İZMİR’in Bornova İlçesi’ndeki eczaneye giren bir kişi, istediği ilacı el çabukluğu ile aynı marka çalıntı başka bir ilaçla değiştirdi, ardından satın almaktan vazgeçtiğini belirterek ayrıldı. Bir süre sonra eczaneye tekrar gelen aynı kişi, yoğunluktan da faydalanarak, ilacı iade edip parasını aldı. Şüphe üzerine güvenlik kamerası kayıtlarının izlenmesiyle ortaya çıkan dolandırıcılık üzerine, eczacı Filiz Yılmaz ve yanında çalışan Deniz Saklıca, polise başvurarak şikayetçi oldu.
İzmir’de polisi bile şaşırtan ilaç dolandırıcılığı, geçen perşembe günü, Bornova İlçesi’nde, Evka 4 Mahallesi Barbaros Caddesi Numara 350/A’da bulunan bir eczanede meydana geldi. İçerisinin kalabalık olduğu bir anda eczaneye gelen 20- 25 yaşlarında, kirli sakallı bir erkek, fiyatı 65 TL olan antibiyotik ile mantara karşı kullanılan ve 44 TL’ye satılan kreme bakmak istedi. Raftan indirilip tezgaha konulan ürünleri alan şüpheli, eczacı kalfası 21 yaşındaki Deniz Saklıca’nın bir anlık dalgınlığından faydalanıp, cebindeki aynı marka çalıntı ürünlerle el çabukluğula değiştirdi. İlaçları almaktan vazgeçtiğini söyleyip ayrılan şüpheli, bir süre sonra tekrar aynı eczaneye girdi.
Eczane çalışanına, ilacı kısa bir süre önce kendilerinden satın aldığını, sistemden hangi eczaneye ait olduğunun kontrolünü yapabileceklerini belirterek iade etmek istediğini söyledi. Yaptığı kontrolde, ilacın kendi eczanelerine kayıtlı olduğunu gören görevlinin idae edilen krem için verdiği 44 TL’yi alan dolandırıcı, kayıplara karıştı.
Bir süre sonra, bu kişiden şüphelenip, güvenlik kamerası görüntülerini izleyen işyeri çalışanı Saklıca, dolandırıcılığı fark etti. Eczanenin sahibi 33 yaşındaki Filiz Yılmaz ile polise giderek şikayetçi oldu. İlaç dolandırıcısının kimliğinin belirlenip yakalanması için çalışma başlatıldı.
'ECZACILIKTAKİ SİSTEMİ BİLİYOR'
İlaçların ITS yani karekod sistemini ile satılacak eczaneye kaydedildiğini ve şüphelinin bu işlemi bilerek dolandırıcılığı yaptığını vurgulayan Deniz Saklıca, "El çabukluğu ile değiştirip cebine koyduğu ilaçları bir süre sonra bize getirip 'ITS’den kontrol edin ilaçlar size kayıtlı' dedi. Aynı ürün bile olsa, her ilacın bir kimliği var. Depodan geldiği an hepsi, eczane üzerine kayıtlanıyor. Sistemde okuttuğumda ilaçların bizim üzerimizi kayıtlı olduğunu gördüm. Sistemde satış yapmadığımda gözüktü. Bir süre beklemesini söyleyince antibiyotiği iade etmekten vazgeçti, mantar kreminin parasını alıp gitti. Şüphelenip rafları kontrol ettik. Bizdeki bir kutu antibiyotiğin başka bir eczaneye kayıtlı olduğu orktaya çıktı. Kamera görüntülüleri izlediğimizde ilaçları el çabukluğu ile değiştirip bize verdiğini gördük. Polis başvurarak şikayetçi olduk" dedi.
Kentte başka eczanelerden de aynı yöntemle dolandırıcılık yapıldığı belirlendi. Ayrıca, aynı kişinin Zonguldak, Düzce, Sakarya, İzmit ve Antalya'da da bu yöntemle dolandırıcılık yaptığı saptandı.