mevzuatımızın hayvanlara karşı uygulanan şiddet olayları nedeniyle kamu vicdanını rahatlatacak, caydırıcı olabilecek cezalar vermekten uzak olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Ne yazık ki bu ülkede, kafası ezilerek, bağırsakları deşilerek öldürülen kediler, döve döve ölüme terk edilen tiner dökülüp yakılan köpekler, tecavüze uğrayan hayvanlar ve dile getirmenin dahi insana acı verdiği korkunç olayların yaşandığı bir gerçeklik ortamında yaşıyoruz. İnsanlık onuruna asla yakışmayan ve hiçbir tanımlamaya sığdırılamayacak bu gibi olaylar karşısında ilgili kurumlar ve idare tarafından ve caydırıcı yaptırımlar uygulanamamaktadır.  Hayvanlara, kasıtlı olarak kötü davranmanın, acımasız ve zalimce işlem yapmanın, hayvanları dövmenin, aç ve susuz bırakmanın, aşırı soğuya ve-veya sıcağa maruz bırakmanın, bakımlarını ihmal etmenin, fiziksel ve psikolojik acı çektirmenin cezası, asla cüzi bir idari para cezası olamaz. Eskişehir Hayvan Hakları Komisyonu üyesi hukukçular olarak insanların yaşayan tüm canlılara karşı sahip olduğu ahlaki yükümlülüklerin bilinciyle bu ayıba ortak olmayacağımızı bildirir ve hayvanlara eziyet hukuk yoluyla gerçek anlamda cezalandırılana dek savunmasız canlıların hakları için mücadele edeceğiz." Baro Hayvan Hakları Komisyon Başkanı avukat Buket Ünlü Hatip de hayvanlara karşı yapılan suçların hiçbirisinin karşılığını bulmadığını söyledi. Hatip, "Mecliste bir türlü çıkmayan hayvan hakları tasarısıyla ilgili olarak en azından hayvanlara yapılan kötü muamelelerin, işkencenin suç sayılması için kamuoyu oluşturulması gerekiyor. Bu konuda herkesin desteğini bekliyoruz" dedi.
BARO BAŞKANI: YAPTIRIMI SON DERECE KOMİK Eskişehir Baro Başkanı Rıza Öztekin, kediyi öldürdüğü öne sürülen üniversite öğrencisi M.C.A.'nın işleğini suçun Kabahatler Kanunu kapsamında olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"Kabahatler Kanunu ile ilgili bir eylem olduğu için yaptırımı son derece komik. Ceza Hukuku'nda 'mal' kavramı var. Başkasına ait olsa ceza çok yüksek olacaktı. İlgili kişinin de kendisine ait olduğu söyleniyor. Hayvan Hakları Komisyonumuz hemen duyarlılık gösterdi. Belki de kabahat olmaktan çıkartıp, belki ceza yasamızda düzenlenmesi için kamuoyu oluşturulmalı. Hepimizin vicdanlarını sızlatan çok üzücü, çok tehlikeli bir olay. Belki de bu sadece yansıyan. Yansımayan binlerce vaka var diye düşünüyorum. Tabi bu konuda duyarlı olacak meclistir ama meclis şu anda nelerle uğraşıyor gördüğünüz gibi. Bunu gündeme alır mı? Bilemiyorum. " Bartın Emniyet Müdürü Mehmet Altınok, Hayvan Hakları Derneği yöneticilerinin şikayeti üzerine M.C.A.'nın ifadesinin alındığı belirtti. Altınok, yazılı açıklamasında şöyle dedi:
"İnternette sosyal medya haberleri ile duyurulan ve Eskişehir ilinde üniversite öğrenimi gören M.C.A. isimli şahısın Facebook sayfasında kedinin yaralı görüntülerini yayımladığı iddiasıyla müracaatta bulunan ilimizde ikamet eden Hayvan Hakları Dernek yöneticileri N.Y. ve N.Y.'nin müracaatları üzerine yapılan araştırma sonucunda; Eskişehir ilinde üniversite öğrenimi gören ve tatil amacıyla ilimizde ikametgah eden ailesinin yanında bulunduğu anlaşılan M.C.A. nöbetçi cumhuriyet savcısının talimatı doğrultusunda adresinden temin edilmiş, konuya ilişkin iadesinde; Söz konusu olayın 3-4 ay kadar önce Eskişehir ilinde meydana geldiğini, yaralı halde kapı önünde bulduğu kediyi tedavi ettirmek amacıyla evine aldığını, bu esnada görüntüsünü çekerek Whats App uygulaması üzerinden yardım amacıyla arkadaşı A.T.'ye gönderdiğini, kısa süre sonra da kedinin öldüğünü beyan etmiştir. Olayın Eskişehir ilinde 3-4 ay önce meydana gelmesine rağmen olay hassasiyetle incelenmiş 5 bin 199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na göre düzenlenen soruşturma evrakı Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı'na ve olayın yeri itibari ile tüm evrak Eskişehir il Emniyet Müdürlüğü'ne gereği için gönderilmiştir." HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Nesrin Çıtırık da Eskişehir Valiliği'ne gönderdiği dilekçede M.C.A. hakkında gereken adli ve idari işlem başlatılmasını istedi.