DİYARBAKIR'da töre gereği infazı istenen baldızını koruduğu gerekçesiyle öldürülen 35 yaşındaki Mehmet Yakında'nın katil zanlısı olarak aranan kayınpederi 62 yaşındaki Mesut Yararlık 1,5 yıl sonra yakalandı. Yararlık, arama sırasında sürekli namaz kılan dini nikahlı eşi Meyasa Zaman'ın girişine seccade serdiği sığınakta yakalandı.
Merkez Bağlar İlçesi'nde giyim mağazası sahibi 2 çocuk babası 35 yaşındaki Mehmet Yakında, 12 Nisan 2012 günü işyerinin önünde kayınpederi Mesut Yararlık tarafından tabancayla vurularak öldürüldü. Olayı araştıran güvenlik güçleri cinayetin nedeninin 'töre' olduğunu ortaya çıkardı. İddiaya göre evli olan amcasının oğluyla başlık parası karşılığında 'kuma' olarak evlendirilmek istenen 25 yaşındaki T.Y., evden kaçıp ablası ve eniştesinin yanına sığındı. Bunun üzerine genç kız hakkında, 'törelere karşı geldiği gerekçesiyle' aile meclisi tarafından ölüm kararı alındı. Ailesinin istediği T.Y.'yi vermeyen ve bu nedenle kendisi de 'törelere karşı geldiği için' tehdit edilen damat Mehmet Yakında, tehditlere rağmen kızı vermeyince, kayınpederi Mesut Yararlık tarafından işyerinin önünde tabanca ile vurularak öldürüldü. Olayın ardından T.Y. ise devlet korumasına altına alındı.
Cinayetin ardından her yerde aranan Mesut Yararlık'ı yakalama çalışmaları sürerken, önceki gün 156 Jandarma telefonuna bir ihbar geldi. Yararlık'ın Hazro İlçesi Kırıkkaşık Köyü'ndeki evinde saklandığı bilgisini alan jandarma ekipleri Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'ndan gerekli izinleri aldıktan sonra eve baskın düzenledi.
Evde ve eve ait eklentilerde arama yapan jandarma cinayet zanlısı Yararlık'ın izine rastlamadı. Tüm aramalara rağmen Yararlık'ı evde bulamayan jandarma çalışmalarını sürdürürken, baskının başından itibaren evde Yararlık'ın namaz kılan imam nikahlı eşi 55 yaşındaki Meyase Zaman'ı göz takibine aldı. Kadının bir türlü namazını bitirmediğini farkeden jandarma Zaman'ın namazı bitirmesini bekledi.
SIĞINAK ÜSTÜNDE NAMAZ KILDI
Dakikalarca namaz kılan kadının bir süre sonra Kürtçe konuşarak, "Bunlar hala niye gitmiyor" dediğini duyan jandarma kadına bulunduğu yerden kenara geçmesini söyledi. Kenara çekilen Meyasa Zaman'ın seccadesini kaldıran güvenlik güçleri, aşağıya açılan bir delik tespit etti. Evin altında sığınak olduğunu belirleyen ekipler aşağı inerek cinayet zanlısı Yararlık'ı saklandığı sığınakta yakaladı. Gözaltına alınan Yararlık, Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Sorgusu tamamlanan Mesut Yaralık, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine konuldu.