DİNK ailesi avukatlarının, Hrant Dink cinayetinde sorumlulukları olduğu gerekçesiyle Trabzon İl Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ve personeli hakkında yaptıkları suç duyurusuyla ilgili dosya, Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) gönderildi.
Hrant Dink cinayetiyle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı, Devlet Denetleme Kurulu’nun Dink cinayetine ilişkin raporundaki tespitler, ayrıca Erhan Tuncel’in son dönemde yaptığı açıklamalar üzerine, Dink ailesinin avukatları olayda sorumlulukları bulunduğu gerekçesiyle dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü yetkilileriyle personeli hakkında yeniden suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu ardından soruşturma başlatan ve konuyu değerlendiren Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, Emniyet Müdürü ve Jandarma komutanının üst düzey kamu görevlisi olmaları, diğer personelin de bu kişilerle bağlantılı olması nedeniyle, soruşturmanın nasıl yürütüleceği hakkında karar alması için dosyayı HSYK’ya gönderdi. HSYK’nın vereceği karar doğrultusunda dosyanın nasıl yürütüleceğinin belirleneceği vurgulandı. Dink ailesi avukatı Bahri Bayram Belen, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Dink cinayetiyle ilgili daha önce hakkında dava açılan dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz’le ilgili soruşturma Trabzon Valiliği’nin izniyle yapıldı. Bu soruşturmada da aynı yöntem izlenebilecekken, Başsavcılık, HSYK kararı doğrultusunda hareket etmeyi tercih etti."
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinin ardından Trabzon Valiliği İl İdare Kurulu’nun izniyle dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ve soruşturmada adı geçen diğer askeri personelin yargılanmasına izin verilmiş, dönemin Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek ve personeli hakkında ise soruşturmaya gerek olmadığına hükmedilerek yargılama izni verilmemişti.

OŞ(TM/İD)