Arzu KAYA/İSTANBUL, () "Dünyanın en büyük" adliyesi olduğu belirtilen Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı'nda geçtiğimiz yıl Mayıs ayında çıkan yangınla ilgili 4 kişi hakkında "Taksirle yangına sebebiyet vermek" suçlamasıyla 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşması görüldü.  Mahkeme hakimi, yangına sebebiyet veren durumun belirlenmesi için elektrik, inşaat ve makine mühendislerinden oluşan 3 kişilik bilirkişi heyetiyle beraber olay yerinde keşif yapılmasına karar verdi.

Anadolu Adalet Sarayı 32. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanıklar jeneratör firmasının yetkilisi Ahmet Malkoç, satış elemanı Gökhan Avunya ve satış direktörü Nazmi Atalay ve avukatları katıldı. Duruşmaya gelmeyen bina yapımında yetkili olan firmanın yetkilisi Muharrem İlkar'ı ise avukatı temsil etti.

“JENERATÖRDEN YANGIN ÇIKMASI MÜMKÜN DEĞİL"
Duruşmada savunmasını yapan jeneratör firması yetkilisi sanık Ahmet Malkoç, adliyeye satılan jeneratörlerin binaya yerleştirilmesi işlemini yaptığını belirterek, “2009 yılında binaya jeneratörleri yerleştirdim. Daha sonra adliyeye görevlilerinin talepleri üzerine bakım ve ufak tefek arızalarının giderilmesi için kontrole geldim. Jeneratörlerin ilk çalışmasını biz yapmadık" dedi. Satış elemanı Gökhan Avunya suçlamaları kabul etmediğini ifade ederek, 2009 yılında müteahhit firmaya 4 tane jeneratör sattıklarını söyledi. Jeneratörlerin 3 ayda bir periyodik bakımlarının yapılması gerektiğini belirten Avunya, “2009 yılında satış yapılmasına rağmen ilk çalıştırma 2011 yılında gerçekleşmiştirö diye konuştu. Sanıklardan satış direktörü Nazmi Atalay ise söz konusu yangının jeneratörden çıkmasının mümkün olmadığını, kablolama işlemlerinin müteahhit firma tarafından yapıldığını kaydetti.

“YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMİ DEVREDE DEĞİL"
Sanıklardan Nazmi Atalay'ın avukatı olay yerinde keşif yapılmasını talep etti. Sanıklar Gökhan Avunya ve Nazmi Atalay'ın avukatı ise yangından 3 gün önce jeneratör bakımlarının yapıldığını belirterek, “Yangının olduğu tarihte otomatik söndürme sisteminin faaliyette olmadığını öğrendik" dedi.

ADLİYEDE KEŞİF YAPILACAK
Mahkeme hakimi, yangına sebebiyet veren durumun belirlenmesi için elektrik, inşaat ve makine mühendislerinden oluşan 3 kişilik bilirkişi heyetiyle beraber olay yerinde keşif yapılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

GAZLI YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMİ DEVREYE GİRMEDİ
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı ve mağdur olarak yer aldığı iddianamede 17 Mayıs 2013 tarihinde saat 03.14 sıralarında adliyenin D bloğunda yangın çıktığı, yangından dolayı eksi 4. kattaki jeneratör dairesinin, eksi 3. kattaki soğutma grubu bölümü ve adliyenin dış cephe kaplamalarının zarar gördüğü belirtildi. İtfaiye ve bilirkişilerin olay yerinde inceleme yaptıktan sonra sunduğu rapora da yer verilen iddianamede, yangının eksi 4. katta bulunan jeneratör kumanda panolarında aşırı ısınma veya gevşek bağlantı nedeniyle kablo izolelerini tutuşturması ile meydana gelmiş olabileceği kaydedildi. Yangının bir üst kata ve dış cepheye sirayet etme nedeni olarak ise, gazlı yangın söndürme sisteminin devreye girmemiş olması gösterildi.

3 AYDAN BİR YILA KADAR HAPİS CEZASI
Muharrem İlkar, jeneratör işlemlerini gerçekleştiren şirketin yetkilileri Gökhan Avunya, Ahmet Malkoç ve Nazmi Atalay hakkında "Taksirle yangına sebebiyet vermek" suçundan 3 aydan bir yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Yargılama önümüzdeki günlerde Anadolu Sulh Ceza Mahkemesi'nde başlayacak.

AK (MK)