DİYARBAKIR'da çocuklarını PKK'nın kaçırdığı gerekçesiyle oturma eylemlerini sürdüren anneler, bugün Büyükşehir Belediyesi'ne yürüdü. Belediye önünde açıklama yapan Hatice Eren, "PKK, Cenevre Sözleşmesi'ne bağlı olarak 16 yaşın altındakileri serbest bırakma, 16- 18 yaş aralığındaki çocukları da aileleriyle görüştürme kararı aldı. Bu gelişme çocukları 18 yaşın üstündeki aileleri hayal kırıklığına uğratmıştır. 18-20-25 olan çocukların ne günahı var? Onların annelerinin çocuklarıyla görüşmeye hakları yok mu?" dedi.
Çocuklarını PKK'nın dağa götürdüğü gerekçesiyle 19 Mayıs'tan bu yana oturma eylemini sürdüren aileler, bugün Dağkapı Meydanı'ndan 300 metre mesafede bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi binası önüne yürüdü. Yürüyüşte, Türkçe, 'Yaşasın barış annelerinin direnişi' anlamına gelen Kürtçe slogan atan aileler aynı anlamı taşayan pankart açtı. Çocukların resimlerini taşıyan aileler belediye önünde PKK'nın almış olduğu '18 yaş' kararına tepki gösterdi. Aileler adına açıklamayı 2.5 ay önce dağa götürülen 19 yaşındaki F.E.'nin ablası Hatice Eren yaptı.
PKK'nın Cenevre Sözleşmesi'ne bağlı olarak 16 yaşın altındakilerini serbest bırakacaklarını belirten Hatice Eren, "16-18 yaş aralığındaki çocukları da aileleriyle görüştürme kararı aldı. Şüphesiz çok önemli olan bu gelişme bazı ailelerin sevindirirken, çocukları 18 yaşın üstündeki ailelerin de hayal kırıklığına uğratmıştır. Ancak bu eylem gerekçemiz çocukların bir kısmının serbest bırakılıp bir kısmının aileleriyle görüştürülmesinin yasaklılığının devamı anlamına gelmemeli" dedi.
'18-20-25 OLAN ÇOCUKLARIN NE GÜNAHI VAR?'
Kendilerinin hiçbir zaman sadece 16 yaş altındakilerinin serbest olması talebinde bulunmadıklarını ifade eden Eren, "16 yaşın üstündeki 18-20-25 olan çocukların ne günahı var? Onların annelerinin çocuklarıyla görüşmeye hakları yok mu? Çocuğunu görme hakkını bir anadan hangi ideoloji, hangi güç alabilir? Deniliyor ki gençler kendi iradeleriyle dağa geldi. Madem öyle neden annelerin çocuklarıyla görüşme isteği Kandil tarafından engelleniyor? Defalarca Kandil'e gidip evlatlarımızla sadece görüşmek istememize rağmen, kendi iradeleriyle geldiğini iddia ettiğiniz evlatlarımızla görüşmemizi neden engelliyorsunuz? Bir ananın evladını görme isteğinden daha masum ve haklı ne olabilir? Açıkça belirtmelisiniz ki ikna ettğiniz gençlerin anneleriyle görüşmesi sizleri korkuytuyor. Gücünü halktan aldığını iddia eden bir örgüt annenin evladına sarılmasından neden korkar?" diye konuştu.
Anneler açıklama sonrası belediye önünden ayrılarak Dağkapı Meydanı'na geçerek burada eylemlerine devam etti.

FOTOĞRAFLI