Emre BAYLAN/ ANTALYA, () - AKDENİZ Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz, Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Prof. Dr. Ökçesiz, adayların belirlenmesi noktasında partiler oligarşisi kurulduğunu, eşit ve özgürce seçilme ve seçme hakkının gasp edildiğini iddia etti. 
Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin durdurulması istemiyle bireysel başvuru hakkını kullanan Prof.Dr. Hayrettin Ökçesiz, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na sabah saatlerinde sunduğu dilekçede, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin meşru olmadığını iddia etti. Anayasa'ya göre TBMM içindeki siyasi partilerin cumhurbaşkanı adayı gösteremeyeceğini savunan Prof. Dr. Ökçesiz, partiler oligarşisi kurulduğunu iddia ederek dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:
“Milletvekillerinin aday göstermelerini engelleyemezler. Bu hak, partilerinden bağımsız davranmak görev ve yetkisinde bulunan milletvekillerinindir. Meclis partileri, milletvekillerine fiili tehdit tutumlarıyla ve demeçlerle bu yolu kapatarak Anayasa'yı çiğnemişlerdir. AKP, CHP ve MHP, BDP/HDP halkın, yurttaşların özgürce seçme seçilme hakkını hiçe saymışlardır. Hep birlikte bir partiler oligarşisi kurmuşlardır. Demokrasiyi askıya almışlardır. Bir taşeron gibi davranmışlardır."
'ÖZGÜRCE SEÇME HAKKIM İÇİN'
Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz, 'eşit ve özgür seçme ve seçilme hakkının bu ve gelecekteki seçimlerde de korunması amacıyla' 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu'nun aday gösterilmeyi düzenleyen 7'nci maddesinin iptalini de istedi. Aynı zamanda siyasi partilerin söz konusu eylemlerinin ve işlemlerinin eşit ve özgür seçme ve seçilme hakkının kullanılmasını imkansızlaştırdığını iddia eden Prof. Dr. Ökçesiz dilekçesinde, “Başlatılan seçim sürecinin de aynı bağlamda Anayasa'ya aykırı bulunması nedeniyle, yurttaşların ve benim, eşit ve özgürce seçilme ve seçme temel hakkımızın korunabilmesi için anayasal ve yasal gereğini arz ederim" ifadelerine yer verdi.
'DEMOKRASİNİN LİNÇİ'
Prof. Dr. Ökçesiz, seçme ve seçilme hakkının her yurttaşın temel hakkı olmasına karşın, karşısına çok yüksek duvarlar çekildiğinde bu hakkın pratikte kullanılamaz hale getirildiğini savundu. Cumhurbaşkanlığını seçim sürecinde, adayların tespitinde siyasi partilerin Anayasa'nın kendilerine vermediği bir görevi kullandığını söyleyen Prof. Dr. Ökçesiz, “Yetki gaspı yaptılar. Kendi milletvekillerine de açıktan, doğrudan dayatarak re'sen aday tespiti yaptılar" dedi.
Meclis içindeki siyasi partilerin cumhurbaşkanlığına aday teklif etme yetki ve görevi olmadığının altını çizen Prof. Dr. Ökçesiz, şöyle konuştu:
“Kendi milletvekilleri içinden de 20 kişinin aday önermesini, türlü demeç ve tehditlerle fiili olarak imkansızlaştırdılar. Medyada dinledik. Kulaklarımız duydu bunları. Mecliste 550 kişi içinde 20 kişi farklı bir düşünce içinde olmadı. Bu tam bir oligarşidir. Demokrasinin linçidir bu. Sonra da bunu halka dayattılar. Bir de üstüne üstlük 'Tıpış tıpış gideceksin' dediler. Aynı yöntemi AKP de izledi, CHP, MHP, HDP de."

FOTOĞRAFLI