AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007’de İstanbul'da silahlı saldırıda öldürülmesinde ihmali olduğu iddiasıyla Trabzon 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 6 ay hapis cezasına çarptırılan dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz’ün, Yargıtay'ın bozma kararının ardından Trabzon 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanmasına devam edildi.
Sanık Ali Öz'ün katılmadığı duruşmada avukatı Ali Sürmen ile Dink ailesinin avukatı Hakan Bakırcıoğlu yer aldı. Sanık Ali Öz’ün İstanbul 18'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde talimatla alınan ifadesi okundu. Yargıtay’ın bozma kararını kabul etmediğini belirten Öz, daha önce kendisi hakkında, aynı fiil nedeniyle Trabzon 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nde açılmış ve karara bağlanmış dava bulunduğundan, aynı fiil nedeniyle bir kişinin iki kez mahkeme önüne çıkartılamayacağını vurguladı ve eski kararda direnilmesini talep ederek Yargıtay’ın bozma kararını kabul etmediğini vurguladı.
Mahkeme heyeti, duruşmanın kararında, “Müdahiller Rahil Dink, Sera Dink, Arat Dink ve Hasrof Dink'in Yargıtay’ın bozma ilamına karşı diyeceklerinin tespiti için Bakırköy Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazılan talimatın yanıtı kısmen gelmiştir. Müdahil Delal Dink Koptaş'ın Yargıtay’ın bozma ilamına karşı diyeceklerinin tespiti bakımından İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazılan talimat cevabının beklenmesine, bu dosyanın İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2013/67 esas sayılı dava dosyasıyla birleştirilmesine muvafakat edilip-edilmediğinin bildirilmesi için İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazılan cevabın beklenmesine, bu nedenle duruşmanın 29 Aralık 2013 gününe bırakılmasına oy birliği ile karar verildi" ifadesi yeraldı.
YARGITAY AĞIR CEZA'YA GÖNDERMİŞTİ
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinden bir süre sonra İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ile 8 asker hakkında 'ihmal' suçundan Trabzon 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi ile 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde ayrı ayrı dava açılmıştı. 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi 17 Mayıs 2011’de, sanık Albay Ali Öz hakkında aynı fiil nedeniyle Trabzon 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nde açılmış dava bulunduğundan ve aynı fiil nedeniyle bir kişinin iki kez mahkeme önüne çıkartılamayacağı gerekçesiyle davanın reddine karar vermişti.
2'nci Sulh Ceza Mahkemesi ise 2 Haziran 2011’de, Dink'in öldürülmesinde ihmalleri bulunduğu iddiasıyla Albay Ali Öz ve İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız'ı 6'şar, astsubaylar Okan Şimşek ve Veysel Şahin ile Hüseyin Yılmaz ve Hacı Ömer Ünalır'ı 4'er ay hapis cezasına çarptırmış, Gazi Günay ve Önder Araz’ın ise beraatine karar vermişti.
1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararına itirazı görüşen Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi, davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesine hükmedince dosya Trabzon 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlandı. OŞ(TM/AAA)