Maltepe Dumlupınar İlköğretim Okulu tuvaletinde 3,5 yıl önce lavabonun üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybeden 6 yaşındaki Efe Boz'un ölümüne ilişkin tutuksuz 8 sanığın yargılanmasına devam edildi. Mahkeme, taraf avukatlarının bilirkişi raporuna karşı beyanda bulunmaları için süre vererek duruşmayı erteledi.
Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı 28. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen 12. duruşmaya tutuksuz sanıklar inşaat ihalesini üstlenen firmanın müdürü Aslan Yavuz Haberdar ve taşeron firmanın müdürü Yalçın Kaya ile Efe Boz'un annesi Nurdan ve babası Kemal Boz ve taraf avukatları katıldı. Duruşmada söz alan Efe Boz'un ailesinin avukatı Mehmet Ümit Erdem ailenin diğer avukatı olan Hasan Girit'in annesinin vefatı dolayısıyla duruşmaya katılamadığını belirterek, bilirkişi raporuna ilişkin beyanda bulunmak için süre talep etti. Yüklenici firmanın müdürü sanık Aslan Yavuz Haberdar'ın avukatı Halit Tahir Yurtsever de okulda yapılan tadilatların okulun geçici kabulu yapıldıktan sonra okul müdürü tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, "Bu hususu mahkemenin dikkatine sunuyoruz. Bilirkişi raporunu kabul etmiyoruz. Yeterli inceleme yapılmış değildir" dedi.
EK RAPOR ALINSIN TALEBİ
Taşeron firmanın müdürü sanık Yalçın Kaya'nın avukatı Çiğdem Sevand da bilirkişilerin kusura ilişkin görüşlerini kabul etmediklerini kaydetti. Sanık Okul Müdürü Mustafa Katırcılar'ın avukatı Hasan Dikmen de bilirkişi raporunu kabul etmediklerini kaydederek, "Bilirkişi heyetinde lavaboların durumu ile ilgili olarak makine mühendisi olması gerektiği kanısındayız. Bu nedenle bilirkişi raporu eksik incelemeye dayalıdır. Gerekirse makine mühendisinin olduğu bir heyetten ayrıca ek rapor alınsın" diye konuştu. Tutuksuz sanıklar Aslan Yavuz Haberdar ile Yalçın Kaya da bilirkişi raporunu kabul etmediklerini ve olayda kusurlarının bulunmadığını savundu. Mahkeme hakimi İbrahim Fikri Talman, bazı sanık avukatlarının bilirkişi raporunu inecelemediklerinin anlaşıldığını belirterek, avukatlara gelecek celse bilirkişi raporuna ilişkin beyanda bulunmak üzere süre vererek duruşmayı erteledi.
DURUŞMA ERTELENDİKÇE KAHROLUYORUM
Bu arada duruşmada söz alan Efe Boz'un annesi Nurdan Boz, oğlunun ölümünün üzerinden 3.5 yıl geçtiğini belirterek, "Artık mahkemenin sonuçlanmasını istiyorum. Ben adliye yakınındaki morgdan oğlumun cenazesini aldım. Buraya her gelişimde aynı acıyı yaşıyorum. Süreç uzadıkça ve duruşma ertelendikçe kahroluyorum" dedi.
ÇOCUĞUMUN MEZARDA KEMİKLERİ SIZLIYOR
Baba Kemal Boz'da, "Süreç uzadıkça çocuğumun mezarda kemikleri sızlıyor" diye konuştu. Hakim İbrahim Fikri Talman ise anne ve babanın bu sözleri üzerine "Bizde uzatmak istemiyoruz. Fazla birşey kalmadı zaten" ifadelerini kullandı.
BABA BOZ ADLİYE ÖNÜNDE BİR BEBEĞİ SEVDİ
Duruşma çıkışı basın mensuplarına açıklamada bulunan Nurdan Boz, 12. celsesi görülen duruşmada karar çıkacağını umutla beklediklerini belirterek, "Ama malesef yine karar çıkmadı. Kusurlu bulunan sanık avukatları bilirkişi raporuna itiraz ettiler. Avukatımız annesini kaybettiği için katılamadı. Yine adalet yerini bulmadı" dedi. Bilirkişi raporuna yapılan itirazarın komik olduğunu savunan Boz, "Bilirkişi raporunda okul müdürü, sınıf öğretmeni ve okulda güçlendirme çalışması yapan müteahit kusurlu bulunmuştu. Biz okulda çocuğumuzu kime emanet ediyoruz. Başta devlet, devleti temsilen de okulun müdürüne öğretmenine teslim ediyoruz. Benim çocuğum da öğretmenine emanetken başına böyle birşey geldi. Çocuklarımızı emanet ettiğimiz bu sorumsuz insanlar ceza alana kadar da bu mücadeleyi sürdüreceğiz" diye konuştu. Efe Boz'un babası Kemal Boz ise "Çocuğumun kemikleri sızlıyor" demekle yetindi. Boz ayrıca adliye önünde Ece adında bir bebeği kucağına alarak sevdi.
İDDİANAMEDEN
Kartal Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 6 yaşındaki Efe Boz'un, 12 Mayıs 2010 tarihinde okulun tuvaletindeki lavabonun boğazını kesmesi sonucu öldüğü belirtiliyor. İddianamede, Okul Müdürü Mustafa Katırcılar, yardımcıları Pınar Tan Aslan ve Fatma Metin ile ana sınıfı öğretmeni Gökçen Gökalp'in görevi ihmalden 2 yıla kadar, inşaat firması sahibi Aslan Yavuz Haberdar, kontrolör Halim Cüneyt İşyar, taşeron firmanın müdürü Yalçın Kaya ve mühendis Murat Kılıç'ın ise taksirle ölüme neden olmaktan 3 yıldan 6 yıla kadar hapisleri isteniyor. Efe Boz'un ölümüne ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda ise, taşeron firmanın müdürü, ihaleyi alan firma yetkilisi, kalite kontrol görevlisi, okul müdürü ve anasınıfı öğretmeni asli kusurlu bulunurken, taşeron firmada mühendislik yapan Murat Kılıç ve okulun Müdür Yardımcısı Pınar Tan Aslan ile Fatma Metin'in de görev ve sorumlulukları belirlenemediği için kusurlu görülmediği belirtilmişti.