TARİHÇİ ve yazar 84 yaşındaki Oral Onur, Edirne Valiliği’nin davetlisi olarak katıldığı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonun ardından kaldığı Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü misafirhanesinde ölü bulundu. Kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdiği tahmin edilen 2010 yılı 'TBMM Onur ve Üstün Hizmet ödülü' sahibi Onur’un cesedi yapılan incelemenin ardından hastane morguna kaldırıldı.
Edirne tarihini konu alan çok sayıda kitabı yayımlanan tarihçi- yazar Oral Onur, geçen Pazartesi günü Edirne Valiliği’nin davetlisi olarak son 3 yıldır yaşadığı İstanbul’dan, Edirne’ye geldi. Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının ardından tarihi Ekmekçizade Ahmetpaşa Kervansaray’ında düzenlenen resepsiyona katılan Onur, gecenin ardından Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü misafirhanesine gitti. Bugün saat 12.30 sıralarında misafirhanedeki odaları temizlemek için üçüncü kata çıkan temizlik görevlisi, Oral Onur’un kaldığı 220 numaralı odadan koku duydu. Yedek anahtarla açılan odada Oral Onur’un yatağında hareketsiz yattığını gören misafirhane görevlileri polis ve ambulansa haber verdi. Yapılan incelemede evli ve 2 çocuk babası Oral Onur’un yaşamını yitirdiğini belirlendi.
3 GÜN SONRA BULUNDU
Tarihçi ve yazar Oral Onur’un ölü bulunduğunu duyan Edirne Belediyesi Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, misafirhaneye gelerek görevlilerden bilgi aldı. Oral Onur’un, Edirne’yi konu alan çok sayıda eseri olduğunu ve ölümüne çok üzüldüğünü belirten Tanrıkulu, "Edirne ve tarihi için çok önemli bir yazarı, insanı kaybettik. Çok üzgünüm, Cumhuriyet Bayramı respsiyonunun ardından kalmak için buraya gelmiş. Ancak 3 gün sonra odasından gelen koku üzerine ölü bulundu. Yakınlarına ve Edirneli'lere başsağlığı diliyorum."
OĞLU TELEFONDA ÖĞRENDİ
Ardından telefonla Altay Onur’a ulaşan Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Oral Onur’un öldüğünü oğluna telefonda söyleyerek haber verdi. Oral Onur’un cesedi Cumhuriyet Savcısı Fahri Mutlu Tosun’un yaptığı incelemenin ardından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi morguna kaldırıldı.
ÜSTÜN HİZMET ÖDÜLÜ ALMIŞTI
10 Mayıs 1929’da Edirne’de doğan Oral Onur, Edirne Lisesi’ni bitirdikten sonra ticari hayata atıldı. 1990 yılına kadar pansiyon, mocamp-camping ve lokanta işletmeciliği yapan Onur, Edirne tarihi, sanatı ve kültürü ile ilgili olarak 1970’li yıllardan bugüne kadar, araştırma- inceleme ve derleme kitap yayımladı. 3 yıl önce İstanbul’a taşınan Onur, Edirne’ye yaptığı hizmetlerinden dolayı 2010 Yılı TBMM Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görüldu.