Osman ŞİŞKO/TRABZON,() - AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de öldürülmesi olayında ihmali olduğu iddiasıyla 6 ay hapis cezasına çarptırılan dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün, Yargıtay'ın bozma kararının ardından Trabzon 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanmasına devam edildi. Mahkeme heyeti davanın, Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasının ardından İstanbul 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen ana dava ile birleştirilmesi talebinde bulundu.
Trabzon 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada Dink Ailesini avukatlar Bahri Bayram Belen ve Hakan Bakırcıoğlu, sanık Ali Öz'ü ise avukatı Ali Sürmen temsil etti. Mahkemeden yeni taleplerde bulunan Avukat Hakan Bakırcıoğlu, Jandarma Genel Komutanlığı ve Giresun Jandarma Bölge Komutanlığı arşivlerinin incelenerek Dink cinayetinin öncesi ve sonrasıyla ilgili bu kurumlara gelen herhangi bir bilgi veya belge varsa bunların istenerek değerlendirilmesini, 2'nci Sulh Ceza'daki diğer davada dinlenen Trabzon İl Jandarma Komutanlığı'na kayıtlı 6 haber elemanının bu davada yeniden dinlenilmesini talep etti. Bakırcıoğlu, ayrıca Trabzon İl Jandarma Bölük Komutanlığı ve Trabzon Jandarma Merkez Komutanlığı'ndaki yardımcı istihbarat elamanlarının da dava kapsamında mahkemece dinlenilmesini istedi. Dink cinayeti davasına bakan özel yetkili İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin 6526 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca kaldırıldığını hatırlatan Bakırcıoğlu, dava dosyasının İstanbul 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiğini ifade etti. Avukat Bakırcıoğlu, bu değişiklik de dikkate alınarak davanın İstanbul'daki ana dava ile birleştirilmesi talebinde bulundu.
Mahkeme Başkanı Kemal Alver, Dink ailesi avukatlarının tahkikatin genişletilmesi talebini, Trabzon 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen dava dosyasının Yargıtay'dan dönmesinin ardından değerlendireceğini belirtti, davanın İstanbul'daki ana dava ile birleştirilmesi amacıyla İstanbul 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazı yazılmasını kararlaştırdı ve duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. Mahkemenin daha önce Dink cinayetine ilişkin ana dava ile birleştirme talebi reddedilmişti.
YARGITAY AĞIR CEZA'YA GÖNDERMİŞTİ
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinden bir süre sonra İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ile 8 asker hakkında 'ihmal' suçundan Trabzon 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi ile 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde ayrı ayrı dava açılmıştı. 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi 17 Mayıs 2011’de, sanık Albay Ali Öz hakkında aynı fiil nedeniyle Trabzon 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nde açılmış dava bulunduğundan ve aynı fiil nedeniyle bir kişinin iki kez mahkeme önüne çıkartılamayacağı gerekçesiyle davanın reddine karar vermişti.
2'nci Sulh Ceza Mahkemesi ise 2 Haziran 2011’de, Dink'in öldürülmesinde ihmalleri bulunduğu iddiasıyla Albay Ali Öz ve İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız'ı 6'şar, astsubaylar Okan Şimşek ve Veysel Şahin ile Hüseyin Yılmaz ve Hacı Ömer Ünalır'ı 4'er ay hapis cezasına çarptırmış, Gazi Günay ve Önder Araz’ın ise beraatine karar vermişti.
1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin davanın reddine yönelik kararına itirazı görüşen Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi, davanın Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine hükmedince dosya Trabzon 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlandı.

OŞ (TM/AK)