DİYARBAKIR Adliyesi'nde adli emanetten geçen yıl çalınan uyuşturucularla ilgili davada, tutuklu sanıklar Burhan Okay ve Mücahit Okay 18'er yıl 8'er ay hapis cezasına çarptırdı.
Türkiye'nin en iyi korunan binalarından Diyarbakır Adliyesi'nin adli emanet deposundan, geçen yıl 328 kilogram eroin, 55 kilogram esrar, 97 kilogram hintkeneviri ile 11 bin 715 captagon hapın çalınmasıyla ilgili dava sonuçlandı. Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasına tutuklu sanıklar Mücahit Okay ile kuzeni Burhan Okay ve avukatları katıldı. Duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı, mevcut delil durumu ve dosya kapsamına göre sanıkların cezalandırılmasını istedi. Daha sonra söz verilen sanık avukatları ise, müvekkillerinin suçsuz olduğunu ve dosyada mahkumiyeti gerektirir yeterli delil bulunmadığını  savunarak müvekillerinin tahliyesini istedi. Son sözleri sorulan tutuklu sanıklar Burhan ve Mücahit Okay da, "15 aydır tutukluyuz. Maddi ve manevi olarak mağdur durumdayız. Suçlamaları kabul etmiyoruz. Yapmadığımız bir suç yüzünden hapis yatıyoruz" dedi
HAPİS VE PARA CEZASI VERİLDİ
Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme, daha sonra kararını açıkladı. Mahkeme, adli emanet deposundaki uyuşturucunun çalınması olayına ilişkin olarak sanıklar Burhan Okay ve Mücahit Okay'ı 'Uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapmak' ve 'Nitelikli hırsızlık suçlarından 18'er yıl 8'er ay hapis cezasına çarptırdı. Kararda verilen cezanın, suç konusu uyuşturucu maddenin eroin olmasından ve eylemin birden çok kez yapılmasından dolayı artırıldığı belirtildi. Mahkeme 93 bin 740'ar lira adli para cezası da uyguladığı sanıklar hakkında etkin pişmanlık hükümlerini uygulamadı. Mahkeme aynı dosyada yargılanan ve firarda bulunan adliyein temizlik işlerini yapan taşeron şirketin temizlik şefi Mehmet Okay'ın dosyasının ise ayrılmasına karar verdi.
ADLİYE'DEN YAKLAŞIK YARIM TON UYUŞTURUCU ÇALMIŞLARDI
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlara iddianamede sanıklar Mehmet Okay, Mücahit Okay ve Burhan Okay'ın, adli emanet eşya deposunun üst kısmından geçen havalandırma borularından sürtünerek depoya girdikleri, uyuşturucu maddelerin çalındığının ise yapılan sayımda tespit edildiği belirtilmişti. İddianamede, TMK 10'ncu Madde ile yetkili mahkemelerde görülen 12 dosyaya ait uyuşturucu maddenin çalındığı kaydedilmişti.
FB(GG/COŞ)