Cem TURSUN / İstanbul, () - ŞİKE Davası sanıklarından İlhan Ekşioğlu'nun avukatı Ersan Şen, adliye önünde gazetecilere, Şike Davası'na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi ve Selim Kımıl'ın oybirliğiyle yeniden yargılanmasına ilişkin kararını değerlendirdi. Şen, Mahkeme, 6 Mart 2014 tarihinde yürürlüğe giren özel yetkili ve terör mahkemelerini kaldıran, telefon dinlemelerinde suç örgütü kavramına son veren kanun değişikliğini dikkate almıştır dedi.

Avukat Ersan Şen, Basın mensuplarına ve kamuoyuna karışık gelmiş olabilir. Net olan hadise, 6 sanık bakımından, bunların arasında Aziz Yıldırım ve İlhan Yüksel Ekşioğlu da bulunuyor, bu şahıslar yönünden yargılamanın yenilenmesi talebi oybirliği ile kabul edilmiştir dedi.

Ersan Şen, sözlerine şöyle devam etti: 

"Mahkeme, an itibariyle, 6526 Sayılı Kanun değişikliğini dikkate alarak, 6 Mart 2014 tarihinde yürürlüğe giren özel yetkili ve terör mahkemelerini kaldıran, telefon dinlemelerinde suç örgütü kavramına son veren kanun değişikliğini dikkate almıştır. Özellikle kararı bozulup da tekrar yargılanması başlayacak sanıklar ile hükümlü arasında haksızlık olmasın anlamında, ayrı yargılama ve sonuçlar olmasın anlamında, yeni olay kavramı altında CMK 311. maddesini gerekçe alarak, yargılamanın yenilenmesi talebimizi, bizim talebimize uygun şekilde kabul etmiştir."

"ARTIK BU HÜKÜM ASKIYA ALINMIŞTIR AN İTİBARİYLE"

Şen, “Yeniden yargılama şu demek Artık bu hüküm askıya alınmıştır an itibariyle. O şekilde değerlendirilebilir; ancak usûl devam edecek. Yani yeniden yargılama kapsamında mahkeme yeniden delil toplayabilir, duruşma açabilir, dosya üzerinden karar verebilir dedi.

Avukat Şen, "Mahkeme bundan sonra tebligat gönderecek sanıklara ve avukatlara. Sanık ve avukatlar kendileri açısından cevaplarını vereceklerdir. Belki bu arada Anayasa Mahkemesi'nden çıkacak karar da bir neticeye varabilir. Hukuk devletinde anayasa ve kanunlar ne emrediyorsa, hakimler, mahkemeler, savcılar ve avukatlar o şekilde hareket etmek zorundadır" diye konuştu.

Şen, yeniden yargılama talebi kabul edilmeyenlerin ve savcının mütalaasına aykırı durumlar nedeniyle itiraz edebileceğini, bu itirazları da İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bakacağını belirtti. Şen, müvekkili İlhan Ekşioğlu yönünden, yeniden yargılama kararının kabulünün, cezanın azlığı ya da çokluğu yönünden olmadığını vurgulayarak, "Esas olan, özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin kaldırılması, telefon dinlemeleri konusunda yeni sistemin kabul edilmesi ve haklarında karar bozulup burada yargılanacak olanların yargılaması sonucu farklı eşitliğe aykırı sonuçların önlenebilmesi anlamında, yeniden yargılanmanın esastan incelenmesine karar verdi mahkeme. Ama bundan sonra ne olacağı, gerçekten duruşma açılıp açılmayacağı, kararını değiştirip değiştirmeyeceği değerlendirilecek. Toplanacak deliller, bizim ortaya koyacağımız savunmalar, bu çerçevede ya dosya üzerinden ya da duruşma açmak suretiyle karar verilecektir" diye konuştu.