Mehmet KAYMAK/ADANA, () - ADANA'da, kendisini sürekli dövüp işkence yaptıklarını ileri sürdüğü eniştesi 53 yaşındaki Ali Kaya'yı öldürmekten 25 yıl, onun ağabeyi 55 yaşındaki Yunus Kaya'yı öldürmeye teşebbüsten 12.5 yıl hapis cezasına çarptırılan 45 yaşındaki Halil Arık'ın cezasını Yargıtay fazla buldu. Yeniden yargılanan Halil Arık cinayetten 15 yıl, öldürmeye teşebbüsten de 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Merkez Yüreğir İlçesi'ne bağlı Kütüklü Köyü'nde 17 Haziran 2011'de meydana gelen olayda, köy muhtarı Yunis Kaya ile köyde bakkal işleten kardeşi Ali Kaya, birlikte işyerinin önünde otururken silahlı saldırıya uğradı. Ali Kaya ölürken, ağabeyi Yunis Kaya  yaralandı. Olayın ardından soruşturma yapan jandarma ekipleri, şüpheli olarak ölen Ali Kaya'nın kayınbiraderi Halil Arık'ı gözaltına aldı. Arık çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Sanık Arık hakkında 'tasarlayarak adam öldürme' suçundan ömür boyu, Ali Kaya'nın ağabeyi Yunis Kaya'yı yaralamaktan da 'öldürmeye teşebbüs' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
'35 YILDIR BENİ DÖVÜYORLARDI'
Adana 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan sanık Halil Arık, olayın 35 yıllık husumetten kaynaklandığını ileri sürdü. Kaya Ailesi erkeklerinin 35 yıldır kendisini dövdüğünü iddia eden Arık şunları anlattı:
"35 yıl önce babamlar ağabeyime Kaya Ailesi'nden bir kız almak istemiş. Nişan yapıldıktan sonra da vazgeçmişler. Bu yüzden 2 aile arasında husumet oluşmuş. Bu husumet sebebiyle Ali Kaya ile Yunis Kaya beni nerede görse hakaret ederek dövüyordu. Beni dövmelerine çok içerliyordum. Olaydan 2 gün önce de dövdüler. Ben de tüfekle rastgele ateş ettim. Sonra da dağa kaçtım. Öldüğünü, salası verilince anladım, teslim oldum."
KARDEŞİMLE OTURURKEN 'BEN YANDIM' DEDİ
Sanıkla aralarında hiç bir husumet bulunmadığını ve sanığın yalan söylediğini ileri süren Yunis Kaya ise, "Kardeşimle otururken 'Bana bir şey değdi' dedi. Sonra da 'Ben yandım' dedi. Ben ne olduğunu anlamadan ayağa kalktım. Ayağa kalkınca bakkalın yanında bulunan çalıların arasından bir tüfek namlusu gördüm. O sırada bir el silah sesi daha geldi. Ve ben bu atışla vuruldum. Ben ateş edilen tarafa dönüp, 'kimsin bizden ne istiyorsun' diye yüksek sesle bağırdım. Ancak ateş eden kişi cevap vermedi. Ardından bir el silah sesi daha geldi."
Öldürülen Ali Kaya'nın eşi 55 yaşındaki Halime Kaya da, kocası ile cinayet sanığı kardeşi arasında herhangi bir husumet olmadığını, kardeşinin cinayeti neden işlediğini bilmediğini söyledi.
Mahkeme heyeti, sanık Halil Arık'ı cinayet suçundan 25 yıl, öldürmeye teşebbüs suçundan da 12.5 yıl hapis cezasına çarptırdı.
YARGITAY 'FAZLA' DEDİ
Yerel mahkemenin verdiği kararı değerlendiren Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, hem cinayetten hem de yaralama suçlarından fazla ceza verildiğine karar verdi. Yargıtay'ın bozma kararında şöyle denildi:
"Sanığın, maktul ve mağdurun kendisine sürekli eziyet ettiklerini, maktulün olaydan 2 gün önce de kendisini dövdüğünü, mağdurun da maktul ile sanığın sürekli tartıştıklarını doğruladığı halde, sanığa ceza verilirken haksız tahrik hükümlerinin uygulanmadığını, öldürmeye teşebbüs suçundan ceza verilirken de en üst sınırdan ceza tayin edilerek fazla ceza verildiği..."
CEZA İNDİRİLDİ
Dosyayı yeniden ele alan Adana 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi, sanığa ceza verirken, Yargıtay'ın bozma gerekçesini de dikkate alarak, 'ölenin, cinayetten önce sanığı dövmesini' 'haksız tahrik' olarak değerlendirip, indirim uyguladı. Sanık Arık, duruşmalardaki iyi hali de göz önünde bulundurularak cinayetten 15 yıl, öldürmeye teşebbüsten de 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

MKA(OA/COŞ) (FOTOĞRAFLI)