Hümeyra PARDELİ/ERZURUM, () - AĞRI'nın Doğubayazıt İlçesi'nde Emniyet Müdürülüğü'ne atmak istediği bombanın patlaması sonucu eli kopan 22 yaşındaki Adem Yıldız'a 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen ömür boyu ve 12.5 yıl hapis cezası Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'nce onandı. Aynı davada 2 sanık ağırlaştırılmış ömürboyu, 1 sanık ise 13.5 yıl hapis cezası aldı. 1 sanığın cezasını ise Yargıtay bozdu.
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 17 Aralık 2011 günü Doğubayazıt Belediye Meydanında toplananlara hitap etti. Demirtaş, Doğubayazıt eski Belediye Başkanı Canan Korkmaz’ı makamında ziyarete giderken, mitingden ayrılan bir grup, Doğubayazıt İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne doğru yürümeye başladı. Grupta bulunan Adem Yıldız, Emniyet Müdürlüğü’ne atmak istediği bombanın patlaması sonucu sağ eli koptu. Hastaneye kaldırılan Adem Yıldız tedavinin ardından tutuklandı.
Adem Yıldız verdiği ifadesinde Doğubayazıt’ta kurulan Demokratik Çözüm Çadırı’na gidip gelmeye başladığını, burada ideolojik dersler aldığını söyledi. Çocukları dağda olan aileleri ziyaret ederek onlara yardım malzemesi götürdüklerini anlatan Yıldız, Eyüp Ok adlı kişiden BDP Doğubayazıt ilçe teşkilatında olan gençlik odasında arkadaşlarıyla birlikte bomba eğitimi aldığını öne sürdü. Kendisine, "Abdullah Öcalan sizin için hapis yatıyor. Sizin de fedakarlık yapmanız gerekiyor" denildiğini iddia eden Yıldız, şunları anlattı:
"Feyaz Aslan beni gençlik odasına götürürek, 'Selahattin Demirtaş gelecek. Bu nedenle bir eylem yapmamız gerekiyor' dedi. Ercan Erkuş, cebinden bombayı çıkararak Feyaz Aslan'a verdi. O da bana uzatarak 'Al bunu cebine koy' dedi. 'Bombayla işim olmaz' dedim. Ercan Erkuş bana 'Partiye geliyorsun. Hiçbir eyleme katılmıyorsun. Yoksa sen ajan mısın? Hele bir atma da görelim' diye tehdit etti. Feyaz Aslan ise 'Kürdistan kurulunca ödüllendirileceksin' dedi. Emniyet Müdürlüğü önüne gelince bombayı soldan sağ elime aldım. Fitili ateşledikten sonra gecikince fırlatamadan elimde patladı. Beni tehdit edip kandırdıkları için bu eylemi yapmak zorunda kaldım." 
Kapatılan TMK'nın 10'uncu maddesi ile yetkili Erzurum 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesinde 2 Ağustos 2012 günü yapılan karar duruşmasında ağlayarak ifade veren ve kandırıldığını savunan Adem Yıldız, 'devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçundan ömür boyu, 'kamu görevi nedeniyle bombalama suretiyle öldürmeye teşebbüsten' 8 yıl 4 ay, 'tehlikeli maddeyi izinsiz olarak bulundurmaktan' 4 yıl 2 ay hapis cezasına mahkum edildi.
2 SANIĞA DAHA AĞIRLAŞTIRILMIŞ HAPİS CEZASI
Mahkeme, bu olayla ilgili olarak Ercan Erkuş ile Feyaz Aslan’a da aynı suçlardan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ile 25’er yıl hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti, Orhan Şahin'e silahlı terör örgütüne üye olmaktan 13,5 yıl, Erkan Tanrıkulu’nu ise 10.5 yıl hapis cezası verdi. 
Sanık avukatlarının kararı temyiz etmesi üzerine Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesince incelenen dosyada bombacı Adem Yıldız'a verilen ömür boyu ve 12.5 yıl hapis cezası onandı. Yargıtay, bombalama eyleminde Yıldız'la birlikte olan Ercan Erkuş, Feyaz Aslan ile Erkan Tanrıkulu'na verilen cezaları da onadı. Orhan Şahin'e verilen 13,5 yıl hapis cezasını bozan Yargıtay, onun da Ercan Erkuş, Feyaz Aslan ile birlikte hareket ettiğini vurgulayarak aynı cezayı almasını istedi.

HP(KS/AAA)(FOTOĞRAFLI)