DİYARBAKIR,() - DİYARBAKIR Emniyet Müdürlüğü, kent merkezi ve Bismil ile Silvan İlçeleri'nde son 3 gün içerisinde meydana gelen toplumsal olay, gözaltına alının kişilerin sayısı ve ele geçirilen malzemelerin bilançosunu açıkladı. Yapılan çalışmalarda, toplumsal gösterilerde kullanılmak üzere el yapımı patlayıcı ve molotof kokteylli yapımında kullanılan çok sayıda malzeme ele geçirilirken, olaylara katılan bir göstericinin sol kolu koptu, bir gösterici de sol kol ve sol bacağından yaralandı.
Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, kent merkezi ile Bismil ve Silvan ilçelerinde, son 3 günde meydana gelen olaylar hakkında detaylı bilgiler verildi. İl merkezindeki Dicle Mahallesi Fiskaya bölgesi ve Hevsel Bahçeleri'nin bulunduğu alanda güvenlik güçlerinin kontrol yaptığı belirtilen açıklada, "Hevsel Bahçeleri olarak adlandırılan ağaçlık alanda kanunsuz gösterilerde kullanılmak üzere; 1 terör örgütünü simgeleyen bez parçası, 1 üzerinde terör örgütünü simgeleyen harflerin bulunduğu maske haline getirilmiş bez parçası, 1 siyah bere, göz kısımları kesilmek suretiyle maske haline getirilmiş 3 bez parçası, 4 koli bandı, 56 boş bira şişesi, 1 tişort, 1 mont, 20 litre benzin, sprey boyalar, 8 eldiven olduğu tespit edilmiştir. Bahse konu malzemeler ekiplerimiz tarafından kontrol edildiği esnada plakası Emniyet birimlerince tespit edilen jeep türü araç malzemelerin ele geçirildiği yere doğru gelmiş, ekiplerimiz tarafından kontrol edilmek istenilen araç içerisinden inen kimliği belirsiz şahıslar hızla kaçarak ağaçlık alana doğru uzaklaşmıştır. Araç içerisinde yapılan kontrollerde; atılmaya hazır el yapımı basınç ve parça tesirli 6 bomba, 7 dolu atılmaya hazır havai fişek rampası, 1 av tüfeği, çok sayıda torpil, 10 litre benzin, 4 pet şişe içerisinde toplam 400 adet bilye, 5 litre yapıştırıcı, çok sayıda boş bira şişesi ele geçirilmiştir" denildi.
GÜVENLİK GÖREVLİLERİNE BOMBALI SALDIRI DÜZENLEYEN 1 KİŞİ TUTUKLANDI
Açıklamada, 9 Haziran günü akşam saatlerinde güvenlik güçlerine yönelik molotof kokteyli, havai fişekli ve el yapımı basınç ve parça tesirli bombalı saldırı eylemi gerçekleştirdiği belirtilerek, yakalanan 1 kişinin sevkedildiği adli makamlar tarafından tutuklandığı ifade edildi.
DİYARBAKIR-BATMAN KARAYOLUNU BİSMİL'DE KESİP ARAÇ YAKTILAR
9 Haziran tarihinde Bismil İlçesi'nden geçen Diyarbakır-Batman D 370 Karayolu üzerinde güvenlik güçlerine patlayıcı maddelerle saldırı düzenlendiği kaydedilen açıklamada, "Ayrıca, -09.06.2014 günü Bismil İlçesi Dicle Mahallesi ve Diyarbakır-Batman D 370 karayolu üzerinde meydana gelen, terör örgütünün talimatları doğrultusunda hareket etmek, güvenlik güçlerine yönelik el yapımı patlayıcı, havai fişek, araç kundaklama, mala zarar vermek ve molotof kokteylli saldırıda bulunulması olayları, gösterici grup tarafından özel bir şirkete ait aracın molotof atılmak suretiyle kundaklanarak yakılması ve Batman Bölge Devlet Hastanesi'ne bağlı bir ambulansın hasar görmesi olayları sırasında 3'ü 18 yaşından küçük olan toplam 7 şüpheli kişi yakalanmıştır" denildi.
BİSMİL'DE MOLOTOF YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER ELE GEÇİRİLDİ
Bismil İlçesi'nde aynı günün akşamında da PKK/KCK örgütü gençlik yapılanmasına yönelik çalışma başlatıldığı ifade edilen açıklamada, "Bismil İlçe merkezinde 09.06.2014 günü akşam saatlerinde meydana gelen olaylar ve akabinde yapılan gözaltılar neticesi PKK/KCK terör örgütünün gençlik yapılanması içerisinde faaliyet yürüten şahıslar tarafından 10.06.2014 günü akşam saatlerinde ilçe merkezinde gerçekleştirmeyi planladıkları eylemler için hazırlık yaptıkları bilgisine ulaşılmış, yapılan çalışmalarda el yapımı parça tesirli patlayıcı ve Molotof kokteylli yapımında kullanılabileceği değerlendirilen; 33 adet boş çelik tuzluk, 3 adet patlamaya hazır el yapımı parça tesirli patlayıcı, 22 adet boş bira şişesi, 15x40 adet plastik torpil kutusu, 3 adet pamuk, 1 adet makas, 1 adet 20 Lt'lik beyaz boş bidon, 1 adet huni, 1 adet koli bandı, 1x10 cm ebadında siyah bez parçası ele geçirilmiştir" ifadeleri kullanıldı.
SİLVAN'DA 2 HAFTADA 7 TOPLUMSAL OLAY
Ayrıca Silvan İlçesi'nde 25 Mayıs tarihinden başlamak üzere son 2 hafta içerisinde meydana gelen 7 toplumsal olay ile ilgli, toplam 16 kişinin gözaltına alındığı, mahkemeye çıkarılan bu kişilerden 7'sinin tutuklandığı belirtildi.
ÖRGÜTE KATILDIKTAN SONRA KAÇAN BİR KİŞİ YAKALANDI
Açıklamada, PKK/KCK terör örgütünün dağ kadrosuna katılan ve daha sonra kırsal alandan kaçan bir kişinin yapılan çalışmalar neticesinde 10 Haziran'da Diyarbakır kent merkezinde yakalandığı ifade edildi.
İKİ GÖSTERİCİ YARALANDI
Emniyet Müdürlüğü açıklamasında, polis ekiplerin son 3 gün içerisinde çeşitli yerlerde yaptığı çalışmalarla ilgili ise şu bilgilere yer verildi:
"Eylemlerde kullanılmak amacıyla hazırlanmış, 13 adet kullanıma hazır vaziyette molotof kokteyli, 1 adet 16'lı havai fişek rampası ele geçirilmiştir. 8 Haziran'da ilimiz merkezinde meydana gelen patlama neticesinde 1 şahsın sol kolu kopmuş, 1 şahıs ise sol bacak ve sol kolundan yaralanmıştır. Kolu kopan şahsın tedavisine Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Ünitesinde devam edilmektedir. Kanunsuz eyleme katıldığı tespit edilen 2 şahıs kovalama neticesinde yakalanmış, sevk edildikleri adli makamlarca serbest bırakılmışlardır. Terör örgütüne eleman temin eden ve terör örgütüne katılacakları şeklinde ihbar ile ilgili olarak 6 kişi yakalanmış, sevk edildikleri adli makamlarca serbest bırakılmışlardır. İlimiz merkezinde meydana gelen kanunsuz eylemlerde görevli güvenlik kuvvetlerine ve araçlarına yönelik el yapımı parça ve basınç etkili bombalı saldırı eyleminde bulunduğu tespit edilen 1 şahıs yakalanmış, sevk edildiği adli makamlarca tutuklanmıştır. İlimiz merkezine yasadışı pankart astıkları tespit edilen 2 şahıs yakalanmış, şahısların yakalandıkları araçlarında yapılan aramada çok sayıda pankart ele geçirilmiş, şahıslar sevk edildikleri adli makamlarca serbest bırakılmışlardır.

MT(GG/AAA)