Turan KOYUNCU/SİİRT, () - SİİRT'in Pervari İlçesi'nde, 12 yaşında evlendirilen, 13'ünde anne olan, 14 yaşında da odasında tüfekle vurularak öldürülmüş halde bulunan Kader Erten ile ilgili, Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açtığı 'cinsel istismar' davasının ikinci duruşması yapıldı. Duruşmada mütaala veren savcı, nitelikli cinsel istismara yardım etmekten baba Musa Erten ile kayınpeder Tahir Atak için 20'şer, eşi Mehmet Atak için ise 30 yıl hapis cezası istedi.
Pervari İlçesi'ne bağlı Düğümcüler Köyü'nde, eşi askerdeyken, 12 Ocak'ta intihar ettiği belirtilen 'küçük gelin' Kader Erten'in ölümüyle ilgili soruşturma devam ederken; Kader'in annesi Suna ve babası Musa Erten, kayınvalidesi Sabriye Sivil, kayınpederi Tahir Atak ile nikahsız eşi Mehmet Atak hakkında 'cinsel istismar' suçlamasıyla açılan davanın ikinci duruşması bugün görüldü.
KADIN ÖRGÜTLERİ DE DURUŞMAYI İZLEDİ
Siirt Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasına, Kader Erten'in anne ve babası katılmazken, tutuksuz yargılanan kayınpederi Tahir Atak ve ikinci eşi Sabriye Sivil, Siirt Belediye Başkan Vekili Belkiza Beştaş Epözdemir, Berfin Kadın Danışma Merkezi, İHD, BDP Kadın Meclisi, Barış Anneleri İnisiyatifi, KESK Kadın Komisyonu, Ekin Ceren Kadın Danışma Merkezi, Ceren Kadın Derneği, EPİDEM, DİKASUM, Kardelen Kadın Merkezi, il genel ve belediye meclisi kadın üyeleri ile Kader Erten'in avukatları katıldı. Duruşmayı ayrıca Aile ve Sosyal Bakanlığı'nı temsilen bir avukat da izledi.
BABA VE KAYINPEDERE 20, KOCAYA 30 YIL HAPİS İSTEMİ
Mahkeme heyeti, ilk duruşmada askerde olan Kader Erten'in eşi Mehmet Atak'ın yazılı savunmasını okudu. İfadenin ardından Cumhuriyet Savcısı verdiği mütaalada, Kader Erten'in babası Musa Erten ve kayınpederi Tahir Atak için, nitelikli cinsel istismara yardım etmek, hürriyeti kısıtlamaktan 20, eşi Mehmet Atak için de, cinsel istismar ve hürriyeti kısıtlama suçlamasıyla 30 yıla kadar hapis cezası istedi.
"ÜLKEMİZDE HER GÜN 5 KADIN ÖLDÜRÜLÜYOR"
Duruşmanın sona ermesi ardından adliye önünde bir araya gelen kadın kuruluşları temsilcileri, Kürtçe yazılı pankart eşliğinde basın açıklaması yaptı. Kadınlar adına konuşan Bergin Kadın Danışma Merkezi aktivisti Sosyolog Celile Ası, olayın geçmişini anlatarak, yetkililerle görüşüp hazırladıkları raporu daha önce kamuoyuna açıkladıklarını söyledi. Kadın sivil toplum kuruluşları olarak, özgürlük mücadelesi veren kadınlar olarak duruşmayı izlediklerini dile getiren Ası şunları söyledi:
"Kader Erten'in mahkemesine katılan biz kadın kurumları, STK ve kadın özgürlük mücadelesi verenler, mahkemede hazır bulunduk. Tıpkı Tillo kalesinden atılan Esin Güneş'in, Newroz parkında sınıf öğretmeni tarafından cinsel istismara maruz kalan S.T'nin duruşması gibi. Bizler sanık ailelerinin şiddeti, basın yasağı ve benzeri gibi çeşitli engellemelere rağmen, birçok duruşmada hazır bulunduk. Bugün çocuklarımızın ve kadın arkadaşlarımızın hakları için yine mahkeme önlerindeyiz. Gün yoktur ki kadına yönelik, taciz, tecavüz ve katliamlar olmasın. Her 3 kadından birine 18 yaşaltı evlilik yaptırılmasın. Her gün yaklaşık 5 kadının öldürüldüğü ülkemizde, yargılamalarda ısrarla hafifletici sebepler aranmaktadır. Hükümet, şiddeti önleme yasasını çıkartıp, şiddeti meşrulaştıran ve sürekliliğine sebep olan hafifletici sebepleri yargılamadan uzak tutmalıdır. Takip ettiğimiz birçok dava gibi Kader Erten'in davasını da takip edecek, suçluların ceza alması için mücadelemize devam edeceğiz."

TK(GG/AAA) (FOTOĞRAFLI)