İZMİR, ()-İZMİR'in Karaburun İlçesi'nde, eve alkollü gelen ve kendisine şiddet uygulayan eşi Mehmet Dönmez'i öldürdüğü iddiasıyla 20 yıl hapis cezasına çarptırılan Zeynep Dönmez hakkındaki karar,Yargıtay tarafından bozuldu. Yeniden görülen davada, yerel mahkeme ilk kararında direnip, aynı cezayı verdi.
Olay, 2011 yılı Kasım ayında Karaburun'un Salman Köyü'nde meydana geldi. Zeynep Dönmez, eve alkollü gelen ve kendisine şiddet uygulayan eşini av tüfeğiyle vurdu. Dönmez çiftinin çocukları, babalarının başkaları tarafından kazayla vurulduğunu ve kendisini yerde yatarken bulduklarını belirterek yakınlarından yardım istedi. İhbar üzerine gelen jandarma ekipleri Mehmet Dönmez'in öldürüldüğünü belirledi. Dönmez'in eş ve çocuklarının, olaydan haberdar olmadıklarını söylemelerine rağmen cinayet şüphesiyle evde araştırma yapan jandarma, kanepe altına gizlenenr av tüfeğini buldu. Av tüfeğinin olayda kullanıldığının belirlenmesi üzerine Zeynep Dönmez ile ikiz oğulları ve kızı gözaltına alındı.
Tutuklanan Zeynep Dönmez ve oğlu A.D. hakkında, iki ayrı mahkemede ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açıldı. A.D., yargılama aşamasında tahliye edildi. Daha sonra dosyalar İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde birleştirildi. Duruşmalarda ifade veren Zeynep Dönmez, olay tarihinde arkadaşları ile içki içmeye giden eşinin eve sabaha karşı geldiğini, kendisinin de o saate kadar uyumadığını anlattı. Sanık Dönmez, anahtarı olmayan eşinin içeri girmek istediğini, bu halde onu eve alamayacağını söylediğini belirtti. 4 çocuk annesi Zeynep Dönmez, "Kendisi kapıyı açamayınca, tartıştık. Başını cama dayadı. Bana bakıp dalga geçmeye başladı. Daha önce de beni dövüyordu. Televizyonun arkasındaki av tüfeğini aldım. Bana 'Dolduramazsın, yapamazsın' dedi. Tüfeğe, 2 fişek koyup, kapattım. Nasıl olduğunu anlamadan tüfek patladı. Amacım eşimi öldürmek değildi. Çok pişmanım" dedi.
Mahkeme heyeti, sanık Zeynep Dönmez'e nikahlı eşini öldürmek suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verirken, suçu haksız tahrik altında işlemesi ve duruşmalardaki iyi hali nedeniyle cezasını 20 yıla indirildi. A.D'nin ise suçu işlediği sabit görülmeyip, beraatine karar verildi.
YARGITAY KARARI BOZDU
Dönmez'in avukatı Cevat İmre'nin kararı temyiz etmesi üzerine Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, olayın teknik bir konu olduğunu, bu nedenle Adli Tıp Kurumu'ndan rapor alınması gerektiğini belirterek kararı bozdu. Bugün, İzmir 4'üncü Ağır Ceza Mehkemesi'nde yeniden görülen davaya tutuklu yargılanan Zeynep Dönmez ile avukatı Cevat İmre ve 4 çocuğu katıldı. Avukat İmre, Adli Tıp Kurumu raporunda, olayın meydana geliş şeklinin sanığın anlattığı şekilde gerçekleşmiş olduğu yönünde görüş bildirildiğini, maktüle 10-15 santimetreden ateş edildiğini, sanığın öldürme kastı olsa bu mesafenin daha fazla olacağını, en azından maktülün uzaklaşmış olacağını belirtti. İmre “Sanığı gördünüz, toplum içine salınsa, değil suç işlemek, karıncayı incitecek birine benziyor mu? Maktülün 12 kardeşi var, dava sürecinin başından bugüne kardeşlerinin hiçbiri duruşmaya gelmedi. Müvekkilimin tahliyesini istiyorum" dedi.
Mahkeme heyeti, daha önceki kararında direnerek sanığa yine 20 yıl hapis cezası verdi.
Mahkeme Başkanı Kemal Göker'in, sanığın duruşma salonunda bulunan çocuklarıyla görüşmesine izin vermesi üzerine, çocuklar annelerine sarılarak gözyaşı döktü.
Avukat İmre, duruşma sonrası yaptığı açıklamada, kararın temyizi için tekrar başvuracaklarını belirtti. Yargıtay'ın kararı bu kez esastan bozmasını ve sanığın cezasının düşürülerek tahliye edilmesini beklediklerini dile getiren İmre, "Mahkemenin eski kararda direnmesiyle müvekkilim en az 7-8 ay daha cezaevinde kalacak. Dört çocuğunun mağduriyetleri de devam edecek" diye konuştu.