İZMİR'in Bornova İlçesi'nde, 2011 yılı Ekim ayında boşanmak isteyen 28 yaşındaki eşi Ferdane Çöl'ü bıçaklayarak öldürdüğü iddiasıyla tutuklu yargılanan 32 yaşındaki Sedat Ç. ve azmettirici olmakla suçlanan 6 yakınının yargılanmasına devam edildi. Cumhuriyet Savcısı Fatih Genç, sanık Sedat Ç. için hiçbir indirim uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. Diğer sanıkların ise beraatini talep etti. Duruşma karar için ertelendi.
İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın 13'üncü duruşmasına haklarında 'kasten adam öldürme' ve 'azmettirme' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen tutuklu sanık Sedat Ç, ile yakınları tutuksuz sanıklardan B.İ., MÇ. ve İ.M. ile ölen Ferdane Çöl'ün annesi Suna, babası Fikret Maviş , Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı Pınar Melli, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu avukatı Aysu Yazıcıoğlu Çerçi, platformun İzmir temsilcisi Sanem Deniz Kural katıldı.
Ferdane Çöl'ün acılı ailesi ve avukatları, sanıkların cezalandırılmasını istedi. Cumhuriyet Savcısı Fatih Genç de mütalaasında sanık Sedat Ç.'nin eşini 10 yerinden bıçaklayarak öldürdüğünü, suç işlemeye tahrik edecek bir davranışın yargılamayla tespit edilmediğini, bu nedenle hiçbir indirim maddesi uygulanmayarak, eşini kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanmasını talep etti. Savcı Genç, tutuksuz yargılanan diğer 6 sanığın ise 'kasten öldürmeye azmettirme' suçunu işlediklerine dair mahkumiyetlerine yeterli somut delil elde edilemediğinden beraatlerini istedi.
Sanık Sedat Ç., mütalaaya karşı savunmasında, "Olayı hatırlamıyorum. Rahatsızım, daha önce de beylanda bulunmuştum. Ekleyecek bir hususum yoktur" dedi. Mahkeme karar için duruşmayı 12 Eylül 2014 tarihine erteledi.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'na üye Lerzan Cide, duruşma sonrası öldürülen Ferdane Çöl'ün babası Fikret Maviş, annesi Suna Maviş, ablası Birdane Çağan, çocukları Yiğit ve Baran Çağan ile yaptıkları açıklamada, tüm kadın cinayetleri davalarının takipçisi olacaklarını belirtti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın "Koruma altında hiçbir kadın öldürülmedi" beyanının bulunduğunu ve bunun gerçeği yansıtmadığını belirten Cide, Ferdane Çöl'ün ve diğer birçok kadının koruma altında öldürüldüğünü ve daha dün üç kadının kocaları tarafından katledildiğini söyledi. Lerzan Cide, "Ferdane Çöl davasında adalet için buradayız. Ferdane, eşinden şiddet gördü. Boşanmak isteyince de öldürüldü. Tüm kadın katilleri gibi, ceza indirimi almaya çalışıyor. Ama savcı mütalaasında hiçbir indirim maddesinin uygulanmamasını istedi. Bizde bunun için buradayız. Sedat Ç.'yi cinayet işlemesi için azmettirenler, delilleri karartanlar, cinayeti birlikte işledikleri şüphesi olan akrabalarına ise beraat istendi. Onların da cezalandırılması gerekir. Ferdane Çöl öldürülmeden önce defalarca şikayette bulundu, ancak koruma kararı olmasına rağmen hiçbir işlem yapılmadı. Öldürülen kadınların aileleri ile omuz omuza, katillerin en ağır cezaları almaları için, başka kadınlar öldürülmemesi için mücadele ediyoruz. Kadınlara adalet, katillere müebbet istiyoruz. Kadınların öldürülmediği, mutlu olduğu bir Türkiye mümkün. Ferdane Çöl kardeşimizin iki yılı aşkın zamandır süren davasında artık adalet yerini bulmalıdır" dedi.

FOTOĞRAFLI