Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili davada hakkında ‘yakalama’ kararı çıkarılan Erhan Tuncel tutuklandı. Mahkemedeki savunmasında Erhan Tuncel “Ben bu sanıkların eylem yapmaması için 18 kez ihbar ettim. Sanıklarla eylemi yapmamaları konusunda defalarca görüştüm" dedi. Hakkında yakalama kararı çıktıktan sonra 155 ve 156 aradığını söyleyen Tuncel, “156’ya ulaştım. Bana karakola teslim olmamı söylediler. Ben savcılığı da arayarak savunmam bittikten sonra teslim olacağımı söyledim. Ben savunmamı hazırlıyordum. Kaçmak gibi bir durumum yoktur" diye konuştu.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili dava Yargıtay’ın bozma kararından 17 Eylül’de yeniden görülmeye başlandı. 37 gün önce görülen davada İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, ‘atılı suçların vasıf ve mahiyetlerinin aleyhine değişme ihtimali’ ve ‘muhtemel sevk maddelerindeki ceza miktarlarını’ göz önüne alarak Erhan Tuncel hakkında yakalama kararı çıkartılmasına hükmetti. 37 gündür hakkında ‘yakalama’ kararı olan Erhan Tuncel dün yakalandı. Geceyi Gayrettepe'deki Asayiş Şube Müdürlüğü’nde geçiren Tuncel, bugün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne getirildi. Tuncel, 13.30’da İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Ayrıca İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bulunduğu bölüme çıkan asansörler de duruşma öncesinde iptal edildi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu da hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Hadi Çağdır, ilk olarak Tuncel’e Yargıtay’ın bozma ilamını okuyup diyeceklerini sordu.
“SANIKLARIN EYLEM YAPMAMASI İÇİN 18 KEZ İHBAR ETTİM"
Yargıtay’ın bozma kararını kabul etmediğini söyleyen Erhan Tuncel, “Daha önce hakkımda verilen beraat kararında direnilmesini istiyorum" dedi. Örgütle bir ilişkisi olmadığını vurgulayan Tuncel, “Kimseyle ast üst ilişkim yoktur. Kimseden talimat alma veya verme durumum da yoktur" diye konuştu. Hrant Dink cinayetiyle ilgili polise bilgiler verdiğini tekrarlayan Tuncel, “Hiçbir örgüt üyesi kollukla çalışmaz. Mc Danolds olayını ben çözdüm. Ben bu sanıkların eylem yapmaması için 18 kez ihbar ettim. Sanıklarla eylemi yapmamaları konusunda defalarca görüştüm. Eylemin talimatını da Yasin Hayal verdi. Eylemde kullanılan araç ve gereçleri de ben temin etmedim. Eylemin Zeynel tarafından icra edileceğine dair bilgileri kolluğa verdim. Resimlerini emniyete ilettim. Sanık benim yaptığım çalışmayla yakalanmıştır" diye konuştu.
“VATAN İÇİN BİR GENÇLİK, BİR İSTİKBAL VERDİK"
Ajan provokatör olmadığını söyleyen Tuncel, “Son olarak şunu söylemek istiyorum. Biz vatan için bir gençlik, bir istikbal ve bir aile verdik. Vatan sağolsun" ifadelerini kullandı.
“156’YI ARADIM KARAKOLA GİT DEDEDİLER"
Mahkemenin hakkında yakalama kararı çıkardığı gün 155 ve 156’yı aradığını ifade eden Tuncel, “156’ya ulaştım. Bana karakola teslim olmamı söylediler. Ben savcılığı da arayarak savunmam bittikten sonra teslim olacağımı söyledim. Ben savunmamı hazırlıyordum. Kaçmak gibi bir durumum yoktur. Ayrıca yurtdışı yasağım yoktu. Dünyanın her yerinde akrabalarım vardı. Hiçbir yere gitmedim" diye konuştu.
AVUKAT: MÜVEKKİLİM KARANLIK OLAYIN AYDINLATILMASINA KENDİNİ ADADI
Tuncel’in avukatı Erdoğan Soruklu ise mahkemenin henüz Yargıtay’dan gelen dosya hakkında bir karar vermediğini belirterek, “Mahkeme ne direnme ne de uyma kararı verdi. Bu nedenle şu anda müvekkilimin hakkındaki yakalama kararının yasal dayanağı yoktur. Müvekkilim kaçmadı savunmasını hazırlıyordu. Çünkü müvekkilim suçlu değildir, beraat edeceğine inanmamaktadır. Müvekkilim bu karanlık olayın aydınlatılmasına kendini adamış durumdadır" dedi.
YARDIMCI İSTİHBARAT ELEMANI OLARAK ÇALIŞTIĞI GÖZARDI EDİLMEKTE
Müvekilinin yardımcı istihbarat elemanı olarak çalıştığını ancak bunun gözardı edildiğini ifade eden Soruklu, “Müvekkilim hem azmettiren hem de cinayete ilişkin bilgi veren konumundadır. Erhan Tuncel’in cinayetin işleneceğine ilişkin bilgi verdiği sabittir. Ancak bazı kamu görevlilerinin verilen bilgileri yerine getirmediği yönünde iddialar vardır. Bu cinayet kapsamında bazı kamu görevlilileri ile ilgili soruşturma vardır. Müvekkilimin bu soruşturmaya ışık tutacak beyanları da olacaktır" şeklinde konuştu.
ERHAN TUNCEL TUTUKLANDI
Duruşma savcısı ise kaçma şüphesi olduğunu belirterek Tuncel’in tutuklanmasını istedi. Mahkeme Tuncel’i ‘kuvvetli suç şüphesi ve kaçma şüphesi’ gerekçeleriyle tutuklandı.
(BB)