Canan ALTINTAŞ-Serdar SUNAR-Serkan BİNGÖL/DİYARBAKIR-BİNGÖL, ()-DİYARBAKIR'ın Lice İlçesi'nde yol kapatma eylemleri sürerken, kazılan hendekler nedeniyle Diyarbakır-Bingöl karayolu bugün de açılmadı. PKK'lılar Bingöl'ün Karlıova ile Muş'un Varto ilçeleri arasında yol kesme eylemi yapınca, güvenlik güçleri karayolunu ulaşıma kapattı.
Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde yaklaşık 10 gün önce kalekol yapımını protesto eden göstericiler başlattığı eylemler kapsamında, Diyarbakır-Lice karayolu ulaşıma kapanmıştı. Yaklaşık bir hafta devam eden ve ulaşımın kontrollü olarak yapıldığı yolda eylem yapan göstericiler, Fis Ovası'nda 3 gün önce iş makinalarıyla 7 ayrı hendek açmıştı. Önceki gün güvenlik güçleri, karayolları iş makinalarıyla birlikte bölgeye girerek hendekleri kapattı. Göstericilere de müdahale eden güvenlik güçleri, burada eylem yapanları dağıtmıştı.
Jandarmanın kapattığı hendekler, göstericiler tarafından yeniden açıldı. Bu yüzden, Fis Ovası'nda Çağıl grup köy yolu, güvenlik nedeniyle ulaşıma yeniden kapandı. Göstericilerin bu bölgede bulunan 5 hendeği açtığı ve Yeni Köprü'yü tahrip ettiği belirtildi. Güvenlik güçleri, karayollarına ait iş makinalarıyla Duru Jandarma Karakolu'na olası bir müdahale için bekletildiği öğrenildi. Bölgedeki sağanak yağış ve güvenlik nedeniyle bu bölgeden de geçişler kontrollü olarak yapılıyor.
Diyarbakır'ın Lice ve Hani ile Bingöl'ün Genç İlçesi arasında bulunan Abalı Jandarma Karakolu Mevkii'nde Bingöl'e gitmek isteyen araçların geçişine güvenlik nedeniyle izin verilmiyor. Bingöl'e gitmek isteyen araçlar burada durdurularak, Bingöl'e gitmek üzere Lice, Kulp ve Muş güzergahına yönlendiriliyor.
VARTO YOLU DA KAPALI
Bingöl'ün Karlıova ve Muş'un Varto İlçesi'nde de, dün yol kesen PKK'lılardan sonra, bugün de civar köylerde yaşayanlar, kalekol ve baraj inşaatını protesto gösterisi yaptı. Eylem bölgesine kurulan çadırların çevresinde araçlardan barikat kuran göstericiler, araçların yoldan geçişine izin vermiyor. Karayolunun kesildiği bölgede sık sık askeri helikopterler, keşif uçuşları yaparak, bölgeyi sürekli gözetim altında tutuyor. Karlova'ya bağlı Kargapazarı yol ayırımındaki Karlıova YİBO bölgesinde kurulan güvenlik noktasındaki görevliler, eylem bölgesini uzaktan dürbünlerle sürekli kontrol ediyor.

CA,SS,SB(GG/İD) (FOTOĞRAFLI)