AKDENİZ Üniversitesi'nde (AÜ) Prof. Dr. Orhan Kuruüzüm'ün, Dekan Prof. Dr. Şafak Aksoy'un uyarı yazısına soru işareti, virgül ve ünlemden (?,!) oluşan cevabı üzerine hakaret suçlamasıyla açılan soruşturma ve maaştan kesme cezası Danıştay kararıyla bozuldu. Danıştay söz konusu yazım işaretlerinin hakaret olmadığına karar verdi.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde (İİBF) öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Kuruüzüm hakkında, Bolu türküsü 'Halimem'in 'Alçaklara kar yağdı üşümedin mi/Sen bu işin sonunu düşünmedin mi' nakaratını fakültenin koridorunda elinde çay bardağı ile yürürken ıslıkla çaldığı için soruşturma açıldı. Soruşturma sonunda 100 lira maaş kesim cezası verildi, YÖK ise cezanın, savunma alınmadan uygulandığı için iptaline karar verdi. Üniversite yönetimi, aynı suçlamalarla Prof. Dr. Orhan Kuruüzüm hakkında ikinci kez soruşturma açtı ve bu kez 'kınama cezası' verdi, ancak bu karar da Prof. Dr. Kuruüzüm'ün başvurusu üzerine hem YÖK, hem de yerel mahkeme tarafından iptal edildi.
Bu olayın ardından İİBF Dekanı Prof. Dr. Şafak Aksoy, genişletilmiş bölüm toplantılarına elinde çay bardağıyla ıslık çalarak sürekli geç girdiği gerekçesiyle Prof. Dr. Kuruüzüm'e uyarı yazısı gönderdi. Prof. Dr. Orhan Kuruüzüm, 29 Mart 2010 tarihinde Prof. Dr. Aksoy'un bu yazısına sadece soru işareti, virgül ve ünlem işaretinden oluşan bir cevabi yazı gönderdi. Bu kez de bu noktalama işaretlerinin hakaret olduğu gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan Prof. Dr. Orhan Kuruüzüm'e, 100 lira maaştan kesme cezası verildi.
Prof. Dr. Kuruüzüm, hakkında açılan ikinci soruşturmada kendisine haber verilmediği ve 15 günlük yasal sürenin ihlal edildiğini savundu. Prof. Dr. Orhan Kuruüzüm hakkında açılan bu ceza soruşturmasına ilişkin Danıştay 1'inci Daire Başkanlığı, söz konusu noktalama işaretlerinin hakaret içermediğine dair men-i muhakeme (kovuşturmaya yer olmaması) kararı verdi. Danıştay'ın 18 Eylül'de aldığı bu karar, geçen yıl emekli olan Prof. Dr. Orhan Kuruüzüm'e bir süre önce bildirildi.