Şafak NEGÜZEL/EREĞLİ (Zonguldak), () - ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi'ndeki Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nda (Erdemir) taşeron firmada çalışan yaklaşık 70 işçi, hem düşük ücretle çalıştırılmak istenmeleri hem de bazı arkadaşlarının işten çıkarılmasını gerekçe gösterip fabrika önünde eylem yaptı.
Erdemir bünyesindeki Liman Müdürlüğü'nde çalışan taşeron firmanın değişmesinin ardından asgari ücretle işe devam etmelerinin istendiğini, bazı arkadaşlarının da yeniden işe alınmadığını iddia eden taşeron işçiler iş bıraktı. Akşam saatlerinde fabrika önünde toplanan işçiler, oturma eylemi yaparak sloganlarla tepkilerini gösterdi. İşçiler adına konuşan 35 yaşındaki Ali Kurt, 2008'den bu yana asgari ücretle çalıştıkları Liman Müdürlüğü'nde taşeron firmanın değiştiğini belirterek seçimler öncesi verilen sözlerin tutulmadığını söyledi. Asgari ücretle taşeron işçi olmaya razı olduklarını belirten Kurt, şöyle konuştu:
"Seçimlerde bize söz verdiler. 'Erdemir'de taşeron işçisi için komisyon kuracağız, taşeron işçisi kalmayacak' dediler. Bizler de destek verdik. Bize söz verildi, biz de onlara söz verdik. Ama bu sözler yerine getirilmedi. Seçim sonrasında limanı satışa çıkarttılar. Yeni firma bizimle görüşme yapmadı. Sadece, 'evraklarınızı hazırlayın işe alacağız' dediler. Aramızdan da 50-60 kadar arkadaşımız işe alınmadı. Bizim mücadelemiz hem o arkadaşlarımızın tekrar işe alınması hem de asgari ücretin üstünde emeğimizin karşılığı olan maaşı almak."
İşçiler, yeni firmanın dışarıdan düşük ücretle çalıştırmak üzere yerlerine işçi getirdiğini de ileri sürdü.
AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır, gece yarısı eylem yapan işçilerin yanına giderek görüştü. İşçiler adına Çakır ile görüşen Burhan Öztürk, vinç kullanan yeni işçilerin deneyimsiz olduğunu öne sürerek, hayatlarının tehlike altında olduğunu iddia etti. İşçilerin taleplerini dinleyen Çakır, herkesin hakettiği ücretle çalışması gerektiğini söyleyerek, taşeron işçilerle ilgili hükümetin yasal düzenlemeler yaptığını söyledi.
Çakır'ın ayrılmasından sonra işçiler sabaha kadar eylemlerini sürdürdü. Slogan atan işçilere yoldan geçen sürücüler de korna çalarak destek verdi. İşçiler eylemlerini sürdürüyor.

ŞN(EE/BT) (FOTOĞRAFLI)