CEZA ve Tevkif Evleri Genel Müdür Yardımcısı Selami Candebir, Denetimli Serbestlik Kanunu kapsamında son bir yılda 110 bin mahkumun erken tahliye olduğunu söyledi. Candebir, erken tahliye olanların yeniden suç işleme oranının ise yüzde 1 olduğunu kaydetti.
Yozgat Denetimli Serbestlik Müdürlüğü hizmet binasının açılış törenine katılan Candebir, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nün, mahkemelerce verilen kararların infaz edildiği bir birim olduğunu belirtti. Cezaevlerindeki insanların topluma hazır şekilde dışarı çıkmaları gerektiğini ifade eden Candebir, "Denetimli serbestlik, mahkumların veya mahkemelerce cezalandırılan insanlarımızın tekrar toplumla entegre olması konusunda bir misyon yerine getiriyor. Şu anda cezaevlerinde cezalarını çekip de koşullu salıverilmesine bir yıl kala mahkumlarımız cezalarını denetimli serbestlik tedbiri altında yerine getirmeye başladı. Geçen yıl yapılan 6291 sayılı yasal düzenleme ile uygulama başladı. Biz bu uygulamadan çok olumlu sonuçlar aldık. Bu uygulamanın başarılı olup olmama konusu da denetleniyor" dedi.
YENİDEN SUÇ İŞLEME ORANI YÜZDE 1
Bir yıllık süreç içerisinde yaklaşık 110 bin kişi cezaevinden erken tahliye olduğunu kaydeden Candebir, "Bu 110 bin kişinin ne kadarı suç işledi derseniz, bin kişi civarında, yani yüzde 1 gibi bir oran var. Bu oran çok başarılı. Yüzde 99 oranında yeni suç işlenmemiş. Şu anda malum cezaevlerinde 147 bin kişi var. Bunun 28 bini tutuklu 120 bin civarında da hükümlü var. Hükümlülerin, cezaevlerinde cezalarını tamamladıktan sonra Denetimli Serbestlik Müdürlükleri vasıtasıyla topluma kazandırılması temel amacımız" dedi.
Yozgat Cumhuriyet Başsavcısı Metin Durgun ise denetimli serbestliğin alternatif bir infaz sistemi olduğunu belirtti. Durgun, "Gelişen teknoloji ile birlikte infaz sistemlerinde de dünyanın her yerinde olduğu gibi değişik uygulamalar gündeme geldi. Bu gelişmelerle birlikte Türkiye’de klasik ceza infaz sisteminden ceza evlerinde mahkumların daha iyi bir infaz sistemi olan denetimli serbestlik kurumumuzdan faydalanmaları hızla artmakta ve gelişmektedir. Bu mahkumların, hükümlülerin alternatif bir cezai tedbiri olarak denetimli serbestlik müdürlüğünde takipleri yapılmakta ve suçlar infaz edilmekte, topluma kazandırılmaları ve ıslah olmaları sağlanmaktadır" dedi.
Denetimli Serbestlik Müdürü Cihat Çanak da Yozgat’ta 850 hükümlüden 543’ünün Denetimli Serbestlik Müdürlüğü hizmetlerinden faydalandığını söyledi. Konuşmaların ardından, Yozgat Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün hizmet binası açılışı gerçekleştirildi. Açılışa, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdür Yardımcısı Selami Candemir, Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı Tetkik Hakimi Burhan Alıcı, Yozgat Cumhuriyet Başsavcısı Metin Durgun, Yozgat Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Yıldırım Şafak ve yargı mensupları katıldı.