ADANA'da geçen yıl Mayıs ayında 'silah alım satımı' yüzünden çıkan kavgada 24 yaşındaki Fırat Çelik'in vurularak öldürülmesiyle ilgili davada, 2'si tutuklu 4 sanık, 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. Mahkeme heyeti, cinayetin 'haksız tahrik' altında gerçekleştiğine kanaat getirerek, sanıkların 'iyi hali'ni de göz önünde bulundurup, tutuklu sanıklar Erhan Baydar'ı 12 yıl 6 ay, Tarık Baydar'ı da 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırdı. Hasan Şahin'e 1 yıl 15 gün hapis cezası verilirken, Adnan Özel delil yetersizliğinden beraat etti.
Merkez Seyhan İlçesi, Narlıca Mahallesi'nde oturan 21 yaşındaki Hakan Çelik, iddiaya göre, Tarık Baydar'a ruhsatsız bir tabanca sattı. Tabanca ile yakalanan Baydar, silahın çeşitli suçlarda kullanıldığı ortaya çıkınca Cumhuriyet Savcısı'na silahı Çelik'ten aldığını itiraf etti. Baydar'ın itirafına kızan Hakan Çelik ile ağabeyi Fırat Çelik, 10 Mayıs 2013'te Tarık Baydar'ın işyerini kurşunladı. Olayda Tarık Baydar, oğlu Umutcan Baydar ile arkadaşı Ramazan Gülbahar yaralandı.
SAKLANIRKEN VURULDU
Kardeşi cezaevine giren Fırat Çelik, 4 gün sonra 20 yaşındaki Hasan Şahin'in kullandığı motosiklet ile Tayfun Baydar'a ait işyerini kurşunlayıp, kaçtı. İşyerinde bulunan Tarık Baydar, Erhan Baydar ile 28 yaşındaki Adnan Özel de otomobile binerek Çelik ile Şahin'i kovalamaya başladı. Şahin ile Çelik çıkmaz sokağa girince motosikleti bırakarak bir evin bahçesine saklanmaya çalıştı. Fırat Çelik, bahçe duvarından atladığı sırada av tüfeğinden açılan ateş sonucu başından vurularak öldürüldü.
Cinayet şüphelisi Erhan ile ağabeyi Tarık Baydar tutuklandı. 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde cinayet şüphelisi Erhan Baydar hakkında 'kasten öldürme' suçundan ömür boyu, 'bir kişiyi öldürmeye teşebbüs' suçundan da 15 yıla kadar hapsi istendi. Baydar'a yardım ettiği ileri sürülen ağabeyi Tarık Baydar ile Adnan Özel'in 30'ar yıl, çatışmada tabanca kullandığı öne sürülen ölen Fırat Çelik'e yardım etmekle suçlanan Hasan Şahin hakkında da 45 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
'KENDİMİZİ SAVUNDUK'
Haklarındaki suçlamaları kabul etmeyen cinayet zanlılarından Erhan Baydar, "Bizim üzerimize ateş edilmesi üzerine karşılık vermek zorunda kaldım. Kendimi ve kardeşimi savundum. Pişmanım, keşke olmasıydı" dedi. Ona yardım ettiği ileri sürülen ağabeyi Tarık Baydar da "Kesinlikle öldürme kastıyla hareket etmedim. İsteseydim motosikleti üzerine sürebilirdim. Yakalamak amacıyla hareket ettim" şeklinde konuştu. Tutuksuz sanıklar da, haklarındaki suçlamaları kabul etmedi.
Mahkeme heyeti, cinayetin ölen Fırat Çelik'ten kaynaklanan haksız tahrik altında gerçekleştiğine kanaat getirerek, sanıkların duruşmalardaki davranışlarını da göz önünde bulundurup, Erhan Baydar'ı 12 yıl 6 ay, Tarık Baydar'ı da 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırdı. Ölen Fırat Çelik'e yardım ettiği ileri sürülen Hasan Şahin 1 yıl 15 gün hapis cezası verilirken, Baydar kardeşlere yardım etmekle suçlanan Adnan Özel'in de delil yetersizliğinde beraatına karar verildi. Ayrıca, Tarık Baydar'ın tahliyesine, Erhan Baydar'ın da tutukluluk halinin devamına hükmedildi.

MKA(OA/SS) (FOTOĞRAFLI)