DİYARBAKIR Valisi Mustafa Cahit Kıraç, bu yıl şu ana kadar, Jandarma ekiplerinin düzenlediği ve Emniyet görevlilerinin de destek verdiği operasyonlarda, yaklaşık 100 ton esrar ele geçirildiğini söyledi. Ele geçirilen uyuşturucularının değerinin yaklaşık 3 milyar lira olduğunu belirten Vali Kıraç, "İnsanlarımızın bu kenevirin mahiyetinin bir insanlık dramı yarattığını belki de bilmiyorlar. Yani bir pırasa ekimi ile eşdeğerde mi tutuyorlar? Onu tam ayırt edemiyoruz. Yoksa bizim insanımız ferasetlidir" dedi.
Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, İl Jandarma Komutanlığı ile İl Emniyet Müdürlüğü'nün 2013 yılında ortaklaşa düzenlediği uyuşturucu operasyonları konusunda basın toplantısı düzenledi. İl Jandarma Komutanlığı'nda düzenlenen ve İl Jandarma Komutanı Albay Hilmi Atabay ile İl Emniyet Müdürü Recep Güven'in de katıldığı toplantıda konuşan Vali Mustafa Cahit Kıraç, kırsal kesim ile il ve ilçe merkezlerinde uyuşturucu ile mücadelinin kesintisiz devam ettiğini söyledi.
SON OPERASYONDA 3.5 TON ESRAR
Jandarma ve Emniyet güçlerinin son olarak ortaklaşa düzenlediği operasyonda 3.5 ton esrar ele geçirildiğini belirten Vali Kıraç, şunları kaydetti:
"Diyarbakır'da insan odaklı hizmetlere çok değer veriyoruz. Özellikle çocuklarımıza, kadınlarımıza, genç ve yaşlılarımıza bütün insanlarımıza zarar veren insanlık suçu olarak addettiğimiz uyuşturucuyla mücadeleyi kararlılıkla sürdürdüğümüzü, bundan sonra da sürdüreceğimizi her zaman dile getiriyoruz. 5 Kasım günü son olarak Lice İlçesi Yalaza ve Ortaç köylerinde yapılan operasyonda 1.5 ton kubar, 2 ton toz esrar ele geçirilmiştir. Son operasyonda ele geçirilen uyuşturucunun maddi değeri 8 milyon liradır. Tabii bu işle uğraşanların ne kadar kayıp elde ettiklerini vurgulamak açsından bu rakamı söylüyorum."
BU YIL 100 TON UYUŞTURUCU ELE GEÇİRİLDİ
Uyuşturucuya karşı bu yılki çalışmalarla ilgili bilgi veren Vali Kıraç, "2013 yılında bölgemizde 34.3 ton kubar, 62 ton toz esrar, 4 bin 500 dönüm arazide de yaklaşık 50 milyon kök keneviri ele geçirilerek onların da imha işlemleri gerçekleştirilmiştir. Bunların da piyasa değerini ifade edersek, 3 milyar liralık rakamın yakıldığı, imha edildiği yani insana zarar verecek boyuta gelmeden önlendiğini söyleyebiliriz."
'TOPYEKÛN MÜCADELE ETMELİYİZ'
Vatandaşın uyuşturucu ile mücadele edilmesi yönündeki taleplerine kulak verdiklerini belirten Vali Kıraç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu tür operasyonlarda özellikle kırsalda olsun, merkezde olsun vatandaşlarımızın gelen güvenlik görevlilerine destek olmalarını bekliyoruz. Bizim çalışmalarımızda en büyük desteğimizin insan sevgisi, halk desteği olduğunu, vatandaşın desteği olduğunu her vesileyle dile getiriyoruz. Böyle bir insanlık suçuyla mücadeleyi topyekûn yapmamız gerekir"
'PIRASA EKİMİYLE EŞDEĞER Mİ TUTUYORLAR?'
Polis ve jandarma ekiplerinin bölgede müşterek operasyonları sürdürdüğünü belirten Vali Kıraç, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Lice İlçesi Yazla ve Ortaç köylerinde düzenlenen operasyonlarda köylülerin jandarma personeline molotof ve bombalı saldırı düzenlediği iddialarının sorulması üzerine Vali Kıraç, "İnsanlarımız bu kenevirin mahiyetinin bir insanlık dramı yarattığını belki de bilmiyorlar. Yani bir pırasa ekimi ile eşdeğerde mi tutuyorlar? Onu tam ayırt edemiyoruz. Yoksa bizim insanımız ferasetlidir. Bir başka çocuğa, gence, insana verilecek bir zararla bizim insanımız mutlu olmaz, onu kendine iş edinmez. Ama bunu bilmeden yapıyorsa o bilinç seviyesini arttırmamız lazım. Ben özellikle köyde, kırsalda yaşayan vatandaşlarımıza, bu bitkilerin insanların dramı olduğunu iyi anlatmamız, göstermemiz halinde, bizden daha çok mücadele ve tepki göstereceklerine inanıyorum" diye konuştu.
Toplantının ardından jandarma narkotik ve bomba uzmanı köpekler, gösteri yaptı.