DİYARBAKIR Barosu Başkanı Tahir Elçi, basın toplantısı düzenleyerek İran'da son zamanlarda artan idam cezalarının infazına tepki gösterdi.
Diyarbakır Barosu, İran'da Zaniar Moradi ve Loghman Moradi isimli iki Kürt hükümlünün idam cezalarının infaz edilmemesi için, İran'ın Ankara Büyükelçisi'ne mektup gönderilmesi kampanyası başlattı. Bir hafta sürecek olan kampanyanın sonunda, imzalanan mektuplar İran'ın Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli'ye gönderilecek. Kampanya ile ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, İran'ın son zamanlarda sık sık idam cezalarının infazını gerçekleştirdiğini belirterek, tepki gösterdi.
İran'da yeni bir ölüm cezalarının infazı dalgası başlatıldığını belirten Elçi, "İran yetkililerinin verdiği resmi bilgiye göre, 2013 yılında, şu ana kadar 304 kişinin ölüm cezası hükmü infaz edilmiştir. Güvenilir bazı kaynaklar, idam edilen kişi sayısının bu rakamın çok üzerinde olduğunu, bu yıl 500'den fazla kişinin idam edildiğini bildirmektedir. Kısa bir süre önce; Habibollah Golparipour adlı Kürt politik aktivist uluslararası insan hakları örgütlerinin tüm çağrılarına rağmen infaz edilmişti. Sadece geçtiğimiz hafta sonu çoğu Kürt olmak üzere 20'yi aşkın ölüm cezası hükmü infaz edilmiştir" dedi.
'İKİ KÜRT HER AN İNFAZ EDİLEBİLİR'
Elçi, İran'da Kürt kökenli Zaniar Moradi ve Loghman Moradi hakkında verilen ölüm cezalarının her an infaz edilebileceğini belirterek, şunları söyledi:
"Bu iki hükümlü de, diğer yüzlerce İran vatandaşı gibi, İran Ceza Kanunundaki 'Allah'a karşı düşmanlık' (Moharebeh) suçu ve İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı silahlı mücadele eden Komala adlı Kürt muhalefet örgütü adına faaliyetlerde bulunmak suçlarından mahkum edilmişlerdir. Zaniar ve Loghman Moradi hakkındaki mahkumiyet kararı; 2009 yılında işkence altında alınmış bir ittirafla, Merivan'da bir baş imamın oğlunun öldürülmesine dayanmaktadır. İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü'nün tespitlerine göre, İran'da özellikle Kürt politik aktivistlerin sorgulamasında ağır işkence uygulamaları ve işkence altında itiraf almanın yaygın bir uygulama olduğu belirtilmektedir. İran makamları tüm İran vatandaşlarına karşı olduğu gibi, özellikle de Kürtlere karşı, keyfi yakalama, tutuklama, işkence ve ölüm cezalarının infazını sistematik bir uygulama haline getirmiştir."
Diyarbakır Barosu ve Kürt hukukçular olarak, İran rejiminin bu insanlık dışı ve utanç verici uygulamalarını şiddetle kınadıklarını belirten Elçi, "İran Hükümetini protesto ediyoruz. İdam cezası, dünyanın neresinde olursa olsun; kabul edilemez olduğu gibi, aynı zamanda gayri insani bir ceza ve muamele oluşturmaktadır. İran makamlarını Zaniar Moradi ve Loghman Moradi hakkındaki ölüm cezası hükmünün infazını derhal durdurmaya, bu iki hükümlünün adil ve insan haklarına uygun şekilde yargılanmalarını sağlamaya davet ediyoruz" dedi.