DİYARBAKIR'ın Çınar İlçesi'nde geçen yıl Kasım ayında bir leoparın öldürülmesiyle ilgili başlatılan soruşturmada hayvanı öldüren çobanlar Mahmut Kaplan ile Kasım Kaplan hakkında, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Diyarbakır'ın Çınar İlçesi'nde çobanlar Mahmut Kaplan'ın hayvan otlatırken, Kasım Kaplan'a saldırdığı gerekçesiyle leoparı tüfekle vururak öldürmesiyle ilgili Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada, hayvanların yaşam haklarını koruma derneği ve 2 vatandaş, şikayetçi olarak yeraldı. İddianamede, sanıklar Kasım Kaplan ve Mahmut Kaplan hakkında, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununa muhalefetten dava açıldı.
İddianamede şüpheliler Mahmut Kaplan ile Kasım Kaplan hakkında, avlamak suretiyle bir canlı türünün yok olması tehlikesine, ya da ekolojik dengenin bozulması tehlikesine neden olmak suçundan, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamenin Çınar Asliye Ceza Mahkemesi'nde kabul edilmesiyle birlikte sanıkların yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.
İddianamede, şüphelilerin olay tarihinde kendilerine ait hayvanları Kayalıtepe Mevki'inde otlattıkları, bu sırada şüphelilerden Kasım Kaplan'ın nesli tükenen bir leoparın saldırısına uğradığı belirtildi. Leopar ile boğuşarak, 1.5 metre aşağıya yuvarlanan Kasım Kaplan'ın yaralandığı, leoparın 2-3 metre geri çekilip tekrar saldırıya geçeceği sırada, Mahmut Kaplan'ın av tüfeği ile ateş ederek hayvanı öldürdüğü belirtildi. İddianamede, yapılan inceleme sonucu hazırlanan rapora göre leoparın silah yaralanmasına bağlı, iç kanamadan öldüğünün belirlendiği ifade edildi.
CAN GÜVENLİĞİ YÜZÜNDEN ÖLDÜRÜLMÜŞ
İddianamede, Orman ve Suişleri Bakanlığı, Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün heyet raporuna da vurgu yapıldı. Raporda, leoparı kasıtlı olarak öldürmediği ve can güvenliği nedeniyle zorunlu olarak öldürdüğü anlaşılan Mahmut Kaplan hakkında, idari para cezası verilmesi ancak, tazminat alınmaması gerektiği belirtildi. Şüpheli Mahmut Kaplan hakkında, bu kapsamda Orman ve Suişleri Bakanlığı, Diyarbakır Şube Müdürlüğü'nce, idari para cezası uygulandığı ifade edildi.
Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı, toplanan delillerin bütünüyle incelendiğinde her ne kadar şüphelilerin savunma maksatlı ve can güvenliklerini korumak için zorunlu olarak leoparı öldürdükleri, dolayısıyla şüphelilerin zorunluluk hali içerisinde eylemi gerçekleştirdikleri değerlendirilmiş ise de, bu hususta karar verme ve taktir yetkisinin mahkemede olduğu ifade edildi. Öldürülen leoparın, nesli tükenmekte olan bir hayvan olduğu dikkate alındığında, şüphelilerin eyleminin kara avcılığı kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. FB(GG/AAA)(FOTOĞRAFLI)