Ömer KOÇ/ HATAY, () - HATAY'da Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden 22 yaşındaki Abdullah Cömert'in ailesinin avukatı Hatice Can, tutuksuz yargılanan polis memuru 29 yaşındaki Ahmet Kuş'un tutuklu yargılanması için tekrar Hatay 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz edeceklerini söyledi.
Ankara'da Gezi Parkı protestolarında Kızılay'da polis tarafından vurularak hayatını kaybeden Ethem Sarısülük'ün ölümüyle ilgili Ankara 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada sanık polis A.Ş.'nin Cumhuriyet Savcısı'nın talebiyle olası kasıtla adam öldürmekten tutuklanması üzerine gözler, Abdullah Cömert'in ölümüne neden olduğu iddiasıyla polis memurunun aynı suçla tutuksuz yargılandığı Hatay'daki davaya çevrildi. Cömert Ailesi'ni savunmasını üstlenen avukat Hatice Can, Sarısülük davasında duruşma savcısının tutuklama istemesini 'aynı suçlama' diye değerlendirirken, "Biz de baştan beri hukuksuzluk var" dedi.
'BU KARAR BİR NEDEN OLARAK GÖSTERİLEBİLİR'
muhabirinin telefonla görüştüğü Hatice Can, "Ethem Sarısülük davasındaki bu kararı örnek göstererek polis memurunun tutuklanmasını isteyecek misiniz?" sorusu üzerine, 4 Temmuz'da Hatay 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada tutuksuz yargılanan Ahmet Kuş'un tutuklanması için mahkemeye bulundukları talebin reddedildiğini hatırlatarak şunları söyledi:
"Zaten itiraz yapacağım. Bu kararla ilgili değil. Bu karar bir neden olarak gösterilebilecek bir karar ama asıl olan TCK ve CMK uyarınca bizim duruşmada tutuklanma istemimiz reddedildiği için diğer ağır ceza mahkemesinde itiraz etme hakkımız var. Bir de bizim olayda duruşmaya katılan polis memuru için mahkemeye mazeret olarak bir rapor sunuldu. O raporun nasıl sunulduğu belli değil. Avukat mı sundu, faksla mı geldi anlaşılmıyor, okunmuyor, hastanesi belli değil. Biz bu hafta içerisinde hem rapora, hem de tutuklanma talebinin reddi için Hatay 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz edeceğiz."
'BAŞTAN BERİ HUKUKSUZLUK VAR'
Abdullah Cömert'in ölümüne neden olduğu öne sürülen polisin en başından tutuklanması gerektiğini vurgulayan Hatice Can şöyle devam etti:
"Zaten katalog suçlardan, yani tutuklanmayı gerektiren suçlardan, olası kast halinde bile 20 yıldan 25 yıla kadar hapis isteniyor. Bu kadar hapis istenen bir olayda şimdiye kadar tutuksuz bir dava hiç görmedik. Ethem Sarısülük'ün ölümüyle ilgili davada savcı, suçun niteliğinde düzenleme yapıp, olası kasıtla adam öldürmekten tutuklanmasını istedi. Bizde de baştan beri hukuksuzluk var. Mesela; bizde duruşma savcısı da tutuklama talep etmedi. Sadece Abdullah Cömert ailesinin katılan vekilleri olarak biz talep ettik. Bizim talebimize savcılık da uymadı, tutuklama talep etmedi ve mahkeme tutuklama istemimizi reddetti. Bu durumda bizim her zaman tutuklanma talebi hakkımız var."
'BAKANIN GÖRÜŞÜNÜ BİLMİYORUZ'
Sanık polisin Avukatı Fatih Maden'in başvurusu üzerine davanın başka bir kente nakledilmesi için dosyanın Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Adalet Bakanlığı'na gönderilmesinden sonraki süreci de değerlendiren Can, nakil konusunda henüz bir karar çıkmadığı kaydederek şöyle konuştu:
"Dosya şu an Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi'nde. CMK 19/2 uyarınca diyor ki 'Güvenlik nedeniyle nakil istemini Adalet Bakanı, Yargıtay'dan ister.' Bizim davada nakil başvurusu başsavcılığa yapıldı, mahkemenin bile haberi olmadı. Başsavcılık dosyayı istedi, fiziken ve fiilen Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Adalet Bakanı da kendi görüşüyle Yargıtay'a gönderdi. Şu anda biz Adalet Bakanı'nın görüşünün ne olduğunu bilmiyoruz, ama yerelden başsavcılığın dosyayı nakil isteminin doğru olduğu şeklinde bir yorumla gönderdiğini biliyoruz."

FOTOĞRAFLI