ESKİŞEHİR'de 2 Haziran'da Gezi Parkı protestoları sırasında saldırıya uğrayan, 38 gün komada kaldıktan sonra kurtarılamayan üniversite öğrencisi 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz'ın ölümü ile ilgili davanın Eskişehir'den Kayseri'ye alınmasına Eskişehir Barosu Başkanı Rıza Öztekin tepki gösterdi. Öztekin, "Davanın nakli ile adalet Eskişehir'den götürüldü" dedi.
Baro Başkanı Rıza Öztekin, düzenlediği basın toplantısında Ali İsmail Korkmaz davasının Eskişehir'den Kayseri'ye alınmasını eleştirdi. Davanın naklinin hukuka aykırı olduğunu savunan Öztekin şunları kaydetti:
"CMK 19/2'nci maddesindeki 'Davanın görevli ve yetkili olan mahkemenin bulunduğu yerde yapılması kamu güvenliği için tehlikeli olursa' hükmü çok istisnai niteliktedir. Ama son yıllarda özellikle kolluk kuvvetlerinin fail olduğu davalarda adeta bir kural haline getirilmiş olup kamuoyu vicdanında, bu nakillerin, failleri aklama çabası olarak algılanmasına yol açmıştır. 'Kamu güvenliği için tehlikeli olursa' ibaresi çok açıktır. Tehlike; somut bir olgu, fiili bir durumdur. Varsayım ve ihtimale dayalı olarak tehlikenin varlığı kabul edilemez. Ali İsmail'i anma etkinlikleri ve demokratik açıklama ile eylemler asla tehlike olarak değerlendirilemez. Eskişehir'in diğer illere göre suç oranı düşüktür. Güvenli bir kenttir. Güvenliği sağlamakla sorumlu valilik ve emniyet birimleri Ali İsmail davasında kamu güvenliğini sağlayacak durumdadır. Asıl görevleri de budur. Nitekim kamuoyunda bilinen birçok dava güvenli olduğu gerekçesiyle Eskişehir'e nakledilmiştir. Sayın il valisinin kolluk kuvvetlerinin en üst amiri olarak her türlü güvenlik önleminin alınmasını koordine etmesi gerekirken, bir takım varsayımlarla demokratik ve barışçıl anma ve eylemleri, bu eylemleri yapanları hatta avukatları dahi potansiyel tehlike olarak görmesi ve bu gerekçeyle görevi yapamayacaklarını bildirmesi ve adeta davanın nakli için özel bir çaba göstermesi görev ve sorumluluktan kaçınmadır. Eskişehir'e geçmişte bir çok dava nakledildi. Eskişehir son derece güvenli, huzurlu ve suç oranı düşük bir kenttir. Ben gerek valiliğin gerekse emniyetin istenildiği takdirde güvenliği sağlayabileceğini düşünüyorum."
Ali İsmail Korkmaz davasında ayrıntılı keşif yapılması gerektiğini ifade eden Rıza Öztekin, tanıklar da Eskişehir'de bulunduğunu, talimat yoluyla yapılacak bir keşif ya da tanık dinlemenin sağlıklı olmasının mümkün olmadığını söyledi. Öztekin, şöyle devam etti:
"Bu bağlamda anayasamızın 36'ncı maddesindeki 'adil yargılanma hakkı' da ihlal edilmiştir. Nakledilen bir davada adil bir yargılama beklemek mümkün değildir. Ali İsmail davası çok kapsamlı ve ayrıntılıdır. Kayseri'deki mahkeme yargıçlarının dava dosyasını okuması bile zaman alacaktır. Yargılama davanın nakliyle gereksiz yere uzamış olacaktır. Ali İsmail olayında Ali İsmail ile birlikte adalet de kamera görüntülerinin silinmesi gibi olaylarla yok edilmeye çalışılmıştı. Eskişehir Barosu'nun fedakar avukatlarının yoğun çabalarıyla maddi gerçek adalet büyük oranda ortaya çıkarılmıştı. Tüm Türkiye adaletin yerini bulmasını bekliyordu. Davanın nakli ile maalesef adalet Eskişehir'den götürülmüştür."