Cem TURSUN / İSTANBUL, () BİR okul gezisiyle gittiği Bayrampaşa'da yolun karşısına geçmek isterken TIR'ın altında kalarak hayatını kaybeden 15 yaşındaki lise öğrencisi Sinem Gücükkaraca'nın ölümüne ilişkin davada tanıklar o gün yaşadıklarını ve Sinem'in acı ölümünü duruşma salonuna getirilen maket TIR üstünde anlattı. Sinem'in arkadaşları olayı "Ben gördüğümde sol arka teker bacağından geçiyordu. Hafif geri geldi. Yeniden hareket edince başından geçti" diye anlatırken, TIR'ın konumunu ve Sinem'in bulunduğu yeri bu maket üzerinde gösterdi. Mahkeme olay yerinde bilirkişiler aracılığıyla keşif yapılmasına hükmederek duruşmayı erteledi.

TUTUKLU TIR SÜRÜCÜSÜ, SİNEM'İN ANNE VE BABASI AYNI SALONDAYDI
Çağlayan'da bulunan İstanbul 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, "Taksirle ölüme neden olma" suçlamasıyla 6 yıla kadar hapsi istenen tutuklu sanık Hasbi Yeşilbaş getirildi. Sinem Gücükkaraca'nın babası Dursun ve annesi Cemile Gücükkaraca da duruşmada hazır bulundu. Gücükkaraca ailesinin avukatı Naim Karakaya tanıkların beyanlarının ve Sİnem Gücükkaraca'ya TIR'ın nereden çarptığı konusunun belirlenmesi için getirdiği oyuncak TIR üzerinden anlatılmasını talep etti. Mahkeme talebi kabul etti.

"KAZANIN NASIL OLDUĞUNU GÖRMEDİM"
Sinem'in okulunda rehber öğretmen olduğunu ve geziye kendisinin de katıldığını anlatan tanık Önder Kocagöz, "Okulumuz Forum İstanbul gezisi yapacaktı. Okul idaresi tarafından ben de görevlendirildim. Olay günü öğrencileri veli muvafakatnameleri kontrol ederek otobüse bindirdik. Şoförün park ettiği yerden biz öğrencileri karşı tarafa geçirdik. Gezinin ardından 12.05'de dışarıda öğrencilerle buluştuk. 2 öğrencimiz eksikti. Listeden isim ve telefonuna bakılarak ulaşmaya çalıştık. Belediyeden görevli arkadaşlar 'Biz servisimize geçelim ikramlarımızı hazırlayalım siz iki öğrenciyi alın gelin' dediler. 2 öğrenciyi alıp götürürken Sinem de diğer gruplarla gitmişti. Biz de öğrencilerle otobüse doğru giderken, kalabalığı gördüm. Biz gittiğimizde kaza olup bitmişti. Kazanın nasıl olduğunu görmedim" dedi.

"BEN KARŞIYA GEÇİP ARKAYA DÖNDÜĞÜMDE SİNEM TIR'IN ALTINDAYDI"
Sinem Gücükkaya'nın arkadaşı Ezgi Karabulut da olay günü öğrencilerin dağınık bir şekilde otobüse doğru yürüdüğünü belirterek,"Selin, Büşra, ben ve Sinem fotoğraf çekildik. Öğrenciler otobüse gitmişti. Biz de koşarak kaldırıma geldik. Ben ve Büşra arabaların arasından yola indik. TIR'ın önünde bir taksi duruyordu. Önce Büşra, sonra ben koşarak geçtik. Ben karşıya geçip arkaya döndüğümde Sinem TIR'ın altındaydı" dedi. Sorular üzerine Ezgi Karabulut, kazanın ardından gördüklerini kırmızı oyuncak TIR üzerinde anlatarak "Ben baktığımda TIR, Sinem'in sağ bacağının üzerinden geçiyordu. Kaydı veya geri çekildi bilemiyorum. Bacaktan aşağı doğru indi. İleriye doğru gitti. Sinem kendini öne doğru çekti. TIR tekrar ileri gidince Sinem'in kafasından geçti" diye konuştu.

KIRMIZI OYUNCAK TIR ÜZERİNDE ANLATTILAR
Tanık Büşra Yıldırım, "Ezgi, Selin, ben fotoğraf çektirmek için geride kaldık. Biz diğer gruba yetişmek için koşuyorduk. Sinem'e de koşmasını söyledik. O koşmadı. TIR'ın önünde bir gri araba vardı. Onu da bizden önce geçen öğrenciler durdurmuştu. Biz de Ezgi'yle koştuk karşıya geçtik. Selin de geçti. Dönüp baktığımda Sinem TIR'ın altındaydı" dedi. Oyuncak TIR üzerinde kaza anından sonra gördüklerini anlatan Yıldırım, "Ben gördüğümde sol arka teker bacağından geçiyordu. Hafif geri geldi. Yeniden hareket edince başından geçti" şeklinde koştu. Pendik Belediyesi görevlisi tanık Mehmet Bişi de belediye olarak okulların kendilerine yaptıkları teklife göre gezi programları düzenlediklerini, o gün Forum İstanbul'a 3 otobüs gittiklerini anlatarak kaza anını görmediğini söyledi.

"SİNEM'İ GÖRMEDİM, GÖRMÜŞ OLSAM ÇARPMAZDIM"
Tanık ifadelerinin ardından söz alan tutuklu sanık Hasbi Yeşilbaş ise, "Sinem'i görmedim, görmüş olsam çarpmazdım. Ben baktığımda sol çekicinin sol tarafındaki arka tekerleğin arkasında uzanır şekildeydi. Kafası ön tarafa doğruydu" dedi. Olay günü gezide görevli öğretmenler hakkında herhangi bir disiplin soruşturması yapılıp yapılmadığının Pendik Milli Eğitim Müdürlüğü ve Pendik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'sine sorulmasına karar veren mahkeme, olay yerinde bilirkişiler aracılığıyla keşif yapılmasına hükmederek, duruşmayı erteledi.

6 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR
Pendik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 10'uncu Sınıf Öğrencisi Sinem Gücükkaraca 28 Kasım 2013 tarihinde okul arkadaşları ve öğretmenleriyle katıldığı Bayrampaşa'daki bir alışveriş merkezindeki akvaryuma düzenlenen gezinin ardından alışveriş merkezi önünde karşıdan karşıya geçmek isterken Hasbi Yeşilbaş'ın kullandığı TIR'ın altında kalarak feci şekilde can vermişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede TIR şoförü Yeşilbaş hakkında "taksirle ölüme neden olma" suçlamasıyla 6 yıla kadar hapsi istendi.

"ŞOFÖR KAFASINI DIŞARI ÇIKARIP BAKSA BELKİ DE BU ELİM OLAY OLMAYACAKTI"
Duruşmanın ardından adliyenin önündeki alanda açıklama ailenin avukatı Naim Karakaya, "Şoförün olduğu taraftan ön tekeriyle altında küçük Sinem kalıyor. Ona öne git arkaya git çağrıları üzerine tam ters hareket yaparak önce ayaklarının üzerinden geçtiği kişinin daha sonra maalesef tüm bedeninden geçmiş olduğunu gösteriyor. Eğer TIR şoförü kendi tarafında kafasını dışarı çıkarıp dönüp baksa belki de bu elim olay gelmeyecekti. Mahkemeye maket bir TIR getirdik. Olayı anlatırken tanıklar anlatmakta zorlanıyorlardı. Çünkü hangi tekerden hangi yönden geçtiği anlatırken bunu tarif etmeleri imkânsız olduğu için bir maket TIR dan istifade ettik. Son derece faydalı oldu. Hem sanık hem diğer tanıklar bu konuda maket üzerinden göstererek kendileri anlattılar."

"SONUNA KADAR ADALET İSTİYORUM"
Sinem Gücükkaraca'nın babası Dursun Gücükkaraca da "Bana ısrarla kaza olduğunu söylüyorlar. Ben kesinlikle on sefer, yüz sefer, bin sefer değil milyonlarca sefer bunun cinayet olduğunda ısrar ediyorum. Hala cinayet, hala cinayet olduğunu ısrar ediyorum" ifadelerini kullandı. Anne Cemile Gücükkaraca da, "Çok üzgünüm öncelikle defalarca kızımın üzerinden geçiyor. Bir zahmet edip de  kafasını dışarı çıkartma zahmetinde bulunmuyor. Çocuğu olmadığından bir çocuğun ne zahmetlerle yetiştirdiğini, bir ana, babanın bir evlat için ne olduğunu, kaybettiğinde zaman neler olacağını neler düşündüğünü kahrolacağını dünyanın başına yıkılacağını düşünmüyorlar. Öğretmenler başıboş bırakıyorlar gelen gelsin gelmeyen gelmesin. TIR şoförü defalarca eziyor hala bir pişmanlık duymuyor 'beraatımı istiyorum' diyor utanmadan. Resmen bu cinayet ben affetmiyorum kadar kesinlikle davamızı devam ettireceğiz. Sonuna kadar adalet istiyorum" diye konuştu.

Sinem Gücükkaraca'nın küçük kız kardeşi de annesi ve babasıyla adliye önündeydi.
CT (MK) (FOTOĞRAF)