POLİSTEN 'PROVOKASYONA GELMEYİN' ANONSU
BDP'nin düzenlediği gösteride bombalı saldırı öncesinde, polis yetkilileri ile parti yöneticilerinin görüşmesi sırasında, kalabalık arasındaki bazı kişilerin yüzlerinin kapalı olması ve Öcalan posterleri taşıması dikkati çekti. Bunun üzerine, BDP il binasına çıkan sokağın giriş ve çıkışını kapatan polis, Öcalan posterlerinin indirilmesi ve yüzü kapalı kişilerin gruptan çıkarılması koşuluyla yürüyüşe izin verileceğini söyledi. Bu sırada polis aracından kalabalığa hitaben Kürtçe ve Türkçe anons yapıldı. Yapılan anonsta Diyarbakır'ın çözüm sürecine sahip çıktığı belirtilerek şöyle denildi:
"BDP önünde toplanmış sayın Diyarbakır halkına sesleniyorum. Ayrıca grubun içindeki yüzü kapalı, elinde her türlü malzeme olan gruba sesleniyorum. Hemen grubun içinden ayrılın. Bu grubu provoke edemeyeceksiniz. Sevgili halkımız; bu grubun size de zararı olabilir. Bu grubun devam eden çözüm sürecinde rahatlayan Diyarbakır'ın havasını bozmasına izin vermeyiniz. Halkın ve polisin arasını açmaya çalışan grubun sizi de provoke etmesine izin vermeyiniz. Diyarbakır çözüm sürecinin devamını istiyor. Bazı kişiler halk ve devletin arasına girmeye çalışıyor. Provokasyona gelmeyin."
POLİSE 2 BOMBA ATILDI
BDP yöneticilerinin polisle görüşmesinin ardından grubun yürüyüşüne izin verilirken, aralarında BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak'ın da bulunduğu kalabalık, parti binası önünden Turgut Özal Bulvarı'na doğru yürüyüşe geçti. Slogan atarak yürüyen gruptaki bazı kişilerin Öcalan'ın fotoğrafını açması üzerine, grup yol üzerinde iki kez durduruldu. Grubun durdurulması sırasında polis yetkilileri, BDP'lilerden son kez Öcalan fotoğraflarının indirilmesini istedi.
Görüşmelerin devam ettiği sırada grubun içinden polise iki ayrı ses bombası atıldı. Ses bombalarının patlaması sonucu aralarında bir komiserin de bulunduğu 4 polis yaralandı. Yaralı Polisler Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Patlamadan sonra gerginliğin tırmanmasına rağmen polisin gruba müdahale etmediği görüldü.
'BARIŞ DİYORSUNUZ BOMBA ATIYORSUNUZ'
Patlamalar sırasında yaralı polislerden birinin başına bombadan fırlayan parça isabet etti. Emniyet yetkilileri, cadde üzerinde basın açıklaması yapılmasını ve grubun dağılmasını, aksi halde müdahale edileceğini söyledi. Bu sırada polis aracından yapılan anonsta kalabalığın içinde olay çıkarmak isteyen kişilerin olduğu belirtilerek, yaşlı ve kadınların evlerine gitmesi istendi. Polisin yaptığı anonsta, "Barış diyorsunuz, bomba atıyorsunuz" ifadeleri dikkat çekti.
Gerginlik sırasında bir emniyet müdürünün BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak'a, "Gültan hanım; sizin can güvenliğiniz için hemen buradan ayrılmanız lazım. Hala ellerinde patlayıcı madde var" dediği görüldü.
KIŞANAK: YÜKSEKOVA'DA ATEŞ AÇANLAR POLİSTİR
Yaşanan gerginliğin ardından grubun basın açıklaması yaparak, dağılmasına izin verildi. Cadde üzerinde basın açıklaması yapan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Yüksekova'daki olaydan sonra büyük bir bilgi kirliliği ve kara propaganda yaşandığını öne sürerek şöyle konuştu:
"İktidar çevreleri adresi belli olmayan, muğlak bir provokasyon söylemine sarılarak, cinayetleri gizlemeye çalışıyorlar. İki sivil insan yaşamını yitirmiştir. Ateş açanlar da polistir. Hükümet hemen o tetiği çeken polisleri adalete teslim etmelidir. Provokasyonları önlemek istiyorlarsa, barış sürecine zarar vermek isteyenlerin olduğuna inanıyorlarsa, yapacakları ilk iş bu cinayetleri kınamak ve tetiği çekenleri yargıya teslim etmektir. AKP hükümeti iktidarda olduğu 11 yıl içinde yaklaşık 150 yurttaşımız gösteri hakkını kullanırken, polisin saldırısıyla yaşamını yitirmiştir. Göstericiler arasında silah kullanan olduğunu söylüyorlar. Bu akla ziyan bir durumdur. Göstericiler arasından ateş açılsa, orası kan gölüne dönerdi."
BİR EVE GAZ BOMBASI DÜŞTÜ
Kışanak'ın açıklamasının ardından grubun içinden bazı kişiler polise taşlarla saldırdı. Taşlı saldırı üzerine polis gruba gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. Ara sokaklara kaçan gruptakilere müdahale edildiği sırada, gaz bombalarından biri yakındaki bir binadaki pencereden evin içine düştü. Evden çıkan bir kadın, çocuğunun içeride gazan etkilendiğini ileri sürdü. Gaz bombasını evin içine göstericiler tarafından atıldığını söyleyen polisler, evde yaptıkları aramada çocuk olmadığını belirledi.
Göstericilere müdahale sırasında gazdan etkilenen bir çocuğu da polis müdürü öperek, sakinleştirdi. Bu sırada gazdan etkilenen bir vatandaş sokakta bayılarak yere düştü. Olay yerine gelen polis ekibi, bu kişiyi ambulansın bulunduğu caddeye götürdü. Akşam saatlerine kadar devam eden olaylarla ilgili polis 5 kişiyi gözaltına aldı.