ERZİNCAN'da, 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nı uygulamaya koydukları iddiasıyla aralarında Erzincan Cumhuriyet eski Başsavcısı, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner'in de bulunduğu 14 kişi Yargıtay'da yargılanırken, 11 tutuksuz sanıklı 'İkinci Ergenekon' davası da Erzurum'da görülmeye başlandı. Video kayıt sistemi ile ifade veren sanık Binbaşı Necip Kızılkaya, "Gizli tanıklara dokunan yanıyor" dedi.
AK Parti ve Gülen Cemaatini bitirmeye yönelik 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nı Erzincan'da uygulamaya koydukları iddiasıya dönemin 3'üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, MİT Bölge Müdürü Şinasi Demir, Jandarma Albay Recep Gençoğlu, Jandarma Albay Ali Tapan'la birlikte 14 kişi Yargıtay 11'inci Ceza Dairesinde yargılanırken, Erzincan'da 11 sanıklı '2'nci Ergenekon' davası açıldı.
Önceki davanın gizli tanığı 'Munzur' kod adlı S.Z. ile Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Faruk Günay'ın şikayetçi olduğu davada, gizli tanık 'Munzur'u CHP'li Ahmet Ersin ve Erol Tınastepe ile görüştürüp ifadelerini değiştirmeleri için para vermeye aracılık ettikleri iddiasıyla Paradise pastanesi sahipleri Erdal Erdoğan ve Abdullah Erdoğan ilk iki sanık olarak yer aldı. Yine gizli tanık Munzur'u vekiller ile görüştürmek üzere Ankara'ya götüren gazinocu Davut Konig, İlhan Cihaner aleyhine tanıklık yapan eski polis memuru Fatih Kutbay, Albay Murat Yılmaz, Yarbay Serdar Işıksoy, Binbaşı Necip Kızılkaya, Astsubay İrfan Tezcan, ilk davadaki Astsubay Şenol Bozkurt'un Aksaray'daki halası Aymelek Karabacak ile kuzeni Murat Ekli yeni davanın sanıkları arasında yeraldı. İnternet andıcı davasının firari sanığı Tümgeneral Mustafa Bakıcı'nın Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde görevli veteriner hekim olan kardeşi Bülent Bakıcı da sanıklar arasında.
"GİZLİ TANIKLAR, SUÇ ÖRÜTÜ"
Haklarında 'silahlı Ergenekon terör örgütüne üye olma' suçundan 7.5 ila 27 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle yargılanan tutuksuz sanıklar, bugün ilk kez hakim karşısına çıktı.
4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada savunmalar, video kayıt sistemine alındı. Sanıklar, kayıt başlamadan önce isim ve soy isimlerini belirterek savunma yaptı. Dönemim Merkez İlçe Jandarma Komutanı olan Binbaşı Necip Kızılkaya, suçlamaları kabul etmedi. Türkiye genelinde Ergenekon sanıklarından hiç birini tanımadığına işaret eden Binbaşı Kızılkaya, "Gizli tanıklara dokunan yanıyor. Yürütülen soruşturmalar nedeniyle eş ve çocuklarımız artık CMK'daki tüm hükümleri öğrendi" dedi.
"GİZLİ TANIKLARI HERKES TANIYOR"
Pastane sahibi Erdal Erdoğan, ağabeyi dışındakileri tanımadığını ve suçlamaları kabul etmediğini bildirdi. İlhan Cihaner'in eşinin pastene müşterisi olduğunu anlatan Abdullah Erdoğan ise gizli tanıkların, sahte para, uyuşturucu suçlarından cezaevine girdiklerini söyledi. Kirli işlerle uğraşanlarla ilgisinin olamayacağını savunan Erdoğan, iş yerine mahkeme başkanları, savcı üst düzey bürokratların geldiğini bildirdi. Erdoğan, "CHP yönetiminde olduğum için Erzincan milletvekillerini tanıyorum ve üst düzey yöneticilerle diyaloğum var. 'Gizli tanık' diyoruz ama herkes biliyor kim olduklarını. Bize haber gönderiyorlar. Yardım edersek şikayetten vazgeçeceklermiş. Bunlar Erzincan'da adeta suç örgütü" diye konuştu. HP(KS/AAA)(FOTOĞRAFLI)