AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili dönemin Trabzon Jandarma komutanları hakkında açılan davaya bakan mahkemenin, dosyanın İstanbul'daki ana dava ile birleştirilmesi yönündeki talebine ret kararı çıktı. Ana davaya bakan mahkeme iki dava arasında hukuki ve fiili irtibat bulunmadığı gerekçesiyle birleştirme talebini reddetti.
Cinayet döneminde Trabzon Jandarma Alay Komutanı olan Albay Ali Öz'ün de aralarında bulunduğu sanıklar Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor. Davaya bakan mahkeme, ana davanın görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne iki davanın birleştirilmesi yönünde görüş sorulmasına karar vermişti. Bu talebi değerlendiren 14. Ağır Ceza Mahkemesi davaların birleştirilmesine gerek görmedi. FİLLİ VE HUKUKU İRTİBAT YOK
Mahkeme iki dosya arasında hukuki ve fiili irtibat bulunmadığı gerekçesiyle birleştirilmesi talebini reddetti. Ret kararında her iki dosyanın da Yargıtay aşamasından geçtiği ve her yönden inceleme yapan Yargıtay'ın birleştirme yönünde bir karar vermediği de hatırlatıldı. Kararda ayrıca birleştirmenin karar aşamasına gelen yargılamayı uzatacağı belirtildi. Bundan sonraki süreç şu şekilde gelişebilecek. 14. Ağır Ceza'nın ret kararı sonrasında Trabzon'daki mahkeme yargılamasına devam edebilir. Ya da dosyanın birleştirilmesi konusundaki kararında direnir. Trabzon'daki mahkemenin birleştirme yönünde direnmesi halinde dosya mahkemeler arasındaki uyuşmazlığa bakan Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne gönderilir. Hangi mahkemenin bakacağına bu daire karar verir. SG (MK)